Aseară, Ministerul Sănătăţii a transmis că, până la obţinerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialiştii recomandă locuitorilor Capitalei că apă din reţeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igienă personală.
În această dimineață, Apa Nova a precizat că, începând cu seara zilei de 30 ianuarie, a mărit numărul şi frecvenţa analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile în sectoarele 5 şi 6.
„Rezultatele monitorizării calităţii apei în Bucureşti, în acest moment, arată că concentraţia de clor rezidual în formă liberă nu a depăşit valoarea de 0.40 mg/l şi nu a fost mai mică de 0,10 mg/l, concentraţie care se menţine în limitele normale, între 0,10 – 0,50 mg /litru, conform legislaţiei”, anunţă Apa Nova, prin intermediul unui comunicat.
Compania de distribuţie a apei menţionează că urmare a topirii bruşte a depunerilor de gheaţă şi zăpadă, a crescut concentraţia de amoniu din râul Argeş, acesta fiind una dintre cele doua surse de apa brută folosită de către Apa Nova în procesul de producţie a apei potabile pentru Capitală.
„Administraţia Naţională Apele Române nu a făcut nicio informare cu privire la o poluare cu amoniu pe râul Argeş. Din preocuparea continuă a producătorului şi operatorului de apă potabilă pentru municipiului Bucureşti pentru calitatea serviciilor oferite, acesta a acţionat conform Bunei Practici Industriale pentru situaţii specifice, prin creşterea dozei de clor în procesul de tratare în limita necesară, fără a depăşi limita maximă admisă. Efectul creşterii dozei de clor a condus la apariţia disconfortului organoleptic (gust şi miros) în câteva puncte din sectoarele 5 şi 6”, potrivit sursei citate.
Operatorul îşi cere scuze consumatorilor săi care au resimţit acest disconfort, deși aceste măsuri au fost luate pentru a asigura furnizarea în condiţii de calitate şi siguranţă a apei potabile.
Concentraţia clorului rezidual liber în apa potabilă din reţeaua de distribuţie trebuie să se încadreze între 0,10 – 0,50 mg /litru, conform legislaţiei în vigoare, ceea ce înseamnă ca în apa potabilă, trebuie să se regăsească clor între aceste valori.
Astfel, prezenţa clorului în apa potabilă este o necesitate şi o garanţie că apa este conformă din punct de vedere microbiologic, dar și o certitudine pentru consumul în siguranţă a acesteia. În alte state, cum ar fi SUA, normele impun concentraţii chiar mai mari de clor, tocmai pentru a certifica aceasta siguranţă.
În mod uzual, operatorii de apă menţin un nivel al dezinfectantului (clor rezidual în formă liberă) la valori de până la 0.50 mg. Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), clorul din apa potabilă se poate încadra în limitele între 0,20 mg/l şi până la 1 mg/l, utilizarea acestuia fiind cea mai sigură şi frecventă metodă pentru tratarea apei (eliminarea de viruşi şi bacterii).
Recent, mai mulți bucureșteni s-au plâns că apa de la robinet are un miros neplăcut și spun că ar fi poluată. Reacția Apa Nova a fost, atunci, că „apa este potabilă. S-a folosit o cantitate mai mare de clor, în limita legală”.
Aceştia recomandă utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afişată înscrierea „apa este bună de băut”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro