MENIU CAUTĂ
29 Aug. 2018 18:59

Bulgaria a finalizat gardul de la granița cu România. S-au ridicat 133 km de gard pentru a opri porcii să intre în țara vecină

Distribuie

Bulgaria a finalizat gardul de la granița cu România. Autoritățile vecine au construit 133 km de gard în doar patru săptămâni pentru a opri porcii să treacă granița și să transmită astfel posta porcină, scrie Agerpres citând un un oficial bulgar.

Gardul este terminat de-a lungul unei porţiuni de graniţă de 133 de kilometri şi în prezent este echipat cu sârmă ghimpată şi elemente care să consolideze efectul de descurajare pentru animalele migratorii”, a declarat viceministrul bulgar al Agriculturii, Yanko Ivanov.

Gardul de 133 de kilometri a fost construit în doar patru săptămâni.

Ivanov a mai spus că situaţia cazurilor de Pestă Porcină Africană din România este una „foarte îngrijorătoare”, adăugând că epidemia a lovit cea mai mare fermă de porci din România, aflată la 50 de kilometri de graniţa cu Bulgaria.

Potrivit autorităţilor veterinare, Pesta Porcină Africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta Porcină Africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Din datele prezentate marţi de ministrul Agriculturii, Petre Daea, până la data de 27 august, focarele de pestă porcină africană sunt active în 10 judeţe, iar 121.012 de porci au fost ucişi. Dosarele pentru despăgubiri plătite se ridică la 83, în valoare de 218.000 lei, însă sunt depuse deja 1.603 de dosare, cu o valoare de 5,2 milioane de lei.


Citește și: Politico: Rudy Giuliani a recunoscut că a fost plătit să trimită scrisoarea în România


 

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Un avion de instrucție s-a prăbușit la Tuzla! O persoană a murit
Comentarii