Patru zile de campionat

Grătarele din toată România au sfârâit puternic pe 1 Mai, dar în Giulești, spectacolul continuă până pe 4 mai, la Campionatul Național de mici 2025 – Marea Sărbătoare a Gustului Românesc.

Mii de oameni s-au așezat la coadă în fața zecilor de grătare pentru a mânca „la botul calului”, cum spune vorba românească, cinci mici cu pâine și muștar.

Prețurile variază între 7 și 10 lei, în funcție de comerciant, iar în total se pregătesc sute de mii de mici.

Sute de oameni au mâncat bere și-au mâncat mici la Campionatul Național de Mici din București. Foto: Libertatea
Sute de oameni au băut bere și au mâncat mici la Campionatul Național de mici din București. Foto: Libertatea

Mici, ceafă și cârnați, plus multă bere la draft

Chiar dacă evenimentul nu a avut loc direct pe stradă, ci la cinci minute de mers pe jos din Calea Giulești, fumul puternic și mirosul autentic al micilor îți arătau calea către distracție. Berea la draft făcea parte din peisajul unui festival autentic, organizat pentru prima dată la București.

Show-ul total a început pe 1 mai, când, încă de la prânz, grătarele au început să se încingă. Tonele de carne pentru mici au atras rapid o mulțime de gurmanzi.

România, pământ chinezesc. Branduri românești sunt aplicate pe produse realizate în China și apoi vândute în țara noastră. Expert: „Este un vid legislativ”
Recomandări
România, pământ chinezesc. Branduri românești sunt aplicate pe produse realizate în China și apoi vândute în țara noastră. Expert: „Este un vid legislativ”

Iar oferta nu se limita doar la celebrii mititei, ceafa de porc, cârnații și frigăruile completau meniul, la prețuri cuprinse între 10 și 35 de lei, garantând buna dispoziție a participanților.

Campionatul Național de Mici (1)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 40

Cât costă micii la Campionatul Național de mici

Intrarea la Campionatul Național de mici este gratuită, însă în interior nu este permis accesul cu produse alimentare din exterior, nici măcar cu sticle de apă sau suc, acestea fiind oprite la intrare de organizatori.

La cozile mari, pe lângă mici, cârnații de oaie se vindeau cu 25 de lei (200 de grame), pastrama era mai scumpă, 45 de lei pentru același gramaj, iar pentru o porție de cartofi și una de castraveți murați trebuia să mai scoateți din buzunar încă 29 de lei. Coastele erau 15 lei suta de grame, la fel și cârnații de porc.

Grătarele au sfârâit la Campionatul Național de Mici din București. Foto: Libertatea
Grătarele au sfârâit la Campionatul Național de mici din București. Foto: Libertatea
Conservatorul Karol Nawrocki a câștigat la limită alegerile prezidențiale și este noul președinte al Poloniei
Recomandări
Conservatorul Karol Nawrocki a câștigat la limită alegerile prezidențiale și este noul președinte al Poloniei

Inclusiv micii aveau prețuri diferite. Cei cu vită/porc costau 8 lei, cei cu vită/oaie se vindeau cu 9 lei, iar cei doar din oaie costau zece lei. Pentru cei care voiau să-i asezonate cu o salată de vară sau una de varză trebuiau să mai scoată din buzunar zece lei.

„Fumul te mai face să plângi câteodată, dar niciodată de supărare”

Pe nea Mache, gratargiul, l-am întâlnit la Campionatul Național de mici. Era în fața grătarului și pregătea, pe bandă rulantă, sute de mici care ajungeau imediat la cumpărătorii formați într-o coadă imensă.

Campionatul Național de mici nu este doar un festin culinar pentru vizitatori, ci și un adevărat maraton pentru cei de la grătare. La ediția din acest an, influenceri cunoscuți vor avea misiunea de a alege cel mai bun mic preparat la festival.

Micii au costat între 7 și 10 lei la Campionatul Național de Mici din București. Foto: Libertatea
Micii au costat între 7 și 10 lei la Campionatul Național de mici din București. Foto: Libertatea

Printre fum gros și o ploaie de comenzi, am reușit să vorbim câteva minute cu nea Mache, unul dintre veteranii grătarului.

„E ca la saună, doar că în loc să transpiri degeaba, faci mici! Dacă iubești ce faci, nu mai simți. Doar fumul te mai face să plângi câteodată, dar niciodată de supărare. E bine că noi nu rămânem fără benzină niciodată, avem lemne și cărbuni pentru toate zilele”, ne spune râzând.

Filmul primei săptămâni de mandat al președintelui Nicușor Dan
Recomandări
Filmul primei săptămâni de mandat al președintelui Nicușor Dan

Care e secretul unui mic perfect? „Tre să stea suculenți”

Nea Mache are peste 15 ani de experiență în spatele jarului. Pentru el, nu mai există secrete când vine vorba de micul perfect.

Cei mai pricepuți grataragii au făcut spectacol la Campionatul Național de Mici din București. Foto: Libertatea
Cei mai pricepuți gratargii au făcut spectacol la Campionatul Național de Mici din București. Foto: Libertatea

„Tată, nu trebuie să-i grăbești. Micii sunt artă, frate. Dacă-i învârți prea des sau îi lași prea mult pe foc, se usucă. Trebuie să stea cuminte, pe jar domol. Îi întorci de două, trei ori. Și să nu-i înțepi! Îi omori! Tre să stea suculenți”, spune cu convingere.

Nebunia a început la prânz pe 1 mai și va continua până duminică seară.

„Grătarul n-a avut pauză niciun minut. E ca un sport de anduranță, doar că alergi cu cleștele-n mână și-ai publicul mereu în față. Ha, ha, ha! Românul vine la mic cu chef de vorbă. Se râde, se glumește, se mai cere un mic ca bonus”, mai spune, cu un zâmbet larg, nea Mache.

Acolo unde concerta live formația Azur, dar și Dan Ciotoi și Generic.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)

Brinzovenescu 03.05.2025, 10:18

Pâna prin anii 70, micii se numeau...„mititei”!Care erau mai subțiri(cam de grosimea degetului mare de la mâna)și se faceau din carne de oaie-binențeles ca destul de condimentați(nu era moda cu muștar)!Ca și majoritatea bucatariei românești(și balcanice),ca și a cofetariei și patiseriei-sunt de proveniența turceasca!Ca și fumatul și „taifasul” la o cafea(mai ales cu „caimac”)!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.