Mergi direct la conținut »
UPDATE / Camionul cu deșeuri radioactive, descoperit în Bihor, a fost returnat expeditorului
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

UPDATE / Camionul cu deșeuri radioactive, descoperit în Bihor, a fost returnat expeditorului

Un camion care transporta deșeuri radioactive a fost depistat în Bihor, la măsurători ieșind o valoare mai mare decât cea normală pentru radiații. Pompierii din Bihor au izolat zona și au anunțat autoritățile cu competență domeniul radioactiv. Pompierii au precizat că descoperirea s-a făcut într-o zonă industrială, astfel că nu există un pericol pentru populația din zonă.

De Mihai Niculescu,

UPDATE – ora 22.10: Autocamionul cu deşeuri provenind din Cluj şi depistat marţi cu un nivel de radioactivitate peste limita naturală la intrarea pe platforma industrială Holcim din Aleşd a fost returnat la expeditor.

„Autorităţile competente au realizat la faţa locului verificările prevăzute de lege. În urma constatărilor, au decis că încărcătura din camion nu prezintă risc pentru sănătatea publică şi mediu şi au dispus returnarea acesteia la expeditor. În prezent, încărcătura nu se mai află în perimetrul fabricii Holcim România”, au precizat reprezentanţii companiei Holcim, într-un comunicat, citat de Agepres.

În dimineaţa zilei de marţi, în timpul controlului pentru a permite accesul unui transport de deşeuri municipale sortate, destinate coprocesării la fabrica de ciment Holcim din oraşul Aleşd, sistemul automat de scanare instalat la poartă a detectat un nivel peste limitele fondului natural de radiaţii.

Conform procedurilor standard ale companiei, autocamionul a fost transferat în siguranţă către zona specială de carantină.

Autorităţile au fost informate prompt de către reprezentanţii companiei, fiind prezenţi la faţa locului o serie de oficiali ai instituţiilor abilitate care au luat măsurile necesare în asemenea situaţii.

Alerta a venit marți dimineață, prin serviciul 112, cu date concrete. În apel se arăta că a fost detectată o sursă cu un nivel de radiaţie de 1.7 μSv/h în interiorul unui autocamion care transporta deşeuri,. Descoperirea a fost făcută în în momentul cântăririi camionului în incinta unei platforme industriale din localitatea Chiştag, arată Agerpres.

Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
Recomandări
Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
 

Acolo s-au deplasat echipajul de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN) de la ISU Bihor, Laboratorul de Igiena Radiaţiilor (LIR) – DSP şi specialişti din cadrul APM, care au efectuat măsurători de specialitate, identificând valori cuprinse între 0.54 şi 0.69 μSv/h în partea dreaptă spate a camionului, doza fondului natural fiind de 0.12 μSv/h.

De asemenea, pentru asigurarea, supravegherea zonei şi intervenţia operativă în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, la locul indicat au fost mobilizate trei echipaje de pompieri militari din cadrul Staţiei Aleşd cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă de tip B2.


Citește și: Trei frați pompieri și grădina lor zoologică! Au transformat curtea casei părintești într-un adăpost pentru animale 

Close
Închide
  Close