Mergi direct la conținut »
Avram Iancu a alergat în Dunăre. Bibliotecarul din Hunedoara a ajuns în locul în care fluviul dispare
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Avram Iancu a alergat în Dunăre. Bibliotecarul din Hunedoara a ajuns în locul în care fluviul dispare

Avram Iancu a alergat în Dunăre. Bibliotecarul din Hunedoara a ajuns în locul în care fluviul dispare

Avram Iancu a alergat în Dunăre pentru că a ajuns în zona din Germania în care fluviul parcă dispare. La o zi după ce a dat curs provocării sale, cea de a parcurge înot 2860 de kilometri, bibliotecarul din Petroșani a dat primele vești despre evoluția sa.

Hunedoareanul Avram Iancu a publicat pe pagina sa de Facebook imagini în timp ce aleargă în Dunăre. Acestea sunt însoțite de un mesaj inedit.

„Moment istoric al cursei: a DISPĂRUT DunĂrea! Pur și simplu a intrat în pământ. Așadar, cu foarte multă greutate, am parcurs partea superioară a Dunării, Tot acum ne confruntăm și cu prima ploaie. Ne vom deplasa spre locul în care Dunărea primește apă din nou”, a scris Avram Iancu pe pagina sa de Facebook.

Marți dimineața, bibliotecarul a început să înoate din apropierea localității Donaueschingen, de la confluența râurilor Brigach și Breg, de unde pleacă fluviul Dunărea. A ajuns într-o zonă în care nivelul fluviului este foarte scăzut.

„Am ajuns în celebrul loc, pe care-l știe toată lumea, unde Dunărea, pur și simplu, intră în pământ. Devine carstică și se varsă astfel în apele Rinului. De aici încolo, voi fi nevoit să alerg o bucată de vreme. Nu știu cât, vom vedea”, a spus Avram Iancu.

Potrivit hidrologilor, în bazinul superior, între localitățile Immendingen și Friedingen din Germania, Dunărea dispare de mai multe ori pe an, pe o lungime de aproape 15 kilometri. Specialiștii spun că apa coboară în subsolul format între straturile de calcar carstificat și apare din nou în izvorul Aachtopf, situat la aproximativ 14 kilometri la sud de Dunăre.

Bibliotecarul, în vârstă de 41 de ani, va înota câte 50 de kilometri în fiecare zi. Va face acest lucru doar în slip și cu o cască, fără să se folosească de un costum de neopren sau de alte echipamente ajutătoare, ceea ce reprezintă o premieră. Își propune să parcurgă înot 2.860 de kilometri timp de 60 de zile. În jurul datei de 20 august, Avram Iancu vrea să ajungă în Portul Sulina.

Leafa președintelui a fost înghețată de Guvern. Reacția lui Iohannis
Recomandări

Leafa președintelui a fost înghețată de Guvern. Reacția lui Iohannis

Doar două persoane au reușit până acum să străbată înot Dunărea, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră. Primul a fost slovenul Martin Strel, care, în anul 2000, a înotat timp de 58 de zile în Dunăre, cu ajutorul costumului de neopren și al labelor de înot. În 2006, canadiana Mimi Huges a terminat același parcurs în 90 de zile. Sportiva a fost echipată cu un costum de neopren și nu a avut labe de înot.

Bibliocarul hunedorean Avram Iancu a devenit cunoscut după ce a reușit să traverseze înot Canalul Mânecii, pe 30 august 2016, fără să poarte costum de neopren, la capătul unui efort continuu de aproape 18 ore, în care a parcurs 62 de kilometri prin apele care despart Franța și Marea Britanie.

Close
Închide
  Close