Mergi direct la conținut »
Începe campania electorală pentru alegerile locale parțiale din 11 iunie
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Începe campania electorală pentru alegerile locale parțiale din 11 iunie

De Petre Dobrescu,

Sâmbătă începe campania electorală pentru alegerile locale parțiale din 11 iunie. În 49 de unități administrativ-teritoriale din 32 de județe în care vor avea loc în data de 11 iunie alegeri locale parțiale pentru funcția de primar va începe.

Ad placeholder

Campania electorală pentru alegerile locale parțiale din 11 iunie începe sâmbătă, 27 mai, și se va desfășura pe o perioadă de 15 zile, până pe 10 iunie, la ora 7:00.

Candidații pentru funcția de primar și-au depus candidaturile în perioada 16 — 22 mai.

Alegerile locale parțiale se desfășoară în contextul în care unii edili au fost aleși parlamentari la scrutinul din decembrie 2016, alții au fost condamnați pentru diferite infracțiuni și, astfel, nu-și mai pot exercita mandatul.

Dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz.

Alegătorii pot vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea și unde sunt înscriși în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară.

Ce e permis și ce nu e permis în campania electorală pentru alegerile locale parțiale din 11 iunie

În campania electorală candidații, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, precum și cetățenii au dreptul să își exprime opiniile în mod liber și fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei și a celorlalte mijloace de informare în masă. De asemenea, în timpul campaniei li se asigură candidaților, în mod nediscriminatoriu, spații corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii, cu precizarea că este interzisă organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare, precum și în spațiile din școli în perioada de desfășurare a cursurilor.

Ad placeholder
Tolo: Mihai Busuioc, omul lui Dragnea la Curtea de Conturi, a pornit o anchetă internă, supărat că publicul a aflat de neregulile descoperite în achizițiile COVID-19!
Recomandări
Tolo: Mihai Busuioc, omul lui Dragnea la Curtea de Conturi, a pornit o anchetă internă, supărat că publicul a aflat de neregulile descoperite în achizițiile COVID-19!
 

În campanie se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu ori a mesajelor de incitare la ură și intoleranță. Totodată, sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă ori etnică, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase.

Până la începerea campaniei electorale primarii au avut obligația să stabilească prin dispoziție locuri speciale pentru afișaj electoral și să asigure amplasarea de panouri electorale în cadrul acestora, ținând seama de numărul partidelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțelor politice și alianțelor electorale care declară că depun liste de candidați, precum și de candidații independenți. Aceste locuri trebuie să fie situate în zone frecventate de cetățeni, fără stânjenirea circulației pe drumurile publice și a celorlalte activități din localitățile respective.

”Am ținut-o de mână, până și-a dat ultima suflare”. Povestea româncei care muncește de 30 de ani în Germania
Recomandări
”Am ținut-o de mână, până și-a dat ultima suflare”. Povestea româncei care muncește de 30 de ani în Germania
 

Primarii sunt obligați să monteze cel puțin un panou electoral și în fiecare sat aparținător sau localitate componentă din unitatea administrativ-teritorială respectivă.

Utilizarea locurilor de afișaj electoral este permisă partidelor politice, alianțelor politice și alianțelor electorale sau organizațiilor minorităților naționale care participă la alegeri și candidaților independenți.

Ad placeholder
Printr-un document oficial, Raed Arafat și șefa DSP-urilor îi amenință cu închisoarea pe cei scoși din izolare de Curtea Constituțională!
Recomandări
Printr-un document oficial, Raed Arafat și șefa DSP-urilor îi amenință cu închisoarea pe cei scoși din izolare de Curtea Constituțională!
 

Este interzisă utilizarea de către un competitor a locurilor speciale de afișaj electoral astfel încât să împiedice folosirea acestora de către un alt competitor. Pe un panou electoral fiecare partid politic, alianță politică, alianță electorală sau organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri ori candidat
independent poate aplica numai două afișe electorale.

Un afiș electoral nu poate depăși dimensiunile de 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală — 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură.

Competitorii electorali nu pot utiliza în campanie bannere, mesh-uri, panouri publicitare, steaguri publicitare, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcționale, structuri de publicitate autoportante, publicitate luminoasă, publicitate pe vehicule. În schimb este permisă distribuirea de pliante tipărite, precum și a mesajelor electorale în mediul online.

Afișajul electoral este interzis în alte locuri decât cele stabilite și sunt interzise afișele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.

Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie și, de asemenea, se interzice difuzarea de spoturi de publicitate electorală, invitarea sau prezentarea candidaților în programe, sau comentarii privind campania electorală.

În perioada electorală, în cazul prezentării de sondaje de opinie cu conținut electoral, acestea trebuie însoțite de următoarele informații: denumirea instituției care a realizat sondajul; data sau intervalul de timp în care a fost efectuat sondajul și metodologia utilizată; dimensiunea eșantionului și marja maximă de eroare; cine a solicitat și cine a plătit efectuarea sondajului.

Ad placeholder

În ziua votării este interzisă prezentarea înainte de ora 21.00 a sondajelor realizate la ieșirea de la urne.

Alegeri locale parțiale, pe 11 iunie 2017. Acestea se vor desfășura în următoarele circumscripții electorale:

 • județul Botoșani – comuna Vlăsinești
 • județul Brașov – orașul Râșnov
 • județul Brăila – comuna Viziru
 • județul Caraș-Severin – comuna Lăpușnicu Mare
 • județul Călărași – orașul Lehliu Gară și comuna Unirea
 • județul Constanța – comuna Nicolae Bălcescu
 • județul Dolj – municipiul Craiova și comuna Ișalnița
 • județul Gorj – municipiul Târgu Jiu și comuna Drăguțești
 • județul Harghita – comuna Siculeni
 • județul Hunedoara – municipiul Lupeni și comuna Sălașu de Sus
 • județul Ialomița – orașul Amara, orașul Fierbinți Târg și orașul Țăndărei
 • județul Iași – comuna Șipote
 • județul Ilfov – comuna Jilava
 • județul Maramureș – orașul Ulmeni și orașul Baia Sprie
 • județul Mehedinți – comuna Șimian și comuna Godeanu
 • județul Neamț – municipiul Roman, comuna Pipirig și comuna Bălțătești
 • județul Olt – comuna Osica de Sus și comuna Sprâncenata
 • județul Prahova – orașul Bușteni, orașul Băicoi, comuna Dumbrava și comuna Călugăreni
 • județul Sălaj – comuna Fildu de Jos
 • județul Sibiu – comuna Marpod
 • județul Suceava – comuna Iacobeni și comuna Siminicea
 • județul Teleorman – comuna Olteni
 • județul Timiș – comuna Denta
 • județul Tulcea – comuna Beidaud
 • județul Vaslui – comuna Fruntișeni
 • județul Vâlcea – comuna Bujoreni
 • județul Vrancea — comuna Jariștea.
Ad placeholder
Mirel Rădoi a vorbit deschis despre sinuciderea fratelui său, cel mai dureros moment din viața lui
PARTENERI - GSP.RO
Mirel Rădoi a vorbit deschis despre sinuciderea fratelui său, cel mai dureros moment din viața lui
Horoscop 4 iulie 2020. Racii reușesc să restabilească o comunicare sinceră cu apropiații
HOROSCOP
Horoscop 4 iulie 2020. Racii reușesc să restabilească o comunicare sinceră cu apropiații
RECOMANDĂRI
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close