În cadrul studiului, au fost analizate produse cu următorii producători sau distribuitori:
- Bergenbier SA
- Ursus Breweriess SA
- Heineken Romania S.A.
- Martens S.A.
- Binding Brauerei AG, Germania
- InBev Belgia S.A.
- Brouwerij Liefmans, Belgia
- Brasseries Kronenbourg S.A.
- Halewood International Itd SRL
- John Crabbie&Co
- Bavaria N.V., Olanda
- Privatbrauerei Eichbaum GmH&Co. KG, Germania
- Castle Brewery Van Honsebrouk
- Memminger Brauerei GMBH, Germania
- Oettinger Brauerei GmbH
- Primator a.s, Cehia
- Bundaberg Brewed Drinks PTY LTD
- Brasserie d’A Chouffe, Belgia
- Dortmunder Actien-Brauerei GMBH, Germania
- Castle Brewery, Belgia
Potrivit InfoCons, numărul E-urilor variază între 0 și 13.
Numărul maxim al E-urilor în perioada 2015 -2019 este :
- 13 – numărul maxim al E-urilor regăsiți într-un produs în studiul din anul 2015;
- 10 – numărul maxim al E-urilor regăsiți într-un produs în studiile din 2018 și 2019.
Pe parcursul celor 3 ani de studiu în compoziția produselor de tip bere cu fruct/aromă au apărut modificări în ceea ce privește numărul E-urilor.
Numărul aditivilor diferă în funcție de noile ingrediente care au fost folosite în prepararea băuturilor.
Produsele cu cel mai mare număr de E-uri au fost următoarele:
- Bergenbier Fresh Grapefruit, an 2015 – 13 / Bergenbier Fresh Grapefruit, ani 2018 – 2019 – 10
- Stephans Brau Hefeweizen Grapefruit, 2015 – 9
- Valentins Weibeer Grapefruit, 2015 – 9
- Solo malt Apple, 2015 – 8
- Primator Chipper Grapefruit, 2018 – 8
- Solo malt Passion Fruit, 2015 – 7
- Stephans Brau Beer& Lemon, 2015 – 6
- Primator Chipper Grapefruit, 2015 – 6
- Bergenbier Fresh Lemon, 2018-2019 – 6
- Crabbies Ginger Beer, 2018 – 2019 – 6
Din punctul de vedere al tipurilor de E-uri (aditivilor alimentari )
În urma studiului în compoziția produselor de tip bere cu fruct/aromă apar modificări în ceea ce privește numărul aditivilor alimentari.
- 26 tipuri diferiți de aditivi au fost găsiți în produsele studiului din 2015;
- 21 tipuri diferiți de aditivi au fost găsiți în produsele studiului din 2018;
- 21 tipuri diferiți de aditivi au fost găsiți în produsele studiului din 2019.
Bergenbier Fresh Grapefruit, 2015: E330; E335; E326; E504; E952; E954; E950; E951; E440; E410; E300; E132; E260
Bergenbier Fresh Grapefruit, 2018 – 2019: E330, E332, E327, E504, E952, E954, E950, E951, E120, E410
Stephans Brau Hefeweizen Grapefruit, 2015: E330; E290; E952; E950; E951; E954; E410; E440; E120;
Valentins Weibeer Grapefruit, 2015: E330; E951; E950; E952; E410; E440; E120; E954; E290
Solo malt Apple, 2015: E330, E270, E150c, E950, E951, E211, E999, E290
Primator Chipper Grapefruit, 2018: E300, E120, E330, E332, E327, E504, E440, E410
Solo malt Passion Fruit, 2015: E330, E338, E331, E950, E951, E211,E290
Stephans Brau Beer& Lemon, 2015: E290; E330; E952; E950; E951; E954
Primator Chipper Grapefruit, 2015: E332, E330, E410,E300, E120, E290
Bergenbier Fresh Lemon, 2018 – 2019: E410, E330, E952, E954, E950, E951
Crabbies Ginger Beer, 2018 – 2019: E330, E150d, E202, E223,E300, E331
Cei mai utilizați aditivi alimentari diferiți regăsiți în top 5 produse cu cele mai multe E-uri au fost :
- acid citric (E330), găsit în 9 produse
- acesulfam-K (E950), găsit în 7 produse
- aspartam (E951), găsit în 7 produse
- guma de carruba (E410), găsit în 5 produse
- Cyclamates (E952), găsit în 5 produse
- Zaharină (E954) găsit în 5 produse
- acid ascorbic (E300), găsit în 4 produse
- Pectină (E440), găsit în 4 produse
Foto: 123rf.com
Studiu – Câți aditivi alimentari găsim în pralinele de ciocolată
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro