EXCLUSIV/ Pensionarilor li s-a închis în nas ușa Băilor Felix… într-o afacere de 17,39 de milioane de euro! «Ne-am pierdut dreptul de a ne prelungi viața cu ape termale»

18 iunie 2017 23:30 De: ,

Anul acesta, Băile Felix nu mai figurează printre staţiunile care vor caza pensionari trimişi la tratament prin Casa Naţională de Pensii Publice. Asta pentru că numărul staţiunilor cu asemenea destinaţie s-a redus de la 43, anul trecut, la 12! De asemenea, numărul hotelurilor care cazau pensionari s-a redus de la 117, anul trecut, la 13, anul acesta. Adică, lista s-a scurtat dramatic! De ce? Pentru că în 2017 banii pe biletele pensionarilor nu se mai împart la câteva zeci de firme de turism, ci îi ia una singură. Sunt în joc 17,39 de milioane de euro…

Asociația de pensionari “Dreptate și Adevăr” ne-a trimis o plângere conform căreia Casa Națională de Pensii a scos de pe lista biletelor de tratament pentru pensionari Băile Felix, de care ei erau foarte mulțumiți.

“După Revoluţie s-a înfiinţat S.C. Turism Felix SA, care a luat în custodie şapte hoteluri: Poeniţa, Crişana, Mureş, Someş, Unirea, Muncel, Padiş. Toate aceste hoteluri s-au bucurat şi de prezenţa pensionarilor, care prin casele teritoriale de pensii au primit bilete de tratament plătind 50% din valoarea lor, iar 50% fiind subvenţionat de la bugetul de stat (mai precis de la fondul de pensii – n.r.). Staţiunea Felix este un izvor de sănătate pentru pensionari datorită apei termale, care rezolvă afecţiuni reumatice.

Din diferite motive, hotelurile Someş şi Unirea nu mai funcţionează şi pot spune că sunt în moarte clinică. Ni se rupe sufletul când ştim că şi noi, pensionarii, ne-am adus contribuţia la construirea lor, înainte de 1989. În acest an, Casa Naţională de Pensii Publice a respins de la licitaţie SC Turism Felix SA, din motive neştiute – neţinând cont de suferinţele pensionarilor care au recomandări medicale pentru această staţiune – blocând biletele de tratament către casele teritoriale de pensii. SC Turism Felix SA a contestat respingerea licitaţiei, dar nu a avut câştig de cauză, iar pensionarii au rămas fără dreptul la tratament. Ne-am pierdut dreptul de a ne prelungi viața cu ape termale”, ne-a scris Constantin Tomuleasa, secretarul Asociaţiei Pensionarilor “Dreptate şi Adevăr”.

În 2010 erau 190.000 de bilete, anul acesta sunt 56.394

Pensionarii au dreptate. Conform documentelor oficiale, Băile Felix nu mai figurează pe lista staţiunilor balneare care vor primi pensionari cu bilete subvenţionate de la bugetul fondului de pensii. Despre ce este vorba?

An de an, Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) subvenţionează un anumit număr de bilete de tratament la băi, pentru pensionari. Subvenţia acoperă jumătate din bilet, iar în unele cazuri speciale – biletul întreg. Se face o listă de staţiuni, apoi se licitează pentru fiecare staţiune firma de turism care se ocupă de cazare, pentru fiecare hotel în parte.

Prima observaţie: dacă în anul 2010 CNPP subvenţiona 190.000 de bilete de tratament, în 2016 a pus la bătaie doar 59.641, pentru ca anul acesta numărul să scadă la 56.394.

Nu mai sunt bilete de 808,96 de lei, ci doar de la 1.388 de lei în sus

A doua observaţie: dacă anul trecut existau bilete de 914 lei, 920 de lei, sau 808,96 de lei, anul acesta nu sunt decât bilete în valoare de 1.452 de lei sau de 1.388 de lei.

A treia observaţie: dacă anul trecut operau aceste bilete, plătite jumătate de la fondul de pensii, jumătate din buzunarele pensionarilor, câteva zeci de firme, anul acesta nu se ocupă de afacere decât o singură firmă, care va lua toţi banii pentru staţiunile unde operează.

Astfel, pentru cele 56.394 de bilete, la preţul de, să zicem, doar 1.388 de lei, se vor plăti 78,27 de milioane de lei – contravaloarea a 17,39 de milioane de euro – pe care le va lua o singură firmă, strict pentru staţiunile în care operează. Din nefericire pentru pensionarii de la “Drepatate şi Adevăr”, adevărul este că această fimă nu operează în Băile Felix, iar dreptatea de a merge la staţiunile prescrise de medic nu mai primează în faţa banilor. Desigur, firma nu are nici o vină.

Am solicitat cu câteva zile în urmă o poziţie oficială din partea Casei Naţionale de Pensii Publice şi aşteptăm cu interes răspunsul.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro