Localnicii spun că teroarea s-a dezlănțuit încă din primele ore după ce rușii au pus stăpânire pe Bucha.
„Explozii și bubuituri se auzeau zilnic. Nu știam de unde vin. În depărtare, se vedeau lumini pe cer. Auzeam gloanțele șuierând”, povestește o femeie din Bucha.
De cele mai multe ori, oamenii de-abia îndrăzneau să iasă din case sau pivnițe și, când o făceau, consecințele erau de multe ori tragice.
„Sora mea i-a cerut soțului ei să aducă mâncare în locul în care se ascundea. Era pe 4 martie. L-au împușcat chiar înainte să intre în casă”, a spus femeia.
„Atât de mulți oameni au murit, cadavrele erau pe stradă. Unii și-au pierdut picioarele, fețele le erau albăstrii, atât de mult timp au zăcut acolo…”, spune o altă localnică, care a recuperat trupul ginerelui ei abia după ce trupele ruse au plecat, la aproape o lună după ce fusese ucis.
Alte victime au fost găsite de vecinii lor, încă în timpul ocupației ruse. Oamenii spun că şi-au acoperit morţii cu pături sau saci de plastic şi i-au îngropat în curtea bisericii. Peste 100 de civili ar fi îngropați, provizoriu, în curtea lăcașului de cult.
„Oamenii știau că sunt permanent în bătaia puștii. Soldații ruși trăgeau în civili pe străzi. Au ucis o grămadă de oameni, fiindcă se temeau că unul dintre ai noștri ar putea fi un soldat ucrainean, gata să-i omoare pe ei”, a mărturisit pentru DW un bărbat din Bucha care a ajutat la înmormântarea vecinilor săi în curtea bisericii.
Dar pericolul nu pândea doar pe străzi.
„Am întâlnit mai multe familii care au rămas blocate într-un beci o săptămână. Rușii le spuseseră să coboare acolo, că vor primi mâncare și apă. În schimb, au aruncat două grenade în pivniță”, a povestit el pentru reporterii DW, adăugând că cei care au supraviețuit, la ieșire, „bărbați de 35-40 de ani, nu puteau să articuleze două vorbe”.
Vă avertizăm că imaginile suprinse de DW în Bucha pot avea un puternic impact emoţional:
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia