Cei care vor să-şi cumpere o locuinţă cu un credit bancar trebuie să ia în calcul o mulţime de probleme de care se pot lovi acum în cazul solicitării unui astfel de împrumut bancar. Sunt bănci care nu mai acordă deloc împrumuturi pentru achiziţia de imobile confort doi şi de terenuri extravilane. Altele nu mai acceptă ipotecă pe terenuri, iar în cazul în care o fac, iau în calcul maximum 50% din valoarea pământului. Garanţiile acceptate sunt apartamentele, casele, imobilele construite „la roşu”, locuinţele de vacanţă sau terenurile intravilane agricole. Apoi, există noile cerinţe ale Băncii Naţionale, pe care doar românii cu un venit peste medie le pot îndeplini pentru a obţine un împrumut ipotecar.
Şi, după ce aţi trecut de toate condiţiile severe impuse de bănci după declanşarea crizei financiare, vă loviţi de preţul împrumuturilor. Dacă dobânzile la creditele în lei au crescut moderat, cele la împrumuturile în valută s-au umflat peste măsură, şi asta în doar câteva săptămâni. Faţă de vara acestui an, pentru o garsonieră, plăteşti acum înapoi, în 25 de ani, chiar şi triplu. De exemplu, pentru un împrumut de 60.000 de euro, în funcţie de bancă, în 25 de ani plăteşti între 150.000 şi 200.000 de euro. Până acum o lună, pentru acelaşi împrumut, în aceeaşi perioadă, achitai băncii, în final, între 120.000 şi 140.000 euro. Astfel, deşi o garsonieră poate costa în prezent 60.000 de euro, iar în vară ea era 75.000 de euro, dacă o cumperi prin credit, acum dai pe ea, în 25 de ani, minimum 150.000 de euro. În vară ai fi plătit doar 135.000 de euro.
Bucureştenii sunt campioni la cumpărat case cu bani de la bancă
88% din tranzacţiile imobiliare încheiate în Capitală în primele nouă luni ale anului s-au făcut prin ipotecă, se arată într-o statistică realizată de Agenţia de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Din cele 25.800 de acte încheiate pentru cumpărarea unei case sau a unui teren, aproximativ 22.800 s-au făcut prin punerea unei ipoteci pe un bun imobiliar. Deşi mai puţin decât în Bucureşti, şi în Iaşi (54%), şi în Cluj (43%) se practică într-o proporţie mare ipoteca.