20 Apr. 2017 22:10

Bashar al-Assad a cerut ONU să ancheteze atacul chimic din Siria

Distribuie

Președintele Bashar al-Assad a cerut ONU să ancheteze atacul chimic din Siria, susținând că aceștia și-au bazat toate declarațiile pe informațiile obținute din alte părți, fără a-și trimite proprii experți să ancheteze atacul chimic din 4 aprilie, arată ABC News.

Într-un interviu acordat agenției RIA Novosti, Assad susține că ONU nu a trimis pe nimeni în Sirias să ancheteze atacul chimic și a acuzat Occidentul şi mai ales Statele Unite că nu le permit experţilor să se ducă în Siria.

Tot în cursul zilei de joi, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a transmis într-un comunicat de presă că Rusia pune la îndoială rezultatele analizelor transmise de Organizaţia pentru Interzicerea Armamentului Chimic, susținând că nu s-ar fi putut colecta atât de rapid eşantioane şi că nu s-ar fi efectuat analize atât de rapid.

Autopsiile arată că s-au folosit arme chimice în atacul din Siria

Șeful Organizației pentru Interzicere Armelor Chimice (OIAC), Ahmet Uzumcu, a declarat, miercuri că din analizarea în laborator al probelor prelevate de la locul atacului rezultă clar că victimele au fost expuse la sarin, un puternic agent neurotoxic. El a spus că urmează să fie prezentate și alte rezultate ale testelor, dar că cele obținute până acum sunt incontestabile.

Un raport final al OIAC urmează să fie prezentat peste două săptămâni.

Basar Al Assad neagă faptul că a comandat un atac cu arme chimice pe data de 4 aprilie, potrivit specialiștilor OMS, victimele atacului din regiunea Idleb prezintă semne clare ale expunerii la produse organofosforice, o categorie de produse chimice care includ agenţi neurotoxici.

Atacul s-a produs în orașul Khan Sheikhan, controlat de rebeli și jihadiști, și deși numeroți lideri occidentali și organizații umanitare din zonă au acuzat regimul Bashar al-Assad de utilizarea armelor chimice, armata siriană susține că este vorba de un atac terorist.

Comentarii
← Inchide