MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

UPDATE / Guvernul alocă peste 56.000 de bilete pentru tratament balnear, pensionarilor, în 2017

Distribuie

Guvernul alocă pensionarilor peste 56.000 de bilete pentru tratament balnear, în 2017. Executivul a aprobat o hotărâre privind acordarea prestațiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul în curs, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Națională de Pensii Publice. Prețul biletului de tratament balnear include tariful pentru cazare, masă și 12 zile de tratament.

UPDATE ora 18.00 Guvernul a stabilit, prin Hotarâre de Guvern, atât numărul biletelor de tratament balnear acordate prin unităţile de tratament balnear care aparțin Casei Naţionale de Pensii Publice, pentru anul 2017, cât și faptul că, pe lângă acestea, se vor contracta locuri la tratament balnear și cu alți operatori economici interesați.  De asemenea, actul normativ reglementează modul de acordare, distribuire şi decontare a acestora.

Astfel, pentru anul în curs, în unităţile de tratament balnear ale Casei Naţionale de Pensii Publice se asigură un număr de 56.394 de locuri. Biletele de tratament pentru pensionari și asigurații sistemului public de pensii sunt finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Locurile vor fi repartizate pe maximum 18 serii de trimitere, cu o durată de 16 zile. Prețul biletului de tratament balnear include tariful pentru cazare, masă și 12 zile de tratament.
La numărul de bilete de tratament acordate prin unitățile de tratament balnear ale Casei Naționale de Pensii Publice se adaugă numărul de locuri la tratament balnear ce urmează să fie contractate cu alți operatori economici interesați, în limita sumelor prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2017. Cu această destinație, în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2017 au fost alocate peste 319 milioane de lei.

Numărul total de locuri la tratament balnear se va stabili în urma finalizării procedurii de achiziție, respectiv după atribuirea contractelor, în funcție de preţurile ofertate pe bilet de operatorii economici interesați.

Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu se stabileşte prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numărului de bilete. Persoanele îndreptățite pot beneficia de un singur bilet de tratament în perioada unui an calendaristic.

Casa Naţională de Pensii Publice distribuie biletele de tratament balnear prin casele teritoriale de pensii și decontează costul acestora din fondurile aprobate prin Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pe anul 2017.

În anul 2016 a fost asigurat un număr de 59.641 de biletele de tratament balnear prin unităţile de tratament balnear ale Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP). În anul 2016 s-au contractat, în total, 234.880 de bilete de tratament balnear, mai anunță Guvernul.

UPDATE ora 16.00. Secretarul de stat în Ministerul Muncii și Justiției Sociale Adrian Dobre a declarat, la începutul ședinței de Guvern, că bugetul propus în acest an pentru biletele de tratament balnear acordate pensionarilor este în creștere cu aproape 10% față de anul trecut.

„Actuala propunere de hotărâre de Guvern reglementează regulile de stabilire a numărului biletelor de tratament balnear în anul 2017, acordate prin sistemul organizat și administrat de Casa Națională de Pensii Publice, precum și modul de acordare, distribuire și de decontare a acestora. Bugetul pentru acest an, față de anul trecut, a crescut cu aproximativ 10% și prin asta încercăm să ne manifestăm implicarea și grija față de cei care au realmente nevoie în pregătirea sănătății lor de aceste tratamente balneare”, a declarat Dobre.


Astfel, în unităţile de tratament balnear, proprietate a Casei Naţionale de Pensii Publice, este asigurat pentru anul 2017 un număr de maxim 56.394 de locuri la tratament balnear, repartizate pe maximum 18 serii de trimitere.

La acest număr de locuri se adaugă, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul asigură rilor sociale de stat pe anul 2017, numărul de locuri la tratament balnear contractat cu alți operatori economici interesați, număr care se va stabili după atribuirea contractelor, în funcție de prețurile ofertate pe bilet.
În perioada unui an calendaristic, persoana îndreptățită poate beneficia de un singur bilet de tratament.  Distribuirea biletelor de tratament balnear se face de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii.
Decontarea costurilor biletelor de tratament balnear se face de către Casa Naţională de Pensii Publice, din fondurile aprobate prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017.

Anual, Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) pune la dispoziţia pensionarilor un număr de bilete la staţiunile balneare, în funcţie de bugetul alocat de instituţie. Biletele se atribuie gratuit, la cerere, conform regulamentului de pe site-ul CNPP.

De asemenea Casele de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor asigură vacanţe şi excursii la preţuri reduse, în special la mare. CARP Omenia, de exemplu, oferă cinci zile la Neptun cu 100 de lei pentru o cameră cu două paturi, în extrasezon şi 300 de lei, aceleaşi condiţii, în plin sezon. De asemenea, asigură excursii la munte de o zi sau două la preţul de 100 de lei în care intra şi hrana. Aceste excursii se fac lunar, cererea din partea pensionarilor fiind foarte mare.

Comentarii