UPDATE 21 iunie: Libertatea are subiectele la matematică la Evaluarea Națională 2023. Vezi baremul de corectare și rezolvarea subiectelor la matematică.

UPDATE 19 iunie: Examenul de limba română la Evaluarea Națională 2023 a început, marți, 19 iunie, la ora 9.00, după ce toți elevii au primit subiectele. Aceștia au avut la dispoziție două ore pentru rezolvarea tuturor cerințelor.

Profesoara de limba și literatura română Beatrice Simion, de la Liceul Româno-Finlandez din București, consideră că subiectele de la proba de limba română de la Evaluarea Națională 2023 au fost de dificultate medie.

Beatrice Simion a arătat, pentru Libertatea.ro, rezolvarea subiectelor la română la Evaluarea Națională 2023.

„În principiu, subiectele au un grad de dificultate mediu. Au fost câteva capcane”, a spus ea.

Matematica, a doua probă a Evaluării Naţionale 2023, va avea loc miercuri, 21 iunie, tot de la ora 9.00.

UPDATE 11 iunie: Ordonanţa de Urgenţă cu modificările legate de desfășurarea Bacalaureatului, a Titularizării și a Evaluării Naționale la clasa a VI-a, adoptată, duminică, 11 iunie, de Guvern, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit acestei ordonanţe, în anul şcolar 2022-2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare, limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează.

Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse
Recomandări
Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse

Probele erau programate luni, 12 iunie (limbă şi comunicare), şi marţi, 13 iunie (matematică şi ştiinţe).

UPDATE 9 iunie: Ministerul Educației a propus, vineri, 9 iunie, într-un proiect de ordonanță de urgență, ca evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare, limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, să nu se mai organizeze.

UPDATE 2 iunie: Ministrul educaţiei, Ligia Deca, a declarat, vineri, 2 iunie, că este posibilă refacerea calendarelor examenelor Evaluarea Naţională 2023 şi Bacalaureat 2023 din cauza prelungirii grevei profesorilor.

„Luăm în calcul refacerea calendarului. Nu există varianta în care să anulăm examenele naționale. Toți copiii vor avea oportunitatea să dea Evaluarea Națională și Bac-ul. Este vorba doar că va trebui să împingem această perioadă în calendar astfel încât să avem profesorii necesari ca să putem desfășura aceste examene”, a spus Ligia Deca, potrivit edupedu.ro

UPDATE 29 mai: Din cauza grevei profesorilor, care a început la 22 mai, examenele din cadrul Evaluării Naţionale 2023 ar putea fi amânate. Președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, a declarat luni, 29 mai, pentru Libertatea, că există posibilitatea amânării examenelor dacă discuțiile cu reprezentanții guvernului nu se vor finaliza în folosul cadrelor didactice.

Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”
Recomandări
Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”

***

Despre Evaluarea Națională 2023

Potrivit Ministerului Educației, Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular pot să susțină examenul fără nicio taxă.

Evaluarea Națională 2023 pentru clasa a VIII-a are loc în perioada 19-22 iunie. Proba la Limba română se va desfășura pe 19 iunie, iar proba la Matematică este programată pe 21 iunie. Elevii de clasa a VIII-a vor finaliza cursurile pe 9 iunie. Înscrierea candidaților se face automat de către secretariatele școlilor în perioada 6 – 9 iunie. Primele rezultate se vor afișa pe 28 iunie, iar cele finale, de după contestații, pe 4 iulie 2023.

Calendar Evaluare Națională 2023 pentru clasa a VIII-a

  • 6-9 iunie 2023: Înscrierea la evaluarea națională;
    9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a;
  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă;
  • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă;
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă;

Afișarea rezultatelor la Evaluare Națională 2023 – clasa a VIII-a

Alegeri plate și sălcii în iunie 2024: PSD și PNL în logica partidocrației și a clientelismului electoral
Recomandări
Alegeri plate și sălcii în iunie 2024: PSD și PNL în logica partidocrației și a clientelismului electoral
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14.00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (ora 16.00 – ora 19.00) – 29 iunie 2023 (ora 8.00 – ora 12.00) – Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie – 4 iulie 2023 – Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Programa pentru Evaluarea Națională 2023

Programele pentru Evaluarea Națională 2023 au fost publicate in Monitorul Oficial. Ministerul Educatiei a anunțat, încă de anul trecut, că subiectele la Evaluarea Națională 2023 vor fi structurate după programele școlare de dinainte de pandemie.

