MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Camionul Tesla a fost lansat. Este 100% electric și vine direct din viitor

Distribuie

Camionul Tesla a fost lansat. Producătorul de autoturisme electrice Tesla a prezentat Tesla Semi, un camion 100% electric care va urma să intre în producție începând cu anul 2019.

Acesta are un design foarte aerodinamic și accelerează până la 100 km/h în doar 5 secunde, cu muuult mai rapid decât orice alt camion diesel clasic. Tesla Semi va putea căra 36 de tone de marfă și, la încărcatura maximă, poate atinge 100 km/h în 20 de secunde.

La viteze de croazieră, atinse pe autostradă, acesta are o autonomie de 800 de kilometri, însă Tesla notează că 80% din curse sunt de 400 de kilometri. Un camion diesel are însă o autonomie dublă, de 1.600 kilometri, cu un plin de motorină.

Camionul Tesla Semi

Potrivit companiei, în același interval de timp, camionul Tesla poate acoperi distanțe mai mari decât un camion clasic. De asemenea, acesta poate fi încărcat la Tesla Megachargers, iar în 30 de minute de încărcare necesarul acumulat poate acoperi aproximativ 640 de kilometri.

Pe a maximiza eficiența, Tesla folosește o serie de componente de la limuzina Model 3 în cadrul acestuia.

Acesta are două ecrane tactile în cabină, fiind localizate în jurul șoferului. Pe acestea sunt prezentate date de navigare, este monitorizat unghiul mort și pot fi consultate informații legate de călătorie. De asemenea, există o serie de softuri speciale pentru managementul flotelor.

Concurență acerbă

Acesta nu este singurul camion electric din lume: o firmă numită Nikola (de la Nikola Tesla – n.r.) construiește un camion electric ce folosește energie obținută din hidrogen, realizat împreună cu producătorul german de componente auto Bosch. De asemenea, Mitsubishi E-FUSO a fost prezentat de curând. Divizia de camioane Mitsubishi Fuso este parte a gigantului german Daimler, proprietarul producătorilor auto Mercedes și Smart.

Camionul Tesla Semi

Nu se știe prețul

Pe de altă parte, Elon Musk – șeful Tesla – nu a anunțat prețul pentru noul Tesla Semi. BBC scrie că un pachet de baterii care să țină 500 de kilometri costă 200.000 de dolari, mai mult decât un camion diesel clasic, care costă în jur de 120.000 de dolari.

Pe de altă parte, Tesla construiește în Nevada o Gigafabrică unde produce baterii. De asemenea, este în negocieri cu autoritățile din China pentru realizarea unei fabrici auto în Shanghai.

Tesla încearcă acum să majoreze producția pentru Model 3 și investește masiv în fabrici, motiv pentru care compania a anunțat recent cea mai mare pierdere din istoria sa.

Lansare Tesla Semi cu Elon Musk

Citește mai multe despre elon musk, mașini electrice și tesla pe Libertatea.

Comentarii