MENIU CAUTĂ

Campanie în parcuri pentru DONAREA de CELULE STEM HEMATOPOIETICE

Distribuie

Obiectivul acestei campanii este creşterea nivelului de informare şi sensibilizarea persoanelor sănătoase cu vârsta între 18 şi 45 de ani, care se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice.
Ce sunt celulele stem hematopietice?
sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcţională) a sângelui şi a sistemului imunitar. Aceste celule se găsesc în măduva osoasă. Se pot recolta şi la naştere din sângele cordonului ombilical.
Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulţi din sânge periferic sau din măduvă osoasă Celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratarea şi vindecarea unor afecţiuni precum leucemia sau a altor cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.
Românii sunt tot mai generoşi
Dacă în urmă cu un an, înainte de lansarea campaniei ”Donează o şansă la viaţă!” pentru promovarea donării de celule stem hematopoietice, doar 2.202 de persoane îşi exprimaseră dorinţa de a deveni donatori de celule stem hematopoietice, numărul donatorilor onorifici înscrişi în RNDVCSH a crescut de la o lună la alta, atingând  în prezent cifra de 14.295, dintre care 7198 în acest an.
Deocamdată Registrul din România este încă mic comparativ cu majoritatea registrelor din ţările europene care numără în medie între 100.000 şi 500.000 de donatori activi.
Unde se află caravana?
Caravana parcurilor din acest an va fi prezentă în patru parcuri din Bucureşti, în fiecare zi în intervalul 14.00-22.00, după următorul program:
– 19-21 septembrie Parcul Carol – Fântâna Zodiac;
– 22-24 septembrie Parcul Herăstrău – Pavilionul H,
– 25-26 septembrie Parcul Cişmigiu – Piaţa Walter Mărăcineanu
– 27-28 septembrie în Parcul Lumea Copiilor – aleea principală.
În aceste locaţii va fi amplasat  ”Centrul mobil de donare”, care constă într-un autocar ”medicalizat”. Persoanelor care doresc să fie informate le stau la dispoziţie echipe de medici şi asistente medicale şi pot beneficia gratuit de testarea grupei de sânge şi a Rh-ului, precum şi de măsurarea  tensiunii arteriale, a pulsului şi a glicemiei.
Campania este organizată de Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice în parteneriat cu Centrul de Transfuzie  Sanguină Bucureşti.

Comentarii