7 iul. 2022 - Acum 2 ani
07-07-2022

Downing Street a anunțat lista noilor miniștri, după valul de demisii de zilele trecute

Downing Street a anunțat numele demnitarilor care iau locul miniștrilor demisionari din cabinetul Boris Johnson. Printre aceștia, Johnny Mercer, care  va fi ministru de stat pentru veterani, dar și Graham Stuart, care va servi la Oficiul pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare, potrivit BBC.

Lista completă a cabinetului:

  • Johnny Mercer – ministru de stat (pentru veterani);
  • Graham Stuart – ministru de stat la Oficiul pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare;
  • Stephen McPartland – ministru de stat (al securității) la Ministerul de Interne;
  • Tom Pursglove – ministru de stat la Ministerul de Interne și Ministerul Justiției;
  • James Heappey – ministru de stat la Ministerul Apărării;
  • Will Quince – ministru de stat la Departamentul pentru Educație;
  • Maria Caulfield – ministru de stat la Departamentul pentru Sănătate și Asistență Socială;
  • Paul Scully – ministru de stat la Departamentul pentru Locuințe și Comunități/ responsabil pentru Londra;
  • Marcus Jones – ministru de stat la Departamentul pentru Locuințe și Comunități;
  • Matt Warman – ministru de stat la Departamentul Digital, Cultură, Media și Sport;
  • Trudy Harrison – ministru de stat la Departamentul pentru Transporturi;
  • Edward Timpson – procuror general
Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse
Recomandări
Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse
7 iul. 2022 - Acum 2 ani
07-07-2022

Boris Johnson, întrevedere cu noul cabinet

Boris Johnson le-a transmis membrilor noului său cabinet, cu care va guverna până la alegerea unui nou lider conservator, că nu va face nicio „schimbare majoră de direcție” în timpul rămas în funcție.

„Nu mă aștept să fiți presați pentru a face noi politici radicale sau ciudate”, a declarat el, dar a subliniat că „nu există nicio scuză pentru a lua piciorul de pe accelerație”.

7 iul. 2022 - Acum 2 ani
07-07-2022

Fostul premier John Major spune că e „neînțelept” ca Boris Johnson să rămână premier

Fostul prim-ministru Sir John Major a ieșit public cu o declarație în care avertizează că este „neînțelept” ca Boris Johnson să rămână în funcție în timp ce succesorul său este ales.

Dacă Johnson rămâne la guvern, spune Major, el va avea în continuare puterea de a „lua decizii care vor afecta viețile” britanicilor.

Major sugerează că un prim-ministru interimar, cum ar fi viceprim-ministrul Dominic Raab, sau un proces electoral simplificat ar fi „în interesul național”.

„Pentru bunăstarea generală a țării, domnul Johnson nu ar trebui să rămână în Downing Street… mai mult decât este necesar pentru a realiza tranziția fără probleme a guvernului”, scrie Major.

„Un nivel record de fraudă electorală”. Ce au descoperit jurnaliștii de la Novaia Gazeta despre scrutinul prezidențial câștigat de Putin
Recomandări
„Un nivel record de fraudă electorală”. Ce au descoperit jurnaliștii de la Novaia Gazeta despre scrutinul prezidențial câștigat de Putin

John Major a fost premier între 1990 și 1997.

7 iul. 2022 - Acum 2 ani
07-07-2022

Vicepremierul Dominic Raab nu va candida

Dominic Raab nu va candida în alegerile interne din Partidul Conservator, potrivit The Guardian.

Decizia nu este o surpriză întrucât Raab este unul dintre puținii membri ai guvernului despre care nu s-a speculat niciodată că va candidat.

Dar în calitate de vicepremier, dar și de secretar al justiției, unii din partid ar dori ca acesta să preia funcția de prim-ministru interimar până la alegerea unui nou lider. Raab a îndeplinit eficient acest rol când Boris Johnson a fost spitalizat cu Covid.

7 iul. 2022 - Acum 2 ani
07-07-2022

Ministrul Apărării, principal favorit la șefia partidului și a guvernului

Potrivit unui sondaj realizat de YouGov în rândul membrilor Partidului Conservator, Ben Wallace, secretarul apărării, se află în cea mai bună poziție pentru a-l înlocui pe Boris Johnson.

Ben Wallace este actualul secretar al Apărătii și este deputat din 2010. A deținut gradul de căpitan în Gărzile Scoțiene, un regiment al armatei britanice.

În 2008, a fost premiat revista britanică The Spectator, după ce a condus o campanie pentru îmbunătățirea transparenței și reforma cheltuielilor parlamentare.

În calitate de secretar al Apărării, dl Wallace are responsabilitatea pentru parteneriatele internaționale cu NATO, planificarea apărării și operațiunile nucleare.

Alegeri plate și sălcii în iunie 2024: PSD și PNL în logica partidocrației și a clientelismului electoral
Recomandări
Alegeri plate și sălcii în iunie 2024: PSD și PNL în logica partidocrației și a clientelismului electoral

El a fost, de asemenea, o voce cheie în răspunsul Marii Britanii la invadarea Ucrainei de către Rusia, iar această expunere sporită ar putea să-l ajute în cursa pentru fotoliul de premier.

Ben Wallace nu a anunțat încă dacă se va înscrie în alegerile interne ale Partidului Conservator.

7 iul. 2022 - Acum 2 ani
07-07-2022

Cum își vor alege conservatorii un nou lider?

Grupul parlamentar cobservator va decide acum calendarul alegerii unui nou lider al Partidului Conservator, care va deveni implicit premier.

Sursele BBC spun că luni ar putea avea loc o ședință, în cadrul căreia partidul va decide regulile și calendarul.

Parlamentarii conservatori vor reduce numărul candidaților pentru șefia partidului la doi. Este posibil ca acest lucru să se întâmple înainte de vacanța parlamentară.

Cei doi și-ar petrece apoi vara într-o campanie electorală.

Se preconizează astfel că un nou lider va fi în funcție până în septembrie. Dar trebuie subliniat că unii parlamentari conservatori vor ca Boris Johnson să plece mult mai repede.

7 iul. 2022 - Acum 2 ani
07-07-2022

Johnson este resentimentar și nu își recunoaște greșelile

În vreme ce a făcut un pas înapoi, Boris Johnson nu a ratat ocazia de a-și ataca colegii conservatori din parlament, care i-au cerut demisia. Spunând că regretă că nu a reușit să-i convingă pe conservatori că guvernul nu trebuie schimbat, premierul a inserat și o mică jignire.

„Dar, după cum am văzut, la Westminster instinctul de turmă este puternic, iar când turma se mișcă, se mișcă”, a spus el.

Premierul, scrie The Guardian, nu a spus nimic despre numeroasele scandaluri și greșeli care au determinat partidul să se delimiteze de el. „Nici măcar un cuvânt, nici măcar cea mai tangențială referire. A părut o confirmare a faptului că el încă mai crede că nu a făcut nimic greșit”, mai scrie cotidianul britanic, deseori critic la adresa șefului guvernului.

7 iul. 2022 - Acum 2 ani
07-07-2022

„Nimeni din politică nu este indispensabil”

După ce a rezistat zile întregi tuturor cererilor de demisie, invocând mandatul primit de la populație, Johnson a admis în timpul declarației că nimeni nu este „nici pe departe indispensabil”.

El a asigurat că „sistemul genial și darwinist” britanic va produce un alt lider și că el îi va oferi acestuia tot sprijinul posibil.

Premierul a mai declarat că a așteptat atât de mult timp pentru a lua decizia demisiei deoarece a fost dornic să ducă la bun sfârșit mandatul încredințat de alegători, simțind că este de datoria și obligația sa să facă ceea ce a promis.

Johnson a spus că a încercat să își convingă colegii că ar fi „excentric” să schimbe guvernul după un astfel de mandat, dar că regretă că nu a avut succes în aceste argumente

7 iul. 2022 - Acum 2 ani
07-07-2022

Calendarul schimbării din funcție va fi anunțat săptămâna viitoare

„Este clar că acum Partidul Conservator își dorește un nou lider al partidului și, prin urmare, un nou prim-ministru”, a spus Boris Johnson joi, într-o scurtă declarație de presă susținută în fața ușii din Downing Street, numărul 10.

El a anunțat că procesul de alegere a noului lider al partidului – și implicit al guvernului – ar trebui să înceapă acum, iar calendarul va fi anunțat săptămâna viitoare.

Până atunci, el a subliniat că va rămâne în funcția de prim-ministru, după cum a discutat cu conducerea partidului.

„Am căzut de acord cu Sir Graham Brady, președintele parlamentarilor noștri, că procesul de alegere a noului lider ar trebui să înceapă acum și că calendarul va fi anunțat săptămâna viitoare, iar eu am numit astăzi un cabinet care să servească, așa cum o voi face și eu, până când un nou lider va fi în funcție”, a spus Johnson.

