MENIU CAUTĂ
05 Noi. 2016 18:00

Alegeri parlamentare 2016 | Primele buletine de vot pentru votul prin corespondență au plecat în străinătate

Distribuie

Buletinele de vot pentru votul prin corespondență, pentru românii din diaspora, au plecat în străinătate, a anunțat vineri Compania Națională Poșta Română.

„În spaţiul special amenajat în care trimiterile privind votul prin corespondenţă sunt prelucrate, introduse în sistem şi trimise către destinatari, au fost achiziţionate echipamente de ultimă generaţie. Acest spaţiu este monitorizat video şi păzit de jandarmi până la finalizarea întregului proces de votare', transmite Compania Națională Poșta Română, pe Facebook.

Autoritatea Electorală Permanentă a informat în luna septembrie că 6.937 de alegători cu domiciliul în străinătate au optat pentru votul prin corespondenţă.

Cum se desfășoară votul prin corespondență

La scrutinul pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului României de la finalul acestui an, cetăţenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate vor putea să îşi exercite votul fie prin corespondenţă, fie la una din secţiile de votare care vor fi organizate în străinătate. Alegătorii care optează pentru votul prin corespondență nu vor putea merge să își exercite dreptul la secțiile de votare din străinătate, informează MAE. De asemenea, ei sunt obligați să se înscrie înainte în Registrul Electoral.

Alegătorii care şi-au exprimat optiunea de a-şi exercita votul prin corespondenţă vor primi prin Poşta Româna, cu confirmare de primire, cel mai târziu cu 30 de zile înaintea datei alegerilor, următoarele documente necesare votării:

  • Un plic exterior autoadresat;
  • Un plic interior;
  • Un autocolant cu menţiunea „votat';
  • Certificatul de alegător;
  • Buletinul de vot prin corespondenţă;
  • Instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot, inclusiv TERMENUL în care alegătorul trebuie să depună la poştă opţiunea de vot exprimată

Alegătorii din diaspora vor lipi două autocolante cu VOTAT pe cele două liste (Senat şi Camera Deputaţilor), pe care le va intoduce în plicul interior sigilat, apoi va completa un certificat de alegător. Plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării pentru a asigura livrarea acestora cu până la 3 zile înainte de 11 decembrie, inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenţă.

Loading...
Comentarii