Libertatea a întrebat Guvernul României, Ministerul de Interne şi Autoritatea Electorală Permanentă, principalii semnatari ai documentului, despre suspiciunile legate de introducerea în textul Ordonanţei a prevederii potrivit căreia numărul participanţilor la vot poate fi mai mare sau egal cu suma voturilor DA, voturi NU şi nule.
Acesta este textul introdus în OUG: „În tot cuprinsul anexelor nr. 2-6, sintagma „Numărul participanților trebuie să fie egal cu suma ce rezultă din adiționarea cifrelor de la pct. 5, 6 și 7 se înlocuiește cu sintagma „Pct. 2 >/= Pct. 5 + pct. 6 + pct. 7”.
Cum se poate întâmpla acest lucru? Autorităţile dau două variante de cazuri în care alegătorul se semnează pe lista de prezenţă la vot dar nu ajunge să îşi exprime votul:
- Alegătorul, după ce a semnat în lista electorală, se răzgândește și nu mai votează
- Alegătorul, după ce a votat, pleacă din secție cu buletinul de vot în loc să îl introducă în urnă
Potrivit unor surse oficiale, modificarea a avut ca motivaţie faptul că numărul participanților la vot va fi raportat periodic la Biroul Electoral Central, prin SMS.
În acest context, spun oficialii, „orice diferența dintre numărul participanților și buletinele de vot din urne va fi consemnată, putând fi și investigată pe baza semnăturilor din listele electorale. În practică pot exista situații în care cheia de control nu mai poate fi îndeplinită, ceea ce face imposibilă misiunea Biroului de a consemna egalitatea absolută între numărul participanților și numărul buletinelor de vot”.
Ministerul Afacerilor Interne ne-a transmis că solicitarea ziarului a fost „redirecționată spre competentă soluționare către Autoritatea Electorală Permanentă”.
Opoziţia avertizează că OUG 86/2018 încurajează în mod evident frauda la referendumul pentru familie în condițiile în care prezența se va calcula în funcție de numărul de semnături de pe listele electorale, nu de numărul buletinelor introduse în urne.
„Putem ajunge în situația în care, pe liste avem 8 milioane de voturi și, în realitate, în urne, 5 milioane, sub pragul de 30%”, atrage atenţia USR.
Sorin Ioniţă, de la Expert Forum, un ONG care se va ocupa cu monitorizarea votului în cele două zile de referendum, spune, la rândul lui, că această prevedere ajută în mod evident Guvernul pentru pragului de participare de 30%.
„Cum poţi să fi semnat în listă dar să n-ai vot în urnă? Ori pleci acasă cu buletinul în buzunar (Dăncila zice că au fost cazuri în trecut, de aia a introdus varianta în OUG, bla bla); ori situaţii noi, le imaginaţi voi. Sau ei. Important e să se vrea!”, a comentat acesta.
Citeşte şi:
EXCLUSIV | Festivalul Cârnaților de Pleșcoi, anulat din cauza referendumului pentru familie