MENIU CAUTĂ
12 Mar. 2018 18:30 , de Daniel Ionașcu

”Băieții deștepți” din imobiliare ar putea primi o nouă pomană de la stat: cota TVA de 5% ar putea fi extinsă

Distribuie

Băieții deștepți din imobiliare ar putea primi o nouă pomană de la stat, după ce samsarii care au construit cartiere întregi ”pe persoană fizică” au primit recent o amnistie fiscală. Dar, dacă în privința amnistiei fiscale era vorba de taxele și contribuțiile sociale, acum este vorba de TVA.

Potrivit Economica.net, autoritățile vor acum să extindă regimul juridic al TVA-ului de 5%. În acest moment, TVA-ul de 5% se aplică locuințelor cu mai puțin de 120 de metri pătrați și cu un preț care nu depășește 450.000 de lei, adică în jur de 100.000 de euro.

Ce este peste este taxat de stat cu un TVA de 19%.

TVA de 5% pentru case de lux

Una dintre măsurile analizate ar fi extinderea suprafeței sau majorarea pragului valoric. Aceasta ar încuraja achiziția de locuințe. O altă măsură ar fi extinderea TVA-ului de 5% pentru a doua locuință, măsură care i-ar ajuta pe cei care au cumpărat garsoniere, iar acum au familie și vor o locuință mai mare.

Numai că locuințele de peste 120 de metri pătrați și peste 100.000 de euro nu mai au caracter 'social' și există posibilitatea ca astfel să fie cumpărate locuințe de lux cu taxe mici.

Iar acest pericol a fost observat de către Bogdan Voica, directorul executiv al Coldwell Banker România, care vinde mai multe proiecte rezidenţiale noi în Bucureşti.

'Nu trebuie pierdut însă din vedere faptul că aplicarea unei cote de 5% TVA la achiziționarea unei locuințe reprezintă o măsură de impulsionare a cumpărării unei locuințe de către o clasă socială cu venituri mai reduse sau de cumpărare a unei locuințe mai calitative', a declarat Bogdan Voica, potrivit sursei citate.

Cât este social și cât scump?

Dezvoltatorii imobiliari spun că diferențierea ar trebui să se facă după suprafață, dar că plafonul de 450.000 de lei ar trebui să nu mai existe, deoarece afectează atât dezvoltatorii, cât și cumpărătorii.

'În concluzie, dorința și totodată recomandarea noastră este o TVA de 5% pentru toate tranzacțiile cu imobile a căror suprafață utilă este mai mică de 120 de mp, indiferent cât este prețul final și despre câte tranzacții ale aceluiași cumpărător discutăm', a spus Bogdan Geantă, directorul de vânzări al companiei Impact.

O eliminare a pragului de 450.000 de lei pentru TVA de 5% ar face posibilă creșterea profitului dezvoltatorilor fără majorarea prețurilor, din diferența de TVA.

Anul trecut s-a încercat cu TVA zero

Dezbaterile privind extinderea cotei de 5% de TVA în imobiliare vin după ce coaliția PSD-ALDE a încercat anul trecut să reducă TVA la zero, dar a fost oprită de către Uniunea Europeană.

Loading...
Comentarii