De Cristian Anton,

”Chiar dacă am fi putut să o facem, am spus cu hotărâre şi curaj, în conformitate cu preceptele islamului, că nu ne vom angaja pe această cale” (a armelor nucleare- n.red.), a subliniat ayatollahul, cu ocazia unui discurs în faţa cercetătorilor din republica islamică.

”Atât construirea, cât şi acumularea (de astfel de arme) sunt nocive, iar utilizarea lor este haram (interzisă de islam, n. red.), absolut haram”, a insistat Khamenei, potrivit unui extras video din alocuţiune difuzat pe contul său oficial de Twitter.

Ayatollahul a afirmat în repetate rânduri, începând din 2006, că Iranul nu are nevoie de bomba atomică şi nu încearcă să o obţină, iar armele de distrugere în masă în general şi cele nucleare în particulare sunt contrare învăţăturilor islamului.

Khamenei pledează în schimb cu regularitate pentru dreptul Iranului la dezvoltarea energiei nucleare în scopuri civile.

Iranul este în schimb bănuit de mai multă vreme de comunitatea internaţională – în primul rând de occidentali – că încearcă să se doteze cu arma atomică.

Acordul internaţional din 2015 încheiat la Viena între Teheran şi grupul 5+1 (China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) a permis republicii islamice să obţină o diminuare a sancţiunilor internaţionale împotriva sa, în schimbul reducerii drastice a programului său nuclear, cu scopul de a asigura că acesta urmăreşte exclusiv scopuri civile.

SUA s-au retras însă unilateral din acest acord în 2018 şi au reinstituit sancţiuni contra Iranului, în revanşă Teheranul începând din mai să revină asupra unora din angajamentele asumate la Viena în ce priveşte programul de dezvoltare nucleară.

Citeşte şi:

Cele mai mari biserici din lume. Unde se găsesc mormântul lui Cristofor Columb și cele mai valoroase picturi murale

Ce şanse are moţiunea de cenzură. Cum arată calculele în Parlament şi ce surprize sunt aşteptate, joi, la vot

Turcia a atacat nordul Siriei. Cel puțin 11 persoane, dintre care opt civili, au murit

Wanda Nara, soția lui Icardi, a scandalizat Parisul. Poze la limita decenței lângă Turnul Eiffel!
GSP.RO

Wanda Nara, soția lui Icardi, a scandalizat Parisul. Poze la limita decenței lângă Turnul Eiffel!

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism
HOROSCOP

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism