Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Blocul Rosenthal de pe Calea Victoriei intră în reparații. Fostul sediu al Băncii de Comerț Exterior, lăsat în paragină în ultimii 20 de ani / FOTO

Blocul Rosenthal de pe Calea Victoriei intră în reparații. Fostul sediu al Băncii de Comerț Exterior, lăsat în paragină în ultimii 20 de ani / FOTO

Primăria Capitalei a anunțat că Blocul Rosenthal a intrat în reparații, fiind inclus în programul de reabilitare a fațadelor. Clădirea situată de Calea Victoriei 22-24 este monument istoric și a fost lăsată în paragină după 1999.

De Răzvan Mihalașcu,

Angajații Companiei Municipale Consolidări București au început să îndepărteze resturile de mobilier rămase în interior, precum și molozul care s-a adunat în clădire de-a lungul anilor. În perioada următoare, urmează ca pe fațada clădirii să fie montate schele și să înceapă decopertările.

„Primăria Municipiului București, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), a început lucrările în cadrul programului privind reabilitarea fațadelor pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor. După aprobarea în Consiliul General al Municipiului București a regulamentului de intervenție, dar și a fondurilor necesare, au fost demarate primele lucrări”, a anunțat Primăria Capitalei, într-un comunicat.

Blocul Rosenthal a fost construit în anul 1938, după planurile lui Radu Dudescu, la acea vreme arhitectul șef al Băncii Naționale a României. Construcția a costat circa 35 de milioane de lei și timp de treizeci de ani a găzduit „Casa de Pensiuni, Împrumuturi și Ajutoare” a angajaților BNR.

Din anul 1968, a fost sediul Băncii Române de Comerț Exterior. După 1999, imobilul a rămas în paragină.

Clădirea – monument istoric – are un subsol pe două niveluri, cinci etaje de birouri, o sală de conferințe, la etajul șapte se află o sală de sport și un bufet la etajul opt. La parter au fost spații comerciale.

În anul 2006, doar o parte din imobilul de aproape opt mii de metri pătrați a fost transferată prin Hotărâre de Guvern din administrarea Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, în proprietatea publică a Municipiului București. Abia în anul 2017, Primăria Municipiului a obținut dreptul de administrare asupra întregii clădiri încadrată în clasa II de risc seismic.

Ce alte clădiri intră în reparații

Consiliul General al Municipiului București a aprobat alocarea de fonduri pentru reabilitarea altor zece imobile situate pe Calea Victoriei nr. 136-138, Bd. Lascăr Catargiu nr. 11A, Bd. Lascăr Catargiu nr. 16, Bd. G-ral Gheorghe Magheru nr. 7, Bd. G-ral Gheorghe Magheru nr. 32-36, Bd. Regina Elisabeta nr. 36, Calea Victoriei nr. 12A, Calea Victoriei nr. 25, Calea Victoriei nr. 103-105 și Calea Victoriei nr. 214

430 de clădiri au nevoie de reparații la fațadă

Până acum, Primăria Capitalei a fost identificat și inventariat 430 de clădiri cu probleme la fațade. Imobilelele sunt încadrate în clasele II și III de risc seismic. Au fost notificați toți proprietarii, iar notificările au fost trimise către știință și Inspectoratului de Stat în Construcții, Poliției Locală a Municipiului București – Direcția de Disciplină în Construcții și Ministerului Culturii.

Potrivit legii, proprietarii au obligația ca în termen de 60 de zile de la primirea notificării să înceapă demersurile pentru reparații. În caz contrar, Municipalitatea poate face reparațiile din fonduri proprii și se poate îndrepta în instanță pentru recuperarea costurilor.

Aflați cu cât se vinde casa în care a locuit scriitorul Lev Tolstoi la București în 1854.

sursă foto: Primăria Capitalei


Citește și:

„Sicriul”, mașina de serviciu a polițiștilor. Moartea a doi agenți de la Postulul de Poliţie Transporturi Navale din Hârşova a fost un semnal de alarmă tras Ministerului de Interne încă de acum 4 ani


 

 
 
Close
Close
Închide