Inventatorul celebru pentru curentul alternativ, Nikola Tesla s-a născut pe 9 iulie 1856 în satul Similian, comuna Gospici, pe țărmul Mării Adriatice. Tatăl său a fost preotul ortodox Milutin Tesla, iar numele său a provenit de la unealta de bază a dulgheritului, meserie de bază în familia istro-romană. Mama sa a fost Gica Tesla, o femeie cu o inteligență sclipitoare, chiar dacă nu avea niciun fel de studii.

Viața lui Nikola Tesla

Mutat cu familia la Gospic, Tesla a urmat cursurile școlii Gymnasium Karlovac, în Karlovac, acolo unde a terminat în trei ani ciclul de învățământ de patru ani. Mai târziu a început studiile de inginerie electrică la Universitatea din Graz, timp în care a experimentat și a învățat mai multe utilități ale curentului alternativ.

Deși unele surse spun că Tesla a fost un licențiat al Universității din Graz, de fapt, universitatea a afirmat că el nu a obținut nicio diplomă și nu a trecut mai departe în semestrul anului trei, moment în care a și renunțat la cursuri.

În anul 1878 a plecat din Graz, a întrerupt orice legătură cu familia și a ajuns în Maribor, astăzi Slovenia, acolo unde a obținut prima sa slujbă ca subinginer, loc în care a muncit timp de un an.

Mai târziu, convins de tatăl său, Tesla s-a înscris la cursurile Universității Carolina din Praga, acolo unde a asistat până în vara anului 1880, iar odată cu moartea tatălui său a abandonat universitatea, ajungând să termine doar un curs.

Nikola Tesla
Nikola Tesla

Nikola Tesla își petrecea mult timp citind cărți, pe care le memora în întregime datorită memoriei sale fotografice. Se spune că în timpul copilăriei acesta a avut mai multe episoade de boală, o afecțiune care se manifesta prin apariția unor fascicule de lumină orbitoare în fața ochilor, adesea însoțită și de halucinații. Aceste halucinații erau asociate și cu un cuvânt ori idei care îl urmărea și care îi ofereau soluția unei probleme care îl preocupa.

Tesla putea vizualiza într-o formă reală orice obiect sau nume pe care îl auzea. O afecțiune care în prezent poartă denumirea de sinestezie, deoarece are simptome similare. De aceea, el nu obișnuia să facă schițe invențiilor sale, deoarece concepea totul cu mintea. Încă din copilărie, Nikola Tesla avea premoniții ale evenimentelor care urmau să se întâmple.

Bucureștiul, locul legat obsedant de planurile lui Putin
Recomandări
Bucureștiul, locul legat obsedant de planurile lui Putin

În 1880 a lucrat pentru prima dată în Compania Națională de Telegrafie

În anul 1880 s-a mutat la Budapesta, acolo unde a muncit în Compania Națională de Telegrafie, care ulterior a devenit Compania Națională de Telefonie. Aici l-a cunoscut pe un tânăr inventator sârb din Austria, Nebojsa Petrovic, cu care a lucrat la un proiect ce folosea turbine gemene pentru a genera energie continuă.

Tesla a devenit șeful electricienilor din companie și, mai târziu, inginer pentru primul sistem telefonic al țării.

Nikola Tesla a inventat motorul cu inducție

În anul 1882 Nikola Tesla s-a mutat la Paris, pentru a lucra ca inginer în Continental Edison Company, una dintre companiile lui Thomas Edison, acolo unde proiecta îmbunătățiri pentru echipamentele electrice aduse de pe celălalt mal al oceanului.

În acest an, Tesla a inventat motorul cu inducție și a început să lucreze la mai multe dispozitive care foloseau câmpul magnetic rotativ, iar pentru asta a primit patentele în anul 1888.

La scurt timp, Nikola Tesla a avut un vis în care mama sa murise și, trezindu-se din somn a realizat că moartea mamei sale chiar se produsese în realitate. După acest incident, Tesla s-a îmbolnăvit și a petrecut trei săptămâni pentru a se recupera în satul Tomingaj.

