Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Naufragiu Costa Concordia | Căpitanul Francesco Schettino a fost condamnat definitiv la 16 ani de închisoare

Căpitanul navei Costa Concordio, Fransco Schettino, a fost condamnat definitiv la 16 ani de închisoare, în urma naufragiului din 2012, soldat cu 32 de morți. Cea mai înaltă instanță din Italia a confirmat această sentință, în timp ce Schettino a început deja să-și ispășească pedeapsa, relatează BBC News.

Francesco Schettino se află acum la închisoarea Rebibbia din Roma, el așteptând decizia instanței în apropiere, potrivit avocatului său.

„El a spus: ‘Cred în justiție, deciziile acesteia trebuie respectate, mă voi preda'”, a spus avocatul despre clientul său.

Schettino a fost condamnat în 2015, după ce o instanţă l-a găsit vinovat de omucidere şi provocarea unui accident maritim. Căpitanul “laș”, cum a fost numit de presa italiană, a fost condamnat şi pentru că a abandonat vasul înainte ca pasagerii şi membrii echipajului să fie în siguranţă.

Tragedia Costa Concordia, una dintre cele mai mari din istoria marinei italiene

Costa Concordia, care naviga prea aproape de coasta Insulei toscane Giglio, s-a lovit de o stâncă, în noaptea de 14 ianuarie 2012.

Pachebotul a eşuat, la câteva zeci de metri de Giglio. La bord se aflau 4.229 de persoane, dintre care 3.200 erau turişti. Treizeci şi doi oameni au murit. Corpurile a două dintre victime nu au fost găsite niciodată.

Procurorii au afirmat că Schettino a mers cu nava prea aproape de insulă pentru a o impresiona pe Domnica Cemortan, o tânără din Republica Moldova, care se afla lângă el în momentul naufragiului. De partea cealaltă, căpitanul Schettino a dat vina pe problemele de comunicație cu unul dintre membri echipajului său, care era din Indonezia.

Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”
Recomandări

Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”

 

Decizia instanței din Italia a fost apreciată de avocatul care reprezintă rudele victimelor, care a afirmat că în sfârșit justiția a fost adusă în acest caz.

Astfel, Francesco Schettino a fost condamnat la zece ani pentru omucidere, cinci ani pentru naufragiu și un an pentru abandonarea navei.

De altfel, la proces a mai reieșit că paza de coastă italiană i-a cerut în zadar căpitanului vasului Costa Concordia să se întoarcă la bord pentru a coordona evacuarea pasagerilor, însă acesta a refuzat, potrivit unei înregistrări audio a convorbirii, difuzată în luna ianuarie 2012 de toate publicațiile din Italia.

 

„Sunt oameni blocați la bord. Schettino, mergeți imediat cu șalupa la prova navei și urcați la bord! Este clar? Înregistrez această convorbire! Trebuie să-mi spuneți câți copii, femei și persoane care au nevoie de asistență sunt la bord. Ascultați, Schettino, poate că ați reușit să vă salvați din mare, dar eu vă voi cauza o mulțime de probleme. Urcați LA BORD, este un ordin, acum eu comand, mama naibii de treabă!!„, i-a spus comandantul Gregorio de Falco.

De ce crede profesorul Beliș că „lipsa autopsiei duce la un diagnostic incert” în cazul morților de COVID-19
Recomandări

De ce crede profesorul Beliș că „lipsa autopsiei duce la un diagnostic incert” în cazul morților de COVID-19

 

Acesta însă nu s-a întors la bord, dar a susținut că motivul pentru care se afla într-o barcă de salvare, în timp ce mii de pasageri și membri ai echipajului, panicați, încercau să evacueze nava, este că „s-a împiedicat și a căzut într-o șalupă de salvare”, în timp ce pasagerii se învălmășeau pe punți.

Epava, scufundată parţial în apă, a fost scoasă la suprafaţă şi transportată, în iulie 2014, până în portul Genova, pentru a fi dezmembrată.

Foto: EPA

 

 

Close
Închide
  Close