„Urmărim cu foarte multă atenție rezultatele discuțiilor de astăzi dintre Ucraina și Federația Rusă. Eu cred cu tărie, din experiența mea de diplomat și de negociator, că dialogul diplomatic nu poate fi purtat sub amenințarea folosirii forței și sub folosirea forței, sub presiunea agresiunii militare care se desfășoară”, a afirmat Bogdan Aurescu.
Șeful diplomației române consideră că dialogul diplomatic dintre Rusia și Ucraina nu poate oferi rezultate favorabile, ținând cont de faptul că Federația Rusă atacă Ucraina chiar pe durata tratativelor de pace.
„Astfel de discuții sigur că pot să aibă în vedere aspecte punctuale. De exemplu, se pot referi la o încetare a focului sau la chestiuni care țin de managementul ostilităților, dar pe termen mediu și lung ele nu pot să dea un rezultat corespunzător pentru că ele se desfășoară sub această presiune pe care o exercită Federația Rusă prin utilizarea armelor, inclusiv în timpul desfășurării acestor negocieri”, a adăugat diplomatul.
Prin urmare, o să vedem care este rezultatul acestor discuții, dar, personal, nu am foarte multe așteptări, așa cum și partea ucraineană a spus-o înainte de desfășurarea acestor discuții.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu:
Negocierile de pace purtate între Rusia şi Ucraina au început luni, 28 februarie, în orașul Gomel din Belarus, aproape de granița cu Ucraina. Aceasta este prima rundă de dialog între cele două ţări de la începutul războiului pornit de Moscova, potrivit agenţiei belaruse de presă Belta. Delegaţia rusă este condusă de consilierul de la Kremlin, Vladimir Medinski, iar cea ucraineană este condusă de ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.
Azi, 28 februarie, s-a intrat în a cincea zi a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, după ce țara condusă de Vladimir Putin a lansat pe 24 februarie prima ofensivă asupra țării al cărei președinte este Volodimir Zelenski, cu atacuri aeriene şi cu rachete.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia