Mergi direct la conținut »
Isărescu: au fost presiuni pe curs, care s-a zbătut la 4,59 lei pentru un euro. BNR a efectuat o injecție de lichiditate în sistemul bancar pentru a calma creșterea ROBOR
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Isărescu: au fost presiuni pe curs, care s-a zbătut la 4,59 lei pentru un euro. BNR a efectuat o injecție de lichiditate în sistemul bancar pentru a calma creșterea ROBOR

Isărescu: au fost presiuni pe curs, care s-a zbătut la 4,59 lei pentru un euro. BNR a efectuat o injecție de lichiditate în sistemul bancar pentru a calma creșterea ROBOR

România s-a confruntat în ultima perioadă cu presiuni pe curs, iar acesta ”s-a zbătut” la 4,59 lei pentru un euro, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR).

De Daniel Ionașcu,

Acesta a mai avertizat și că 17-20 de miliarde de lei ”sunt pe mâinile nerezidenților”, adică ai investitorilor străini, și că ar trebui să avem grijă ca stat ce facem. Mai exact, orice declarații sau acțiuni politice i-ar putea determina pe aceștia să își mute banii din România, ceea ce ar putea afecta cursul leului.

Ce protejăm: cursul sau dobânzile?

Rezervele valutare ale BNR au coborât cu 1,6 miliarde de euro la finele lunii septembrie față de sfârșitul lunii august, ceea ce sugerează faptul că banca centrală a intervenit în piața valutară pentru a susține leul.

BNR avea la finele lunii septembrie 33,32 de miliarde, după ce la finele lunii august avea 34,95 miliarde de euro.

BNR aruncă cu bani pentru a forța scăderea ROBOR

Isărescu a mai anunțat că BNR a efectuat o injecție de lichididate de 9 miliarde de lei în piață, adică a a introdus lei în sistemul bancar. Scopul operațiunii este de a calma creșterea indicelului ROBOR, care a atins azi un nou maxim al ultimilor doi ani, atingând 1,8%, acesta dublându-se practic în ultima lună.

Creșterea ROBOR se translatează în creșterea dobânzilor la creditele în lei.

Guvernatorul BNR a afirmat că injecția de lichiditate s-a efectuat după calcularea ROBOR, astfel că efectele se vor vedea abia mâine.

Close
Închide
  Close