Apa este un element vital pentru dezvoltarea formelor de viata de pe planeta noastra. Viata a inceput de fapt in apa, iar fara ea, ar diparea cu siguranta. Pana si dezvoltarea noastra dintr-o celula intr-un intreg organism se face tot intr-un mediu apos. Nu este deci greu de imaginat ca mentinerea unui nivel adecvat al consumului de apa este una dintre conditiile de baza pentru a fi sanatosi.
Apa compune circa 60% din corpul uman si are proprietati fizice si chimice care fac din aceasta molecula simpla mediul ideal pentru transportul de substante. De aceea, apa e esentiala pentru procesele de digestie, absorbtie si distribuire a substantelor nutritive, ca si pentru transportul si eliminarea elementelor toxice.
Apa ne si protejeaza, fiind mediul ideal pentru a controla temperatura, ajuta la mentinerea nivelurilor adecvate de acizi in corp si probabil joaca un rol important si in procesul de imbatranire.
In conditii normale si avand rinichii sanatosi, o persoana elimina in medie 500 de mililitri de apa sub forma de urina, 600 de mililitri sub forma de vapori de aer din plamani in timpul respiratiei, 200 de mililitri sub forma de transpiratie. Pentru a mentine echilibrul e nevoie sa ingeram nu mai putin de un litru si jumatate de apa pe zi. Hrana solida contine un procentaj destul de mare de apa, pe langa aceasta fiind necesara zilnic consumarea a cinci pahare de apa sau orice alt suc disponibil in comert.
In jur de un litru de apa pe zi nu pare o cantitate prea mare sau prea dificil de consumat, dar majoritatea oamenilor nu beau totusi atat de multe lichide zilnic. Consumul redus de apa produce simptome ca: dureri de cap, oboseala, schimbari bruste de dispozitie, crampe si dureri musculare. Sub aceste manifestari se poate ascunde o ,,deshidratare cronica,,, atunci cand catitatea de apa ingerata este mai mica de 700 de mililitri pe zi (mai putin de trei pahare) pentru cateva zile sau o saptamana.
Consumul a cinci pahare de apa pe zi constituie cel mai bun medicament natural. Studii recente desfasurate la Harvard au ajuns la concluzia ca un consum scazut de apa ar putea conduce la cresterea riscului de cancer la vezica si colon. Explicatia pare simpla: in acele organe creste concentratia substantelor toxice sau cancerigene.
Un alt studiu, desfasurat in Marea Britanie, sugereaza ca ingerarea unor cantitati adecvate de apa ar reduce riscul de cancer la san.