REPORTAJ. 1 Decembrie cu diaspora românească din Danemarca. 80 de electricieni români lucrează într-un șantier naval din Skagen: „Oamenii de sus nu sunt pregătiți, sunt zero. Din cauza sistemului, nu avem nimic în țară”
Recomandări
REPORTAJ. 1 Decembrie cu diaspora românească din Danemarca. 80 de electricieni români lucrează într-un șantier naval din Skagen: „Oamenii de sus nu sunt pregătiți, sunt zero. Din cauza sistemului, nu avem nimic în țară”

Îți recomandăm să citești și:

Nikola Tesla in laboratorul său din Colorado Spring
Nikola Tesla in laboratorul său din Colorado Spring

În iunie 1884, Nikola Tesla a ajuns pentru pentru dată în Statele Unite ale Americii, în New York, împreună cu o scrisoare de recomandare din partea lui Charles Batchelor, un vechi angajat, către Thomas Edison, în scrisoare era trecut: “Cunosc doi mari oameni, tu ești unui dintre ei, celălalt este acest tânăr”.

Tesla a fost angajat de Edison ca simplu inginer, a progresat rapid și a rezolvat mai multe probleme tehnice dificile din companie, așa că i s-a cerut să reproiecteze complet toate generatoarele de curent continuu al companiei lui Edison.

Tesla a susținut că i s-au oferit 50.000 de dolari (1,1 milioane de dolari în anul 2007, ajustați de inflație) pentru reproiectarea motoarelor și generatoarelor ineficiente din compania lui Edison, iar cu această ocazie a ajutat atât la îmbunătățirea serviciilor și produselor oferite de Edison, cât și la veniturile financiare.

Atunci când Tesla a întrebat despre plata promisă, în anul 1885, Edison i-a răspuns: “Tesla, tu nu înțelegi umorul nostru american”, iar astfel s-a rupt înțelegerea verbală cu privire la plată.

Tesla muncea pentru 18 dolari pe săptămână, iar pentru a ajunge la suma de bani promisă, ar fi trebuit să muncească 53 de ani. Nikola Tesla a cerut o mărire de salariu la 25 de dolari pe săptămână, aceasta i-a fost refuzată, iar el a renunțat imediat la slujbă,

Nikola Tesla și-a deschis propria firmă – Tesla Electric Light& Manufacturing

În anul 1886, Tesla și-a deschis propria firmă, dar investitorii din firmă nu au fost de acord cu planurile sale pentru fabricarea unui motor de curent alternativ și, într-un final, l-au dat afară din companie.

A ajuns să muncească în New York, muncitor, săpa șanțuri, pentru a se putea întreține, dar și pentru a putea continua cercetarea în sistemele polifazaice de curent alternativ,

Primul motor cu inducție construit de Tesla a fost în 1887

În anul 1887, Tesla a construit primul motor cu inducție, fără perii, alimentat cu curent alternativ. El a ajuns în 1888 să îl prezinte la American Institute of Electrical Engineers (Institutul American al Inginerilor Electricieni).

În același an a prezentat principiul bobinei Tesla și a început să lucreze cu George Westinghouse la Westinghouse Electric & Manufacturing Companys, în laboratoarele din Pittsburgh, Pennsylvania.

În 1887, Nikola Tesla a început cercetările ce ceea ce aveau să se numească Raze X, acolo unde s-a folosit de propriul său tub de vacuum. Mult timp de acum înainte a schițat anumite experimente pentru producerea razelor X și a afirmat că, “cu ajutorul acestor circuite, instrumentul ar putea genera raze Roentgen de putere mai mare decât cele obținute cu aparatele obișnuite”.

În anul 1892, Tesla a observat și leziuni ale pielii, pe care Wilhelm Rontgen le-a identificat ca fiind cauzate de razele X. El nu a crezut inițial că aceste leziuni ar putea fi cauzate de razele Roentgen, ci ozonului generat în contact cu pielea și în parte de acidul de azot.

Dinamul de c.a. al lui Nikola Tesla folosit pentru generarea curentului alternativ care este folosit pentru transportul energiei electrice la mari distanțe.
Dinamul de c.a. al lui Nikola Tesla folosit pentru generarea curentului alternativ care este folosit pentru transportul energiei electrice la mari distanțe.

În 1891, Tesla a inventat transmisia de energie fără fir – Efectul Tesla

Un concept denumit așa în onoare lui tesla, care era folosit pentru aplicațiile acestui tip de transport de electricitate.

Pe 30 iulie 1891, la vârsta de 35 de ani, Nikola Tesla a devenit cetățean american și și-a instalat laboratorul în New York, acolo unde a continuat să facă experimente legate de rezonanța mecanică cu oscilatoare electromecanice.

Aici, în laborator, Tesla a generat rezonanță în câteva clădiri apropiate, dar, potrivit frecvențelor utilizate, nu a afectat clădire în care își desfășura activitatea în laborator. Vecinii au făcut plângere la poliție din cauza zgomotului și, exact în momentul în care poliția ajuns acolo, Tesla a avut inspirația să folosească un ciocan pentru a termina experimentul.

Telegrama lui Vladko Maček adresată lui Nikola Tesla
Telegrama lui Vladko Maček adresată lui Nikola Tesla

La 36 de ani i-au fost acordate primele patente în materia alimentării polifazice

Tesla și-a continuat cercetările asupra principiilor câmpului magnetic rotativ. Din anul 1892 până în 1894, Nikola Tesla a fost vicepreședinte al Institutului American de Inginerie Electrică, precursorul alături de Institutul de Inginerie Radio al actualului IEEE.

Din 1893 până în 1895, a cercetat curentul alternativ de înaltă frecvență, acolo unde a generat un CĂ de un milion de colți cu ajutorul unei bobine Tesla conică și a cercetat efectul pelicular la conductori, a proiectat LC și a inventat o mașină care să inducă somnul, lămpi de descărcare fără fir și transmisia de energie electromagnetică, construind primul radio transmițător.

Pentru prima dată a fost dedicat un edificiu numai exponatelor electrice, la Expoziția Universală de la Chicago

La acest eveniment, Tesla împreună cu George Westinghouse au prezentat celor prezenți alimentarea cu curent alternativ care s-a folosit pentru iluminarea expoziției, dar și lămpile fluorescente și becurile de un singur nod ale lui Tesla.

Generatorul lui Tesla – invenția anului 1895

Împreună cu invențiile despre lichefierea gazelor, Tesla a inventat așa numitul generator al lui Tesla. El știa că, datorită descoperirilor lui Kelvin, cum că aerul în stare lichidă absoarbe mai multă căldură decât cea cerută teoretic atunci când trecea înapoi în stare gazoasă și era folosită pentru a mișca anumite dispozitive.

Cu puțin timp înainte de a-și finaliza cercetarea în acest domeniu și de a-și patenta invenția, a avut loc un incendiu în laboratorul său și i-au fost distruse toate echipamentele, invențiile și modelele. La scurt timp, Carl vin Linde a prezentat un patent al aceleiași invenții în Germania.

Au urmat o serie de demonstrații, proiecte și concepte gândite și puse în practică de Tesla. El a realizat demonstrații cu diverse mașini la Institutul American de Inginerie Electrică la Universitatea din Columbia că toate tipurile de aparate puteau fi alimentate prin intermediul unui cablu unic, fără un conducător de întoarcere.

În 1893, datorită descoperirilor lui Tesla, la Cascada Niagara s-a construit prima centrală hidroelectrică, reușind ca din anul 1896 să se transmită electricitate orașului Buffalo, New York

Datorită sprijinului financial al lui George Westinghouse, curentul alternativ l-a înlocuit pe cel continuu, iar de atunci Tesla a fost considerat fondatorul industriei electrice. În onoarea sa, unitatea de măsură a câmpului magnetic în Sistemul internațional de unități poartă denumirea “Tesla” – 1 Tesla = 1T.

Invențiile lui Nikola Tesla

 • Curentul alternativ (CA) (1882);
 • Radioul;
 • Becul fară filament sau lampa fluorescentă;
 • Principiile teoretice ale radarului;
 • Sisteme de propulsie prin medii electromagnetice (fără a fi necesare părți mobile);
 • Rețele de curent alternativ cu una sau trei faze;
 • Generator și motor cu mai multe faze;
 • Tehnologia de transmisie fără fir (wireless) și telecomanda;
 • Circuitul de înalt voltaj „Tesla Coil”:
 • Motorul de inducție:
 • Submarinul electric:
 • Studii asupra razelor X:
 • Principiul de funcționare ale motoarelor reactive:
 • Teoria dinamicâ a gravitației:
 • Câmpul de propulsie anti-electromagnetic sau propulsia spațială;
 • Undele gravitaționale;
 • Bobina Tesla;
 • Energia liberă;
 • Începuturile HAARP;
 • Generatorul de cutremure;
 • Raza morții;
 • Plăcile de energie violetă sau pozitivă;
 • Electroterapia;
 • Bobina bifilară;
 • Principiul de decolare a avioanelor dintr-un punct fix;
 • Conceptul vehiculelor electrice.