„Având în vedere că în anul școlar 2021-2022 nu au fost perioade de întrerupere a școlii, în ipoteza în care nici în anul școlar 2022-2023 nu vor exista întreruperi, s-a decis, în acord cu partenerii de dialog social, revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei, atât pentru evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, cât și pentru examenul național de bacalaureat”, a spus Sorin Cîmpeanu, în august 2022, potrivit EduPedu.ro.

Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 9 iunie. Înscrierea candidaților ar urma să se facă automat de către secretariatele școlilor în perioada 6 – 9 iunie, iar de pe 19 iunie încep examenele pentru Evaluarea Națională 2023.

Programa la Limba și literatura română pentru Evaluarea Națională 2023

Programa la Matematică pentru Evaluarea Națională 2023

Programa pentru Limba şi literatura română pentru şcolile şi secţiile cu predare în limba maghiară pentru Evaluarea Națională 2023

Programa pentru Limba şi literatura maghiară maternă pentru Evaluarea Națională 2023

Programa pentru Limba şi literatura germană maternă pentru Evaluarea Națională 2023

Programa pentru Limba şi literatura sârbă maternă pentru Evaluarea Națională 2023

Programa pentru Limba şi literatura slovacă maternă pentru Evaluarea Națională 2023

Programa pentru Limba şi literatura croată maternă pentru Evaluarea Națională 2023

Programa pentru Limba şi literatura italiană maternă pentru Evaluarea Națională 2023

Programa pentru Limba şi literatura rromani maternă pentru Evaluarea Națională 2023

Programa pentru Limba şi literatura ucraineană maternă pentru Evaluarea Națională 2023

Reguli pentru elevi în cadrul examenelor de Evaluare Națională 2023

Potrivit regulamentului elaborat de Ministerul Educației, candidații la examenul de Evaluare Națională 2023 pentru clasa a VIII-a trebuie să cunoască și să respecte următoarele reguli:

  • Se interzice candidaților la evaluarea națională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și alte asemenea obiecte, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învățământ-centru de examen în acest scop.
  • Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate la în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiți în examen.
  • Se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
  • Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
  • Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
  • Încălcarea regulilor menționate la punctele (3)-(5) va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidații respectivi sunt eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise etc.
  • Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.
  • Înainte de începerea probelor, asistenții prezintă candidaților prevederile metodologice legate
    de organizarea și desfășurarea corectă a evaluării naționale și prevederile și le solicită să predea toate eventualele materiale și obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen.
  • Candidații vor semna un proces-verbal în care se regăsesc prevederile menționate și mențiunea că știu că nerespectarea regulilor menționate la are drept consecință măsurile prevăzute.
  • Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor, conform prevederilor pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră de la începerea probei scrise.
  • La părăsirea sălii de examen, candidații nu primesc subiectele.

Vezi și modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2023.

Cum se face notarea la Evaluarea Națională 2023

  • În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul evaluării naţionale.
  • În cazul în care diferența între notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de alţi doi profesori evaluatori. După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele 4(patru) note. După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală şi este înregistrată în catalogul evaluării naţionale.
  • În cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială. În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea este reevaluată de alți doi profesori evaluatori. Reevaluarea se face respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare. Nota acordată de cea de-a doua comisie de contestații este nota finală obținută de candidat.
  • Nota obținută în etapa de soluționare a contestaților este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.

Vezi și structura anului școlar 2022-2023

Calendar Evaluare Națională pentru clasa a IV-a

  • Limba română — marți, 16 mai 2023
  • Matematică — miercuri, 17 mai 2023
  • Limba maternă — joi, 18 mai 2023

Calendar Evaluare Națională pentru clasa a II-a

  • Limba română scris — marți, 9 mai 2023
  • Limba maternă scris — marți, 9 mai 2023
  • Limba română citit — miercuri, 10 mai 2023
  • Limba maternă citit — miercuri, 10 mai 2023
  • Matematică — joi, 11 mai 2023
  • Limba română pentru minoritățile naționale, scris-citit — vineri, 12 mai 2023

Structura și durata testelor de la Evaluarea Națională pentru clasele a II-a, a IV-a și a a VI-a

Testele pentru Evaluarea Națională 2023 se elaborează ţinând seama de următoarele cerinţe:

  • a) să fie formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele şcolare în vigoare pentru
  • fiecare disciplină de studiu;
  • b) să aibă un nivel mediu de dificultate.
  • Testele pentru EN au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale.

