Mergi direct la conținut »
Avram Iancu a terminat de înotat toată Dunărea, de la izvoare la până la vărsarea în Marea Neagră. Bibliotecarul din Petroșani ar putea intra în Cartea Recordurilor
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Avram Iancu a terminat de înotat toată Dunărea, de la izvoare la până la vărsarea în Marea Neagră. Bibliotecarul din Petroșani ar putea intra în Cartea Recordurilor

Avram Iancu a terminat de înotat toată Dunărea, de la izvoare la până la vărsarea în Marea Neagră. Bibliotecarul din Petroșani ar putea intra în Cartea Recordurilor

Avram Iancu a terminat de înotat toată Dunărea, sâmbătă după-amiaza, după ce a străbătut înot 2860 de kilometri. Bibliotecarul din Petroșani a devenit astfel primul om care a înotat în fluviu de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră, fără echipament de protecție sau alte obiecte ajutătoare.

Hunedoreanul Avram Iancu a fost întâmpinat cu ropote de aplauze de zeci de oameni care au venit să-l susțină. Bibliotecarul din Petroșani, în vârstă de 41 de ani, a ajuns înot până la Sulina și a pus astfel capăt unui efort 89 de zile în Dunăre, de la izvoare, până la vărsarea în Marea Neagră.

Înotătorul a fost așteptat și multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin și de secretarul de stat din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, Cosmin-Răzvan Butuza, care l-au felicitat pentru performanța de a străbate înot 2860 de kilometri, adică tot cursul Dunării, notează Agerpres.ro.

Avram Iancu a terminat de înotat toată Dunărea. A luptat cu hiportermia și curenții puternici

Pe 27 iunie, bibliotecarul din Petroșani a mărturisit că a simțit pe propria piele ce înseamnă că îngheți în apele Dunării. Duminică, Avram Iancu a acuzat stări de hiportermie pentru că a înotat în apa foarte rece. Hunedoreanul este însă bucuros că a reușit să depășească acest obstacol.

„Vântul sufla cu putere din spate, pe pielea udă. Nu vă pot descrie simțirea. Pot doar să vă zic că după 24 km parcurși am fost răpus de hipotermie. Tremuram din toate încheieturile, iar tendoanele din zona inghinală mă dureau cumplit, ca urmare a contracțiilor involuntare ale organismului în încercarea de a se apăra. Și cum am experiențe hipotermice, știam că din acea stare e imposibil să ies. Atunci am decis să încetez cursa pentru această zi”, a scris, atunci, Avram Iancu,  pe Facebook.

Bibliotecar de profesie, sportivul din Petorșani a mărturisit că a dat curs acestei provocări, după ce a recitit romanul „Pilotul de pe Dunăre”, de Jules Verne.

Avram Iancu a început să înoate în Dunăre, pe 20 iunie, din localitatea Donaueschingen, Germania. Sportivul și-a propus să înoate 50 de kilometri în fiecare zi, fără materiale ajutătoare sau de protecție. Bibliotecarul și-a propus astfel să-i încurajeze pe tineri să citească.

În timp ce se îngrijorează de coronavirus, pe bucureșteni îi omoară poluarea aerului. Cum a ajuns România groapa de gunoi în locul Chinei?
Recomandări

În timp ce se îngrijorează de coronavirus, pe bucureșteni îi omoară poluarea aerului. Cum a ajuns România groapa de gunoi în locul Chinei?

„Îmi doresc ca generaţia tânără să descopere plăcerea lecturării acestui roman tocmai în timpul celor 60 de zile de înot. În timpul lecturării, această generaţie va avea posibilitatea ca în paralel să urmărească deplasarea mea live, prin utilizarea tehnologiei moderne, a GPS-ului, a gadget-urilor specifice vârstei lor”, scria pe blogul său Avram Iancu, înainte de a pleca în cursă.

Avram Iancu este primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, pe 30 august 2016, fără să poarte costum de neopren, la capătul unui efort de 17 ore şi 54 de minute în care a parcurs 62 de kilometri.

Până în prezent, alte două persoane au reușit să străbată înot Dunărea, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră. Primul care a realizat această performanță este slovenul Martin Strel, care, în anul 2000, a înotat timp de 58 de zile în Dunăre, ajutându-se de un costum de neopren şi labe de înot.

Şase ani mai târziu, canadianca Mimi Huges a terminat acelaşi traseu, după 90 de zile. Sportiva a fost echipată cu un costum de neopren, dar nu s-a ajutat de labe de înot.


Citește și Nico nu mai poate face copii. Dezvăluirile incredibile ale artistei


 

Close
Închide
  Close