Mergi direct la conținut »
Efectele protestelor din 10 august: Carmen Dan cere modificarea legislaţiei privind adunările publice
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Efectele protestelor din 10 august: Carmen Dan cere modificarea legislaţiei privind adunările publice

Carmen Dan anunţă că îşi asumă modificarea legislaţiei privind adunările publice: Orice intervenţie a structurilor statului să nu mai poată fi pusă sub semnul îndoieli, a spus ministrul, marţi, în cadrul audierii în comisia de apărare a Senatului, pe tema protestului violent din 10 august. 

De Valentina Postelnicu,

Carmen Dan a spus în faţa parlamentarilor că i s-a părut un act de responsabilitate firesc să îşi întrerupă concediul şi să fie la minister.

„Referitor la afirmaţiile primarului Capitalei, nu cred că le pot comenta eu, nu obişnuiesc să îmi atac colegii la tv, dacă cineva face o acuzaţie publică, să şi-o susţină. Mă aştept ca în momentul în care se fac afirmaţii să se aducă şi probea sau argumente”, a spus ministrul.

Carmen Dan a dat asigurări că nu se fereşte de responsabilitate. „Vă asigur că nu mă ascund în munţi”, a precizat ea.

Ministrul de Interne a mai arătat că nu a secretizat nicuun document. „Este o realitate care derivă din actele normative care regementează domeniul, în orice stat, documentele de organizare şi planificare a unor structuri mulitare are un caracter secret. Reafirm ce am precizat, Jandarmedia a acţionat legal. Intervnţia în forţă a fost acoperită din punct de vedere juridic, prin Art 19 alin 1 şi alin 2, din legea 60 şi legea 550.

Dan a afirmat că asupra prefectului Speranţa Cliseru nu s-a exercitat niciun fel de presiune, din partea Ministerului de Interne.

„Primesc telefon de acasă: sora mea, care abia împlinise 17 ani în ianuarie, era însărcinată”
Recomandări

„Primesc telefon de acasă: sora mea, care abia împlinise 17 ani în ianuarie, era însărcinată”

 

„Rolul prefectului în astfel de situaţii este unul simplu, de a dispune în raport de art 19 în semnul exprimării acordului în cee ce priveşte intervenţia în forţă”, a spus ea.

Ministrul a arătat că este nevoie de modificarea legislaţiei în privinţa  manifestărilor publice.

„Nu suntem pe cadrul legislativ care să servească actualitatea acestor timpuri. Aici trebuie să ne îndreptăm atenţia, oricât de mult or să deranjeze unele zone, uitându-mă în în comunicatul Parchetului, se vorbeşte de crearea aparenţei unei acţiuni legale, de restabilire a ordinii publice, pentru a crea cadrul intervenţiei în forţă, cauzând o vătămare a protestatarilor. (..) Unde în Constituţia României şi în lLgea 60 există o reglementare în sensul permiterii unor manifestări violente?”, a spus Carmen Dan.

Ea a precizat că, de un an şi opt luni, Jandarmeria Română gestionează acest gen de manifestaţii, aducând în prim plan acea componentă de comunicare şi dialog.

Cel mai mare spital din Argeș nu le face gravidelor ecografii decontate. Sunt îndrumate să plătească până în 400 de lei „unde doresc dumnealor”
Recomandări

Cel mai mare spital din Argeș nu le face gravidelor ecografii decontate. Sunt îndrumate să plătească până în 400 de lei „unde doresc dumnealor”

 

„Eu cred că este necesar să se intervină legislativ în aşa fel încât să aducem în actualitate o Lege din 1991, şi eu, ca ministru, îmi asum acest demers. Sper ca ulterior, o dată cu aceast propunere legislativă ajunge în Parlament să o dezbatem împreună. Cred că trebuie să ne aruncăm un ochi atent pe tot ce înseamnă legislaţie, astfel încât orice intervenţie a structurilor statului să nu mai poată fi pusă sub semnul îndoielii”, a precizat ea.


CITEȘTE ȘI: Fostul editorialist „Libertatea”, Claudiu Săftoiu, va candida la alegerile europarlamentare din 2019


 

Close
Închide
  Close