Încă de la anunțarea rezultatelor referendumului au apărut dezbateri intense despre cum și când va începe Marea Britanie negocierile cu liderii europeni. Un purtător de cuvânt al Consiliului European, instituția care definește direcția politică și prioritățile UE, a reiterat sâmbătă că activarea Articolului 50 este actul oficial pe care trebuie să îl întreprindă „Guvernul britanic la adresa Consiliului European”, relatează BBC News.
„Trebuie întreprins în mod inechivoc, cu intenţia explicită de a declanşa Articolul 50„, a explicat purtătorul de cuvânt.
Citește și: BREXIT. Mesaj scandalos pentru români, vineri dimineață, la muncă: ”Toți membrii UE plecați dracului”
„Poate fi făcut fie printr-o scrisoare către preşedintele Consiliului European, fie printr-o declaraţie oficială la o reuniune a Consiliului European notată corespunzător în transcriptul oficial al întâlnirii”, a adăugat el.
Citește și: Brexit. Anunț de ultimă oră al miliardarului George Soros
Sâmbătă, cancelarul german Angela Merkel a declarat că UE „nu trebuie să fie deosebit de urâcioasă din vreun punct de vedere” în negocierile cu Marea Britanie. Merkel a atras atenţia că nu va face presiuni pentru o retragere accelerată. “Nu ar trebui să dureze o veşnicie, este adevărat, dar nu voi lupta pentru un interval de timp scurt”, a adăugat şefa Guvernului de la Berlin.
Declaraţiile sale au venit după ce mai mulţi miniştri de externe din UE, inclusiv cel al Germaniei, i-au cerut Londrei să implementeze rapid ieşirea.
Activarea Articolul 50 va lansa un proces de negociere a termenilor în care Marea Britanie va părăsi blocul comunitar. Negocierile vor dura doi ani, dar ar putea fi prelungite, cu acordul liderilor din statele rămase.
Citește și:
- BREXIT | Germania: Nu vom lăsa pe nimeni să ne ia Europa. Negocierile privind ieșirea Marii Britanii trebuie să înceapă cât mai curând
- Liderii europeni presează Marea Britanie pentru a accelera negocierile. Juncker: „Nu este un divorț amiabil”
- Liderii europeni, primele măsuri după Brexit. Ce se anunță pentru românii din Marea Britanie / LIVE UPDATE
- Brexit | Mesajul primarului Londrei pentru rezidenții europeni din capitala Marii Britanii
- Profesor britanic: Nu se ştie dacă studenţii români vor mai primi împrumut pentru studii
- Brexit | Analiză AP: Cum poate Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană în ciuda votului
- Președintele PE, Martin Schulz: UE a fost „ostaticul” conservatorilor britanici. Accelerăm procedura de ieşire a Marii Britanii
- „Ce este UE?”. Britanicii par să nu știe ce au votat la referendum
- Brexit | Cum au reacționat liderii mondiali la rezultatele referendumului
- Prima zi de după dezastru. România ar putea pierde peste 2 miliarde de euro după decizia britanicilor de a ieși din UE
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!