Belgianul de 24 de ani are o viaţă despre care s-ar putea scrie scenarii de film. Asta, dacă nu ar fi atât de modest şi ar lăsa să iasă la suprafaţă mai multe detalii din existenţa sa… de baron belgian. A trăit dintotdeauna ca un prinţ în castel, a avut tot ce şi-a dorit, a studiat la cele mai bune şcoli din Europa şi a avut acces nelimitat la conturile familiei. Până când, într-o zi, s-a gândit că toate astea nu-l ajută şi că nu se va putea bucura niciodată de ele dacă nu va afla ce înseamnă să trăiască printre oameni simpli, să aibă buzunarele goale, să îndure foamea şi să muncească pentru un salariu modest, din care să-şi acopere un minimum de nevoi. “Când poţi face orice pe lumea asta, când îţi permiţi îndeplinirea absolut a oricărui capriciu e complicat… Aş putea să stau degeaba toată ziua, să meditez. Sau, dimpotrivă, să pornesc o afacere, să-mi găsesc o soţie, să fac copii… adică ce visează absolut orice om normal. Dar am decis să îmi rup câteva luni din viaţă în care să trăiesc total diferit faţă de cum am făcu-t-o până acum”, încearcă Justin să-şi explice aventura pe care o trăieşte în centrul istoric din Capitala României. Tânărul poartă pe un deget de la mâna dreaptă un inel cu blazonul familiei.
“Sunt baron, la fel a fost şi tatăl meu, Francois dAnethan, care s-a stins din viaţă, şi toţi predecesorii, începând din 1630. Eu am trăit, până în toamna anului trecut, în castelul familiei, lângă Bruxelles, cu bunicul. După ce a murit, am vândut locuinţa şi am cumpărat mai multe apartamente, pe care le-am închiriat. Castelul era prea mare pentru mine… avea 30 de camere”, ne-a povestit Justin, înainte de a ajunge la partea cu adevărat inedită a istorisirii. Momentul în care a poposit pe tărâm românesc.
Tânărul stă în gazdă
“La voi în ţară am ajuns pe 12 iunie, după ce am călătorit prin Olanda, Croaţia, Albania, Polonia şi Slovacia. Nu ştiam nimic despre români, în afară de ce mi-au spus tovarăşii ocazionali de drum: că nu trebuie să am încredere în oamenii de aici. În mod surprinzător, acelaşi lucru mi s-a spus şi aici!”, adaugă belgianul. Nu s-a speriat, ci a luat la rând terasele, încercând să-şi găsească de lucru.
Când l-am întâlnit îşi încerca norocul la Historia. “Am studiat Administrarea Afacerilor la Wales University, în Anglia, şi am făcut masterat de managementul luxului la Monaco. Administratorii de localuri pe care i-am abordat s-au cam speriat când mi-au văzut CV-ul, mai-mai că nu m-au întrebat dacă nu cumva sunt la camera ascunsă, atunci când anunţam că vreau să lucrez ca ospătar sau barman”, ne-a declarat Justin. Baronul va primi o leafă de 800 de lei, bani pe care nu a decis pe ce-i va da, mai ales că de când a ajuns pe plaiuri mioritice are cheltuieli minime.
“Stau în gazdă la un tip pe care l-am cunoscut pe stradă. Are un apartament unde ajung cu tramvaiul 32 de la Piaţa Unirii. La a şasea staţie cobor şi acolo mă aşteaptă o masă caldă şi oameni primitori”, mai spune Justin, adăugând că nu ştie exact cât va rămâne în România.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro