De Alexandru Ionescu,

Este inca in putere la cei 57 de ani. Nu se plange ca si-a nenorocit coloana vertebrala si este mereu la datorie cu zambetul pe buze. Il cheama Marin Tudor si este unul dintre cei mai vechi angajati ai Postei Romane. De-a lungul celor 18 ani de cand imparte plicuri si recomandate a carat in spate peste 100 de tone de hartie si a parcurs aproape 2.000 de kilometri, adica aproape distanta dintre Bucuresti si Roma. 


Nea Tudor, dupa cum ii zic colegii, isi incepe ziua de lucru la sapte dimineata. Desi prin lege nu au voie sa plece cu mai mult de 15 kg in geanta, in Romania nu exista postas care sa respecte aceasta norma. ”Imi incep ziua prin sortarea plicurilor si recomandatelor, apoi plec pe teren. Niciodata nu uit sa-mi cantaresc geanta, iar cel mai mult pot sa va spun ca am carat 40 de kg”, povesteste el.

Astazi, sarcina lui este mai usoara, pleaca la drum doar cu 25 de kg. In total face doua curse pe zi si aproape 10 kilometri batuti la pas. ”Imi pierd trei perechi de pantofi in fiecare an. As dori sa traversez si eu macar o data Cismigiul fara sa am pe umeri nici o geanta. Desi probabil ca i-as simti lipsa”, glumeste nea Tudor. Dintr-o luna intreaga, cele 10 zile cand distribuie pensiile sunt cele mai grele. Atunci este perioada de varf cand Marin Tudor trebuie sa fie atent la tot ce misca in jurul lui. ”Cand suntem in plati nu ma culc mai tarziu de 10 seara, altfel nu mai sunt bun de nimic a doua zi”, explica barbatul. Vine la sapte dimineata la lucru si ajunge acasa dupa opt seara.

Multi dintre postasi ajung sa se pensioneze inainte de vreme. Si asta din cauza greutatii pe care o cara zilnic. ”Eu in cei 18 ani nu am cerut macar o zi de concediu medical”, se mandreste nea Tudor.


Si legat la ochi, spune ca ar recunoaste vocile a 700 de oameni 

De mai bine de 15 ani, nea Tudor face acelasi traseu: Matei Millo – zona Schitu Magureanu – Calea Plevnei. Saluta politicos pe toata lumea si se cunoaste cu multa  lume. Le stie si bucuriile, si necazurile. ”Am apucat sa-i vad copii sau adolescenti si acum sunt doctori sau avocati”, povesteste el. Pune ramasag ca daca ar fi legat la ochi, i-ar cunoaste pe toti dupa voce. In total vreo 700 de oameni, cu tot cu tanci. ”Pun pariu ca recunosc omul dupa voce. Va spun apoi si unde locuieste si ce datorie are la intretinere”, glumeste postasul.

Nea Tudor este unul dintre oamenii care s-au bucurat ca iarna aceasta nu a fost geroasa si, mai ales, ca nu au mai fost zapezile de altadata.


Mai mult de jumatate dintre postasi au dureri la coloana


Multi dintre postasi ajung sa se pensioneze inainte de vreme. Si asta din cauza greutatii pe care o cara zilnic. Numai la nivelul regiunii Bucuresti, in 2006 , au fost inregistrate 40.000 de zile medicale cerute de aproximativ 1.600 de angajati. Peste 60% din cazuri sunt diagnosticate ca fiind afectiuni ale coloanei vertebrale. Potrivit contractului colectiv de munca, un postas barbat nu are voie sa care mai mult de 15 kg de colete si scrisori zilnic, in timp ce unei femei ii revin maximum 12 kg. Artroze, afectiuni ale coloanei vertebrale, dureri de rinichi si hernie. Sunt cele mai frecvente afectiuni cu care se confrunta postasii din toata tara. Din cauza deficitului de personal, la ora actuala sunt 3.000 de posturi vacante, postasii sunt nevoiti sa-si incarce tolba cu multe kilograme peste limita admisa.


Nu mai protesteaza


Postasii au anuntat ieri ca renunta la actiunile de protest pe care le pregateau, pentru ca Guvernul a scos Posta Romana de pe lista companiilor de stat monitorizate. In aceste conditii, in aprilie sindicatele vor negocia cu administratia un nou contract colectiv de munca. “In sfarsit, s-a facut dreptate dupa sase ani. Acum putem si noi sa angajam personal si sa cerem majorari salariale”, a afirmat Marian Ciubeica, liderul sindicatului din Posta.


 

Greșeala uriașă a lui Nicolae Ceaușescu! Ce a aflat cu 11 zile înainte să fie executat
GSP.RO

Greșeala uriașă a lui Nicolae Ceaușescu! Ce a aflat cu 11 zile înainte să fie executat

Horoscop 27 ianuarie 2020. Balanțele au furtună în relația de cuplu
HOROSCOP

Horoscop 27 ianuarie 2020. Balanțele au furtună în relația de cuplu