MENIU CAUTĂ
12 Oct. 2018 09:16

Imagine tristă în România, în Anul Centenar. Casa în care s-a născut și a copilărit marele sculptor Constantin Brâncuși s-a prăbușit! De ce nu a putut statul face nimic

Distribuie

Casa în care s-a născut sculptorul Constantin Brâncuși, situată în localitatea gorjeană Hobița, s-a prăbușit de tot după ce ultimul zid care mai stătea în picioare a căzut din cauza vremii, zilele trecute.

Locuința în care a copilărit Brâncuşi se află în satul Hobiţa, din judeţul Gorj, la aproximativ 200 de metri distanţă de Casa memorială ”Constantin Brâncuşi”, care este o copie a clădirii originale.

Săptămâna trecută, casa originală, care este proprietate privată și aparține moștenitorilor artistului, s-a părbușit. „Stăteam şi ne uitam cum cade. Nu avem ce să mai facem. Au fost promisiuni multe. Mulţi care au trecut pe aici ne-au promis că vor încerca să o refacă, dar nu ai ce să mai faci. E aproape dusă. E praf! Ne trebuie mulţi bani să o mai putem pune pe picioare şi noi nu avem. Să vină cineva și să facă ceva că Brâncuși, săracul, a vrut să mai vină acasă, dar nu i-au dat voie comuniștii”, a spus o stră-strănepoată a lui Brâncuși, Ioana Gogoi, în vârstă de 80 de ani, citată de Pandurul.

Ministrul Culturii, George Ivaşcu, a aflat despre această situație și spune că, din cauza lipsei de fonduri, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale se află în imposibilitatea de a exercita dreptul de preemţiune. „Am citit cu durere în suflet despre prăbuşirea ultimelor vestigii ale Casei de la Hobiţa, cea în care s-a născut marele Constantin Brâncuşi şi, care, din păcate, se afla de foarte mult timp într-o stare avansată de degradare. Construcţia în paragină este proprietate privată şi, din acest motiv, statul nu a putut interveni. Cu toate acestea, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Gorj, din subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, intenţionează să întreprindă o inspecţie la faţa locului. De asemenea, în aceeaşi curte, la câţiva metri distanţă, autorităţile au construit o copie a casei, aceasta servind drept muzeu”, a explicat ministrul George Ivaşcu, într-un comunicat citat de Mediafax.

Constantin Brâncuşi, născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, judeţul Gorj, şi decedat pe 16 martie 1957, la Paris, este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

Foto: Pandurul


Citește și: Respins de femeia pe care o iubea, un bărbat din Timișoara a făcut un gest care i-a adus DIICOT-ul pe cap


Citește mai multe despre casa și Gorj pe Libertatea.

Comentarii