Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Trei frați pompieri și grădina lor zoologică! Au transformat curtea casei părintești într-un adăpost pentru animale

Trei frați pompieri și grădina lor zoologică! Au transformat curtea casei părintești într-un adăpost pentru animale

”Părinții mi-au dat bani de blugi și, în loc să vin cu pantaloni noi luați de la oraș, m-am întors cu trei puișori de găină cumpărați din piața de animale de la Timișoara. Eram doar un copil care iubeam animalele”, spune plt. maj. Silviu Olteanu, 38 de ani, pompier la Stația de Pompieri Buziaș a ISU Timiș.

De Cristian Burcioiu,

Așa a început o poveste care continuă până azi. Silviu și frații lui, Aurel, 45 de ani, și Florin, 46 de ani, nu doar că împărtășesc dragostea pentru animale, ci și-au ales și aceeași meserie: toți trei sunt pompieri militari.

De la câțiva iepuri de casă, pești de acvariu și puișori de găină – primii locatari ai menajeriei pe care fie i-au cumpărat de prin târguri, fie i-au primit de la alți iubitori de animăluțe -, cei trei frați Olteanu au ajuns să crească peste 300 de asemenea vietăți! Au, de fapt, o grădină zoologică în toată regula așezată în curtea casei părintești pe un teren de peste o mie de metri pătrați pe care nu l-au mai însămânțat cu legume și fructe . Au țarcuri pentru animale, voliere pentru păsări și bazine mărginite de piatră de râu pentru vietățile care iubesc apa. Ba chiar și un medic veterinar care se ocupă de sănătatea vietăților din bătătura celor trei pompieri militari timișeni.

Își împart treburile

Inedita grădină zoologică, o atracție locală pe care o știe până și cel mai mic locuitor al Buziașului -, găzduiește ponei, iepurași pitici, broaște țestoase, căței, porcușori de Guineea, păuni, porumbei, papagali, pești de acvariu, canari, găini de rasă, rațe exotice și lebede.

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal
Recomandări

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal

Cum se descurcă cele trei “salamandre” din postura de îngrijitori și de admnistratori ai grădinii lor zoologice? “Ușor, atâta vreme cât totul e făcut din suflet, cu dragoste pentru animale”, spune plt.maj. Silviu Oteanu. Cei trei frați pompieri lucrează în aceeași tură. Adică fie sunt toți la foc, fie sunt toți acasă printre animalele de care sunt atât de atașați. “Dimineața ne împărțim treburile. Le dăm apă, le hrănim, le verificăm, vorbim cu ele… Abia apoi plecăm la serviciu. Când ieșim din tură, la fel. Tata, care e pensionar, ne mai ajută și el”, povestește Silviu.

Atracție pentru copii

Cele 300 de vietăți a căror casă este în bătătura familiei Olteanu din Buziaș sunt atât de cunoscute în zonă, încât copii de toate vârstele vin să le vadă precum la o grădină zoologică. Școlile organizează vizite, cu programare, în timpul săptămânii “Școala Altfel” și nu numai atunci. Când sunt mai puțin, frații-pompieri Olteanu le oferă ca bonus plimbări cu trăsura trasă de cai sau cu ponei din șaua cărora micuții se văd șerifi sau cowboy. Firește, totul este gratis.

Close
Închide
  Close