7 iul. 2022 - Acum 2 ani
07-07-2022

Premierul se adresează țării

7 iul. 2022 - Acum 2 ani
07-07-2022

Opoziția laburistă vrea la guvernare

Liderul Partidului Laburist, Sir Keir Starmer, i-a cerut lui Boris Johnson să demisioneze imediat din funcția de prim-ministru, spunând că nu este corect pentru țară ca acesta să rămână interimar.

„Trebuie să plece, nu se mai poate agăța (de funcție)”, a spus Starmer. „Propriul său partid a decis că este timpul – așa că nu-l pot impune țării pentru următoarele câteva luni”, a adăugat el.

Insistând că laburiștii vor lua problema în propriile mâini dacă va fi necesar, Starmer i-a avertizat pe conservatori că, dacă nu scapă de Johnson, „laburiștii vor propune, în interesul național, o moțiune de cenzură – pentru că acest lucru nu mai poate continua”.

„Schimbarea de care avem nevoie nu este doar la vârf, ci avem nevoie de o schimbare de guvern. Avem nevoie de un guvern laburist”, a spus Starmer.

7 iul. 2022 - Acum 2 ani
07-07-2022

Moscova are o părere previzibilă

Kremlinul, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, a comentat joi decizia lui Boris Johnson de a demisiona din fruntea guvernului, afirmând că premierului britanic nu-i place Rusia și că nici Moscova, la rândul ei, nu-l place.

Boris Johnson a sprijinit în mod ferm Kievul, prin declarații, cu bani și cu echipamente militare avansate de care forțele ucrainene au mare nevoie. În schimb, a atacat în mod dur Rusia.

Mai multe detalii despre reacția Rusiei la demisia lui Johnson

7 iul. 2022 - Acum 2 ani
07-07-2022

Ce urmează după Boris Johnson?

Guvernul lui Boris Johnson s-a prăbușit în cele din urmă, după ce luni bune, premierul Marii Britanii a făcut eforturi pentru a rezista scandalurilor în serie, cu fanfaronade și bufonerii, scrie The Economist într-un text intitulat „Căderea clovnului”.

Țara este mai săracă decât își închipuie oamenii, problemele economice și sociale sunt tot mai mari, iar viitorul guvern de la Londra trebuie să își ancoreze politicile în această realitate complicată.

Mai multe detalii despre „Ce urmează după Boris Johnson”.

7 iul. 2022 - Acum 2 ani
07-07-2022

Premierul a numit un nou cabinet

Boris Johnson a numit în funcție noi miniștri, după ce majoritatea echipei a demisonat în ultimele câteva zile, scrie BBC.

7 iul. 2022 - Acum 2 ani
07-07-2022

„Evacuați-l pe Johnson azi!”

Dominic Cummings, fosta mână dreaptă a lui Boris Johnson, transformat între timp în inamic, i-a îndemnat pe conservatori să îl demită astăzi pe premier, în loc să îl lase să rămână interimar până la toamnă.

Johnson ar urma să demisioneze din funcția de lider al Partidului Conservator în cursul zilei de astăzi, dar speră să rămână la șefia guvernului până în toamnă, cu titlu interimar, până la numirea unui succesor.

Cummings, care l-a atacat în mod constant pe Johnson de când a fost demis de acesta în noiembrie 2020, a scris pe Twitter: „Evacuați-l AZI, sau el va provoca un carnagiu”.

Fostul consilier al lui Johnson a sugerat că vicepremierul Dominic Raab ar trebui să devină premier interimar.

7 iul. 2022 - Acum 2 ani
07-07-2022

Tot mai mulți conservatori vor ca Johnson să plece azi

În cadrul Partidului Conservator există o opinie tot mai fermă care spune că Boris Johnson trebuie să plece cât mai curând din fruntea guvernului. Deputații conservatori Bob Neill și Aaron Bell – care au cerut public demisia lui Johnson încă din timpul afacerii „partygate” – s-au întrebat în mod public dacă acesta mai poate rămâne până la toamnă în funcție.

Mulți alții îi pun la îndoială intențiile în privat și sugerează ca vicepremierul Dominic Raab să-i preia temporar locul.

7 iul. 2022 - Acum 2 ani
07-07-2022

Scandalurile care au dus la demisie

Decizia lui Boris Johnson vine după ce premierul a fost abandonat de cea mai mare parte a cabinetului guvernamental într-o rebeliune internă care a lăsat țara aproape de un blocaj. După zile de luptă pentru poziția sa, Boris Johnson, părăsit de majoritatea aliaților, a acceptat să demisioneze.

Guvernul a confirmat că Boris Johnson va adresa un mesaj către britanici în cursul zilei de joi, discurs în care, spune BBC, își va anunța demisia.

Boris Johnson a supraviețuit miercuri unei confruntări fără precedent cu propriul său cabinet, o zi extraordinară care s-a sfârșit cu peste 40 de demisii din guvern și cu demiterea unui aliat apropiat, Michael Gove.

Demisiile au legătură cu scandalurile care au lovit neîncetat guvernul lui Johnson în ultimele luni. Cel mai recent a fost cel care l-a vizat pe deputatul conservator Chris Pincher, acuzat recent că și-a atins în mod nepotrivit doi colegi într-un club din Londra.

Inițial, Boris Johnson a transmis că nu era la curent cu problemele lui Pincher – acuzat în trecut de mai multe ori de hărțuire sexuală – atunci când l-a numit în post în luna februarie a acestui an. Ulterior, după o serie de dezvăluiri, premierul a fost nevoit să admită că era la curent cu respectivele acuzații și a subliniat că numirea lui Pincher a fost o mare greșeală.

În urmă cu o lună, pe 6 iunie, Boris Johnson a supraviețuit la limită unei moțiuni de cenzură depuse în interiorul propriului partid. 211 parlamentari conservatori au votat pentru rămânerea sa în funcție, 148 pentru demitere.

Boris Johnson, numit premier în 2019, s-a confruntat cu presiuni tot mai mare pe plan intern, după dezvăluirile privind petrecerile organizate la reşedinţa sa din Downing Street în 2020, în timp ce Marea Britanie se afla în lockdown.

În luna aprilie, legislativul britanic a lansat o anchetă împotriva premierului Boris Johnson, acuzat că a indus în eroare legislativul de la Londra prin reacţiile sale iniţiale la informaţii conform cărora a încălcat măsurile de combatere a epidemiei de coronavirus.

Johnson a prezentat scuze în parlament pentru că a participat la o petrecere în grădina din Downing Street 10, în timpul primului lockdown determinat de criza COVID-19, declarând că regretă ce a făcut şi că a crezut că întâlnirea respectivă, desfăşurată în 20 mai 2020, era o reuniune de muncă.

În mai 2020, locuitorii din Marea Britanie nu se puteau întâlni decât cu o singură persoană în afara locuinţei, într-un loc public, în exterior şi cu condiţia de a păstra o distanţă de doi metri.

Cine ar putea să-i ia locul

În momentul în care Boris Johnson se confruntă cu moțiunea de cenzură din interiorul Partidului Conservator, presa a speculat privind cine îi poate lua locul. Pe listă erau trecuți mai mulți membri ai cabinetului său, precum Lizz Truss (Externe), Rishi Sunak (Finanțe) și Nadhim Zawahi (Educație), dar și Jeremy Hunt (fost ministru de externe și oponent al lui Johnson în scrutinul intern din 2019).

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Aceasta este cea mai nouă țară din lume. Foarte puțini români au auzit de ea
FANATIK.RO
Aceasta este cea mai nouă țară din lume. Foarte puțini români au auzit de ea
Cum arăta Angela Similea la începutul carierei. Avea o frumusețe răvășitoare și s-a iubit cu Florin Piersic
Viva.ro
Cum arăta Angela Similea la începutul carierei. Avea o frumusețe răvășitoare și s-a iubit cu Florin Piersic
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Libertateapentrufemei.ro
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Ion Țiriac: „Eu oameni săraci încă n-am văzut!” Omul de afaceri cu o avere de 1,75 miliarde de euro, comparație cu Steve Jobs: „Îmi spun ăștia că o să mor”
GSP.RO
Ion Țiriac: „Eu oameni săraci încă n-am văzut!” Omul de afaceri cu o avere de 1,75 miliarde de euro, comparație cu Steve Jobs: „Îmi spun ăștia că o să mor”
Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
FANATIK.RO
Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Știrileprotv.ro
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Unica.ro
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Orangesport.ro
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
"Nici nu am cuvinte". Mama lui Ayan, în lacrimi de fericire. Micuțul ei, de doar 2 anișori, a supravieţuit o noapte întreagă în pădure, singur, la minus 5 grade
Observatornews.ro
"Nici nu am cuvinte". Mama lui Ayan, în lacrimi de fericire. Micuțul ei, de doar 2 anișori, a supravieţuit o noapte întreagă în pădure, singur, la minus 5 grade
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
HOROSCOP
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
RECOMANDĂRI