Mergi direct la conținut »
Bulgaria a ridicat peste 100 kilometri din gardul de la graniţa cu România, împotriva Pestei Porcine Africane
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Bulgaria a ridicat peste 100 kilometri din gardul de la graniţa cu România, împotriva Pestei Porcine Africane

Bulgaria a ridicat peste 100 kilometri din gardul de la graniţa cu România, împotriva Pestei Porcine Africane

Bulgaria a ridicat peste 100 kilometri din gardul de la graniţa cu România, în ideea de a preveni răspândirea virusului Pestei Porcine Africane de către mistreţii din România care trec în Bulgaria, proiect care va fi finalizat în cursul săptămânii viitoare.

Bulgaria a luat această decizie, pe când România avea „doar” 400 de focare de pestă porcină africană. Potrivit celor mai recente date comunicate de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu, numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 677 în 132 de localităţi din aceleaşi opt judeţe din zonele de nord-vest şi sud-est ale Românei, cele mai afectate fiind Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Galaţi.

„Bulgaria a finalizat peste 101 kilometri din gardul de 133 de kilometri care este în prezent construit la graniţa cu România, în ideea de a preveni răspândirea virusului Pestei Porcine Africane de către mistreţii din România care trec în Bulgaria”, a declarat joi, 16 august, ministrul adjunct al Agriculturii din Bulgaria, Atanas Dobrev, la finalul unei inspecţii la Durankulak, nord-estul Bulgariei.

Controalele la punctele de trecerea a frontierei au fost intensificate, iar o zonă de protecţie de 10 kilometri a fost instituită în jurul fermelor de creştere a porcilor din apropierea graniţei cu România. Recent, peste 200 de kg de cârnați confiscați la granița cu Bulgaria de la românii care mergeau în vacanță.

Oficiali din cadrul Agenţiei pentru securitatea alimentară din Bulgaria susţin că facilităţi de dezinfectare a vehiculelor au fost instalate la punctele de trecere a frontierei cu România.

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019
Recomandări

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019

 

Autovehiculele care intră în Bulgaria sunt verificate dacă au produse alimentare care conţin carne de porc. În schimb, la noi, mașinile sunt dezinfectate superficial contra pestei porcine, la Galați (VIDEO).

Potrivit autorităţilor veterinare din țara noastră, citate de Agerpres, Pesta Porcină Africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta Porcină Africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament.

Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor, deși specialiștii avertizează că vânarea mistreților și a prădătorilor poate extinde focarele de pestă porcină africană.

De curând, ANSVSA a anunțat măsuri de prevenire a apariției pestei micilor rumegătoare, în România. De data asta, primul focar cu acest nou virus care atacă, de data asta, oile și caprele a apărut chiar în Bulgaria.


Citește și: VIDEO / TAROM „zboară” de la Otopeni. Cine „aterizează”? Sediul companiei e scos la închiriat și ar putea deveni hotel de lux


 

Close
Închide
  Close