Mergi direct la conținut »
/ ”Beciul Domnesc” a devenit arest de cinci stele. Celulele de lux au senzori de lumină, lămpi și televizoare cu led, iar pardoseala e acoperită cu o vopsea-linoleu
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

EXCLUSIV/ ”Beciul Domnesc”, arestul de cinci stele. Celulele de lux au senzori de lumină, televizoare cu led și pardoseală cu vopsea-linoleum

De Cristian Burcioiu,

Condițiile de ”cazare” în Arestul Central al Poliției Capitalei s-au schimbat radical, arestații stau acum în celule cu senzori de lumină, au WC-uri și chiuvete din inox, dar și televizoare LED racordate la rețeaua de cablu. Multă vreme, Elena Udrea, și ea cândva o locatară extrem de nemulțumită a ”Beciului Domnesc”, dar și alte nume cunoscute din politică sau din instituții publice au reclamat condițiile de detenție. 

Ad placeholder

WC-ul lipit de chiuvetă și de duș, înghesuite într-un colț al celulei, pereții scorojiți și paturile vechi acoperite cu saltele rupte și mâncate de gângănii au rămas în trecutul unor arestați care au înnoptat la ”Beciul Domnesc”. Acum, aproximativ 14 dintre cele 32 de camere de detenție arată poate mai bine, spun surse din interior, ca rezervele unui spital privat. Au fost renovate din temelii, cum se spune. Până la glet.

Pardoseala este acoperită cu vopsea-linoleum care costă chiar și 200 de euro găleata

”Toaleta, chiar dacă a rămas de tip turcesc, este din inox, la fel și chiuveta. Există, practic, o baie  care e despărțită cu o ușă de restul camerei în care nu stau mai mult de patru arestați. Podeaua a fost acoperită cu o vopsea specială, care după ce se usucă și se întărește, capătă aspectul unui linoleum. E o substanță care costă cam 150-200 de euro găleata. Și într-o cameră intră vreo două găleți…”, spun surse din interiorul Arestului care, acum, este într-adevăr… ”beci domnesc”.

Televizoare LED și senzori de lumină în fiecare celulă

Însă, lucrurile nu s-au oprit aici. Investiția a inclus, pentru confortul infractorilor, și senzori care permit aprinderea luminii în momentul în care este sesizată mișcare, dar și stingerea acesteia automat. Lămpi cu led, televizoare LED, paturi noi și saltele de calitate, groase de 15 centimetri, întregesc cadrul în care sunt cazați arestații preventiv.

”A fost renovat tronsonul principal, de aproximativ 14 camere, care este la demisol. Au fost cojiți pereții și apoi vopsiți cu materiale de cea mai bună calitate. Fiecare celulă care a intrat în programul de renovare, în care nu stau mai mult de patru arestați, are acum cablu tv, televizor cu led și lumină pe senzori, a cărui intensitate poate fi reglată. Există și întrerupător, însă personalul preferă să regleze intensitatea luminii în funcție de momentul zilei. Noaptea rămâne lumina difuză, pentru supravegherea arestaților. Geamurile au termopane și sunt destul de largi pentru a contracara eventualul disconfort creat de faptul că celulele sunt la demisol. Și, firește, totul e supravegheat video”, ne-au descris surse din poliție cum arată acum aproape jumătate din ”Beciul Domnesc”.

”Beciul Domnesc” de cinci stele va fi inspectat de reprezentanți ai comisiilor europene

Renovarea celor 14 celule s-a încheiat zilele trecute, moment care a coincis și cu mutarea în noile spații de deținere a norocoșilor care până acum au fost înghesuiți în celulele vechi. Conform procedurilor, recepția lucrării ar fi trebuit să fie făcută de reprezentanți de la Poliția Română, însă un control intern, făcut de șefii ”Beciului Domnesc”, a dat girul pentru așteptata și anunțata vizită a reprezentanților europeni responsabili cu prevenirea torturii și a relelor tratamente.

Ad placeholder
O instituție din subordinea lui Firea pompează zeci de mii de euro pentru a le da vârstnicilor sfaturi de nutriție pe Facebook
Recomandări
O instituție din subordinea lui Firea pompează zeci de mii de euro pentru a le da vârstnicilor sfaturi de nutriție pe Facebook
 

”Șefii de la IGP au avut încredere în verificările interne ale șefilor arestului. Acum, urmează să viziteze Arestul reprezentanții unor comisii europene de prevenire a torturii și a relelor tratamente. Ei vor spune dacă arestul respectă regulile impuse de Europa. Dar, la cum arată acum, mai ceva ca u spital privat, nu are cum să nu treacă de control”, ne-au dezvăluit același surse.

Renovarea Arestului Central al Poliției Capitalei, centru de detenție ”atins” de o ancheta care viza un scandal sexual,  va continua cu modernizarea celorlalte 18 camere de detenție, acum aflate într-o stare jalnică. În acest moment, la ”Beciul Domnesc” sunt ”cazați” ceva mai mult de 50 de arestați, inclusiv aceia pe numele cărora au fost emise doar ordonanțe de reținere.


ANCHETĂ: O profesoară din Apuseni susţine că s-a îmbolnăvit de cancer fiind hărţuită la serviciu. A depus plângere la DNA şi cere daune de 1 milion de euro

Ad placeholder
FOTO Noua cucerire a lui Ion Ion Țiriac e amețitoare! Cu ce star se iubește, după Ileana Lazariuc
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Noua cucerire a lui Ion Ion Țiriac e amețitoare! Cu ce star se iubește, după Ileana Lazariuc
Ce au descoperit anchetatorii în sângele lui Emi Pian. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. Răsturnare de situație!
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Ce au descoperit anchetatorii în sângele lui Emi Pian. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. Răsturnare de situație!
Horoscop 14 august 2020. Săgetătorii se pot simți neglijați, cel puțin, de prieteni, protectori sau rude
HOROSCOP
Horoscop 14 august 2020. Săgetătorii se pot simți neglijați, cel puțin, de prieteni, protectori sau rude
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close