MENIU CAUTĂ
18 Iul. 2006 19:50

Capul retelei, amenintat cu moartea

Distribuie

Mafiotul sarb Krunislav Jovanovici (foto), initiatorul presupusei fraude de 300 de milioane de dolari, a fugit din Romania in urma cu cateva luni din cauza amenintarilor cu moartea venite din partea colaboratorului sau, arestat in acest moment, Gheorghe Badescu. Prieten bun cu fondatorul Credit Bank, Marcel Ivan, Badescu a fost pentru scurt timp director interimar al bancii.


In primavara acestui an, Gheorghe Badescu l-a ame-nintat pe Krunislav sa renunte la afacere fara sa aiba pretentii. Altfel va muri in chinuri groaznice, asa cum s-a intamplat cu unul din cei sase membri ai Consiliului de Administratie al defunctei Credit Bank. Emil Cioflan, Peter Blum, Steriu Popescu, Radu Mihail Paul, Marcel Ivan sau Gigi Kent. Toti sase au murit in conditii suspecte. Krunislav a fugit in Serbia, iar procurorii romani au cerut arestarea acestuia in baza mandatului international emis in luna mai pe numele sau. Urmeaza ca saptamana viitoare sarbul sa fie audiat de procurori din ambele tari.


Pana acum anchetatorii au gasit in urma perchezitiilor doar contravaloarea a 50 de milioane de dolari. Restul biletelor, toate cu antetul unei banci americane din Los Angeles, dar falsificate la Ljubljana, au fost aruncate pe piata in tari precum Israel, Moldova, Italia, Ungaria, Elvetia, Germania. O parte din bilete au ajuns si prin Honolulu, insa cele mai multe, in valoare de 100 de milioane de dolari, au fost depuse de oamenii sarbului in Italia, la Banca di Roma. Desi BNR sustine ca sarbul Krunislav nu a beneficiat de credite pe teritoriul Romaniei, anchetatorii au in vizor mai multi functionari bancari printre care si un director al Raiffeisen Bank, care initial s-a opus verificarilor procurorilor.


Unul dintre arestati a fost director de banca


Astfel, caseta de valori inchiriata de sarb a fost deschisa doar cu mandat de perchezitie, iar directorul sucursalei a demisionat dupa numai trei zile. Aceeasi banca a eliberat trei adeverinte de confirmare a existentei unor bunuri si valori, instrumente bancare in valoare de 50 de milioane de dolari, care se pare ca au fost valorificate de partenerii sarbului, fostii politisti, dar si de fostul angajat al SRI, Liviu Gorgonetu. Acesta din urma, chiar daca a plecat din sistem din vara anului 2002, a declarat SRI ca a pierdut legitimatia de serviciu, dar a mai folosit-o inca patru ani.

Comentarii