Cuprins:
Motivul principal invocat de BEC
„Dispoziţiile legale incidente organizării scrutinului pentru alegerea preşedintelui României din anul 2024 nu stabilesc posibilitatea observării procesului de renumărare a buletinelor de vot”, se menționează în comunicatul de presă emis vineri de Biroul Electoral Central.
Instituția a subliniat că pentru extinderea cadrului de observare ar fi necesară modificarea legii.
BEC a argumentat că acreditările existente sunt valabile doar pentru operațiunile desfășurate de birourile electorale ale secțiilor de votare. Însă în cazul renumărării, procesul este efectuat de birourile electorale superioare ierarhic.
„Biroul Electoral Central nu are atribuţii să acrediteze asociaţii sau fundaţii, observatori internaţionali şi reprezentanţi ai instituţiilor mass-media străine să participe la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare”, a mai precizat BEC.
Cadrul legal actual
Legislația în vigoare specifică clar categoriile de persoane care pot asista la operațiunile din secțiile de votare în ziua alegerilor. Acestea includ:
- Observatori interni desemnați de asociații sau fundații
- Observatori internaționali
- Reprezentanți ai instituțiilor mass-media străine
Aceste categorii sunt acreditate de Autoritatea Electorală Permanentă. Jurnaliștii români au acces în baza actului de identitate și a legitimației de presă.
Renumărarea voturilor – o „procedură specială”
BEC a subliniat că renumărarea dispusă de Curtea Constituțională pe 28 noiembrie se realizează conform Deciziei BEC nr. 205D/28.11.2024. Aceasta urmează cererii de anulare a alegerilor înregistrată la instanța de contencios constituțional.
Instituția a precizat că acest proces nu face parte din procedurile obișnuite reglementate de legislația electorală pentru operațiunile birourilor electorale ale secțiilor de votare sau pentru stabilirea rezultatelor alegerilor.
Încetarea activității birourilor electorale ale secțiilor de votare
BEC a explicat că, în conformitate cu prevederile legale, birourile electorale ale secțiilor de votare și-au încetat activitatea. Operațiunile de renumărare sunt acum derulate de birourile ierarhic superioare.
Această schimbare este reglementată de Regulamentul de organizare și funcționare a birourilor electorale pentru alegerile prezidențiale din 2024, aprobat prin Hotărârea BEC nr. 1/H/13.09.2024 și modificat ulterior.
Eforturi pentru transparență
Deși observarea directă a procesului de renumărare nu este posibilă în cadrul legal actual, BEC a subliniat eforturile sale pentru asigurarea transparenței:
- Acreditarea tuturor institutelor de sondare a opiniei publice care îndeplineau condițiile legale pentru efectuarea exit-poll-urilor
- Emiterea Deciziei nr. 4/D/24.09.2024 privind procedura de acreditare a delegaților formațiunilor politice participante la alegeri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
vudejea • 29.11.2024, 21:21
"Nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile - Iosif Stalin"...E naucitor unde-am ajuns ! Voturile sunt renumarate de catre angajatii prefecturilor, or stim cu totii ca majoritatea acestora sunt angajati de catre PSD !! E incredibil ! Ca sa rezolve din start neconcordantele ce urmeaza sa apara, sa amnistieze din start ce-o sa faca functionarii, 10% din saci au venit desigilati !!! Cel mai naucitor lucru se bazeaza pe nestiinta majoritatii, anume ca cecere nu are atributii or posibilitatea sa verifice legalitatea unor fapte, sa constate/sa statueze despre fapte or situatii de fapt ci doar despre constitutionalitatea unor legi ! Doar instantele de judecata pot administra probe si statua despre fapte ! In curand, cecereopesede o sa se substituie fatis instantelor si o sa statueze despre hotarari judecatoresti, daca sunt sau nu bune, constitutionale :(((( Baaaah, bolsevicilor, OPRITI-VA !!!
Phlorin • 29.11.2024, 13:25
Nu este cadru legal pt transparență, dar nici cadru legal pt renumărare după finalizarea proceselor verbale, și totuși pt ultima ați făcut "concesie" .. mda