Iar implozia FTX, o platformă de tranzacționare cripto aflată în faliment, care a fost evaluată cândva la 32 de miliarde de dolari, a zdruncinat încrederea investitorilor, pe măsură ce efectele de undă ale prăbușirii companiei continuă să se răspândească în toată industria criptomonedelor.
În aceste condiții, în anul 2022, valoarea bitcoin a scăzut cu 63%, în timp ce pierderile înregistrate de cele mai cunoscute criptomonede variază între 55% şi 100%.
Potrivit CNBS, valoarea a şapte criptomonede populare în 2022 s-a modificat până la 22 decembrie astfel: Terra a scăzut cu 100%, solana şi AMP cu câte 93%, cardano cu 80%, ether cu 67%, bitcoin cu 63% şi dogecoin cu 55%.
„Mulţi americani încep să realizeze că criptomonedele sunt doar o manie speculativă şi că industria este plină de escroci”, a declarat James Royal, reporter principal la Bankrate, pentru CNBC.
„Este probabil că prețurile vor scădea și mai mult atunci când comercianții și companiile cripto vor începe să observe că nu au un flux nesfârșit de mărci dispuse să susțină prețurile cripto”, a precizat James Royal.
De fapt, Royal avertizează împotriva investițiilor în cripto, extrem de volatile, care sunt supuse fluctuațiilor și scăderilor imprevizibile ale prețurilor. Din acest motiv, experții financiari sfătuiesc să nu investești mai mult în cripto decât ești dispus să pierzi.
Aproape 60% dintre americani cred acum că investiţia în monede digitale este extrem de riscantă – în creştere faţă de 45% în 2021, potrivit unui sondaj recent al CNBC Make It: Your Money, realizat în parteneriat cu Momentive.
Doar 8% dintre americani au o viziune pozitivă asupra criptomonedei începând cu noiembrie 2022, conform sondajului economic CNBC All-America .
În general, piața cripto a pierdut puțin peste 2 trilioane de dolari în 2022, iar monedele digitale populare, cum ar fi bitcoin, au scăzut cu mult sub maximele din 2021 .
Iată cât de mult s-a schimbat valoarea a șapte criptomonede populare în 2022 începând cu 22 decembrie, conform calculelor CNBC.