De Mihai Niculescu,

O biserică de mai bine de două sute de ani din Maramureș este în pericol să se prăbușească iar autoritățile au apelat la mila publică pentru restaurarea clădirii prețioase de patrimoniu. Bisericile maramureșene sunt o atracție din punct de vedere turistic, dar lăcașul de cult din anii 1800 a ajuns într-o stare avansată de degradare. Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Buteasa nu a fost restaurată din lipsa fondurilor iar acum autoritățile  solicită ajutor din partea localnicilor.

Lăcașul de cult se află în cea mai avansată stare de degradare dintre toate bisericile de lemn din Maramureș. Structura de rezistență a fost afectată, astfel că Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș a lansat un demers disperat de salvare a bisericii, relatează actualmm.ro.

Potrivit unei postări de pe pagina oficială de Facebook a Direcției, există un proiect de restaurare a bisericii avizat încă din 2011, dar care nu a fost pus în practică.

Pentru a primi ajutorul Ambulanței pentru Monumente Transilvania Sud, care a contribuit și la refacerea învelitorii de la biserica din Breb, este nevoie de obținerea autorizației de construire (deci actualizarea documentației), participarea comunității locale, voluntari și fonduri. Orice ajutor este binevenit, pentru o biserică pe care numai bunul Dumnezeu o mai ține în picioare”, au scris reprezentanții autorităților.


Citește și: Spitalul din România care are propria grădină bio. Sera hrănește pacienții și copiii de la grădiniță și va scoate și profit