Testele elaborate pentru Evaluarea Națională la clasa a II-a, administrate elevilor care au urmat cursurile clasei a II-a în limba română, sunt structurate astfel:

  • a) primul test vizează evaluarea competenţelor de producere a mesajelor scrise;
  • b) al doilea test vizează evaluarea competenţelor de receptare a mesajelor citite;
  • c) al treilea test vizează evaluarea competenţelor de matematică.

Testele elaborate pentru EN II, administrate elevilor aparţinând minorităţilor naţionale care
au urmat cursurile clasei a II-a în limba maternă, sunt structurate astfel:

  • a) primul test vizează evaluarea competenţelor de receptare-producere a mesajelor scris-citite în
  • limba română;
  • b) al doilea test vizează evaluarea competenţelor de matematică;
  • c) al treilea test vizează evaluarea competenţelor de receptare a mesajelor citite în limba maternă;
  • d) al patrulea test vizează evaluarea competenţelor de producere a mesajelor scrise în limba
  • maternă.

Elevilor aparţinând minorităţilor naţionale, care au urmat cursurile în limba maternă, li se
asigură testele de matematică atât în limba în care au studiat, cât şi în limba română.

Testele elaborate pentru Evaluarea Națională la clasa a IV-a, administrate elevilor care au urmat cursurile clasei a IV-a în limba română, sunt structurate astfel:

  • a) primul test vizează evaluarea competenţelor de înţelegere a textului scris în limba română;
  • b) al doilea test vizează evaluarea competenţelor de matematică.

Testele elaborate pentru Evaluarea Națională la clasa a IV-a, administrate elevilor aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile clasei a IV-a în limba maternă, sunt structurate astfel:

  • a) primul test vizează evaluarea competenţelor de înţelegere a textului scris în limba română;
  • b) al doilea test vizează evaluarea competenţelor de matematică;
  • c) al treilea test vizează evaluarea competenţelor de înţelegere a textului scris în limba maternă.

Elevilor aparţinând minorităţilor naţionale, care au urmat cursurile în limba maternă, li se
asigură testele de matematică atât în limba în care au studiat, cât şi în limba română.

Testele elaborate pentru EN VI sunt structurate astfel:

  • a) primul test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Limbă şi comunicare”;
  • b) al doilea test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale
  • naturii”.

Elevilor aparţinând minorităţilor naţionale, care au urmat cursurile în limba maternă, li se
asigură testul care vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe
ale naturii” atât în limba în care au studiat, cât şi în limba română.

Durata alocată rezolvării testelor de evaluare este după cum urmează:

  • de câte 30 de minute pentru fiecare test administrat la EN II;
  • de câte 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV;
  • de câte 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN VI.

Sursa – edu.ro.

Vezi Rezultate BAC 2023 edu.ro – notele de la Bacalaureat 2023!

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
FANATIK.RO
Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
Cum arăta Angela Similea la începutul carierei. Avea o frumusețe răvășitoare și s-a iubit cu Florin Piersic
Viva.ro
Cum arăta Angela Similea la începutul carierei. Avea o frumusețe răvășitoare și s-a iubit cu Florin Piersic
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Libertateapentrufemei.ro
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Ion Țiriac: „Eu oameni săraci încă n-am văzut!” Omul de afaceri cu o avere de 1,75 miliarde de euro, comparație cu Steve Jobs: „Îmi spun ăștia că o să mor”
GSP.RO
Ion Țiriac: „Eu oameni săraci încă n-am văzut!” Omul de afaceri cu o avere de 1,75 miliarde de euro, comparație cu Steve Jobs: „Îmi spun ăștia că o să mor”
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
FANATIK.RO
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Știrileprotv.ro
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Unica.ro
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Orangesport.ro
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
"Nici nu am cuvinte". Mama lui Ayan, în lacrimi de fericire. Micuțul ei, de doar 2 anișori, a supravieţuit o noapte întreagă în pădure, singur, la minus 5 grade
Observatornews.ro
"Nici nu am cuvinte". Mama lui Ayan, în lacrimi de fericire. Micuțul ei, de doar 2 anișori, a supravieţuit o noapte întreagă în pădure, singur, la minus 5 grade
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
HOROSCOP
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
RECOMANDĂRI