Curiozități despre Tesla – lucruri pe care nu le știai despre viața savantului Nikola Tesla

 • Guvernul SUA a confiscat toate lucrurile lui Tesla. Atunci când a decedat, Oficiul Bunurilor Străine a sechestrat bunurile sale. Mai târziu, o parte dintre bunuri au fost transmise în posesia familiei sale, iar altele au fost donate Muzeului Tesla din Belgrad.
 • Tesla și scriitorul Mark Twain au fost foarte buni prieteni.
 • Nikola Tesla se temea de microbi și bacterii și din acest motiv își spăla mâinile frecvent cu apă și cu săpun.
 • Nu îi plăceau obiectele strălucitoare, mai ales perlele. Avea o repulsie față de persoanele care purtau perle și refuza să vorbească cu ele. Nu accepta să fie atins decât de persoanele pe care le cunoștea de foarte mult timp.
 • Știa 8 limbi: serbo-croată, cehă, engleză, franceză, germană, ungară, italiană și latină.
 • Îi plăcea să numere tot ce vedea în cale (pașii în timpul plimbărilor, ceștile de cafea, bucățile de mâncare, etc).
 • Putea memora cărți întregi datorită memoriei fotografice.
 • Tesla nu dormea decât 2 ore pe noaptea. A fost surprins în laboratorul său lucrând 84 de ore fără nicio pauză de somn.
 • Nikola Tesla nu a fost căsătorit niciodată. Deși, conform scrierilor din presă, o mulțime de femei erau îndrăgostite de Tesla, acesta nu le oferea prea multă atenție. Pe patul morții, Tesla a spus: “Cred că decizia de a nu mă căsători a fost un sacrificiu prea mare adus muncii mele”.

Nikola Tesla era văzut în majoritatea locurilor singur. În ultimii ani din viață, rămas fără bani, el se muta dintr-un loc în altul pâna ca, în cele din urmă, se se stabilească într-un hotel din New York, unde chiria îi era plătită de Westinghouse. În dimineața zilei de 7 ianuarie 1943, Savantul Omenirii, așa cum a mai fost denumit Tesla, a fost găsit mort de o menajeră în camera sa de hotel.

Sursă foto: wikipedia.org

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un român aflat în Cipru, șocat de telefonul primit: „O doamnă venită din România mi-a spus: «În camera de hotel te așteaptă ceva»…”
GSP.RO
Un român aflat în Cipru, șocat de telefonul primit: „O doamnă venită din România mi-a spus: «În camera de hotel te așteaptă ceva»…”
ȘOC! Cine este femeia care a stat în dreapta lui Klaus Iohannis la parada de 1 decembrie. Ce s-a întâmplat cu Carmen Iohannis
Playtech.ro
ȘOC! Cine este femeia care a stat în dreapta lui Klaus Iohannis la parada de 1 decembrie. Ce s-a întâmplat cu Carmen Iohannis
O româncă rupe tăcerea! Ce a dezvăluit despre Alina Kabaeva, iubita lui Vladimir Putin: 'Are o...'
Viva.ro
O româncă rupe tăcerea! Ce a dezvăluit despre Alina Kabaeva, iubita lui Vladimir Putin: 'Are o...'
Afacerea pusă la cale de Dana, o cârciumăreasă din Făgăraş. Ar fi putut să aibă succes peste hotare, dar a ales să facă ţării un bine
Observatornews.ro
Afacerea pusă la cale de Dana, o cârciumăreasă din Făgăraş. Ar fi putut să aibă succes peste hotare, dar a ales să facă ţării un bine
Mesajul Rusiei de Ziua Națională a României. Ce le transmite Moscova românilor de 1 Decembrie
Știrileprotv.ro
Mesajul Rusiei de Ziua Națională a României. Ce le transmite Moscova românilor de 1 Decembrie
Câștigător Chefi la Cuțite, sezon 10. Cine a luat marele premiu?
FANATIK.RO
Câștigător Chefi la Cuțite, sezon 10. Cine a luat marele premiu?
Şocul pe care l-a avut o călugăriţă când i-a cerut lui Gigi Becali să facă o donaţie: ”Nici apă nu mi-a dat”
Orangesport.ro
Şocul pe care l-a avut o călugăriţă când i-a cerut lui Gigi Becali să facă o donaţie: ”Nici apă nu mi-a dat”
Horoscop 1 decembrie 2022. Săgetătorii vor avea posibile confruntări cu partenerii de orice fel, în special cu cel de cuplu
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2022. Săgetătorii vor avea posibile confruntări cu partenerii de orice fel, în special cu cel de cuplu
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer
PUBLICITATE
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer