Vaccinul de la Pfizer folosit în acest moment la imunizare e recomandat de la 16 ani în sus, iar cel de la Moderna, de la 18.
Abia după autorizarea serurilor pentru adulți și demararea campaniei de vaccinare la nivel global, companiile farmaceutice și-au îndreptat atenția către studiile clinice pe copii.
I-au lăsat la urmă dintr-un motiv întemeiat: reprezintă grupa de vârstă cel mai puțin afectată de COVID-19. Vor realiza însă un ser care să funcționeze și în cazul lor, dintr-un motiv la fel de întemeiat: fără imunizarea copiilor, nu vom atinge imunitatea de turmă.
Și Pfizer, și Moderna au demarat testările, iar vaccinul pentru copii ar putea fi gata de autorizare și folosire spre sfârșitul verii.
AstraZeneca, Johnson & Johnson și Novavax au în plan să urmeze aceiași pași, însă sunt mult în urmă cu procesul. Ultimele două nu au obținut încă autorizarea nici pentru serurile destinate adulților.
Cum se fac testele clinice pe copii
Copii între 12 și 15 ani au intrat în testare cu vaccinul de la Pfizer și între 12-17 ani, în cazul Moderna. În funcție de rezultalele obținute la aceste categorii de vârstă, producătorii vor coborî vârsta copiilor înrolați în programul de testare.
Coborârea se face treptat, pe măsură ce se observă eficacitatea serului, siguranța lui și efectele secundare pe care le dă. Tot treptat se ajustează doza administrată, până se obține cel mai bun răspuns imunitar.
Spre deosebire de testarea pe adulți, în cazul copiilor nu există două grupuri – unul care primește vaccinul și unul căruia i se administrează placebo. Pentru că la această grupă de vârstă e foarte puțin probabilă dezvoltarea formelor severe de COVID, ca să se poată face o comparație între răspunsul la boală post-vaccinare și răspunsul unui organism care nu a primit serul, ar fi nevoie de mult mai mulți participanți la teste decât în cazul adulților – iar acolo, au fost în jur de 50.000 la fiecare companie.
Un asfel de studiu nu ar fi fezabil.
Soluția producătorilor a fost ca toți copiii înrolați în program să primească vaccinul, după care se va urmări titrul de anticorpi. Astfel, se va vedea în ce condiții – în funcție de doză și de distanța dintre prima administrare și rapel – este generat cel mai puternic răspuns imun.
În acest tip de testare clinică se află acum, la Pfizer, 2.259 de adolescenți între 12 și 15 ani.
Ar trebui să avem rezultatele până la vară. Ca să scădem vârsta sub 12 ani și să trecem la următorul stadiu al testării, va fi nevoie să ajustăm dozele. Acest stadiu, pe copii sub 12 ani, va demara, cel mai probabil, în partea a doua a anului.
Keanna Ghazvini, purtătorul de cuvânt Pfizer:
Vaccinul de la Moderna destinat copiilor se află cam în același stadiu cu cel al Pfizer. În total, 3.000 de voluntari între 12 și 17 ani vor fi înrolați în programul de testare clinică, început în decembrie, imediat după autorizarea în SUA a serului.
”Rezultatele acestui studiu estimăm că vor fi disponibile la mijlocul anului”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei Moderna, Colleen Hussey.
Pe baza rezultatelor obținute în acest stadiu al testării, Moderna plănuiește să treacă la grupa de vârstă 6 luni – 11 ani în partea a doua a acestui an.