De Adrian Ilie,

Asociaţia National Trust, responsabilă cu protejarea patrimoniului istoric şi natural al Regatului Unit, a anunţat miercuri proiectul de a elibera castori euroasiatici în două regiuni din sudul Angliei anul viitor.

„Barajele construite de castori permit păstrarea apei în perioadele secetoase, ajută la reducerea inundaţiilor în aval şi îmbunătăţesc calitatea apei reţinând nămolul”, a declarat Ben Eardley, managerul proiectului.

Aceste rozătoare au dispărut din râurile din Marea Britanie încă din secolul al XVI-lea, fiind vânate pentru blana, carnea şi glandele lor care produc o secreţie uleioasă mirositoare, castoreum, folosită pentru producerea aromelor alimentare.

Reintroducerea lor ar putea „contribui la creşterea rezistenţei peisajelor noastre la schimbările climatice şi la vremea extremă”, a adăugat Eardley, care va supraveghea reintroducerea unui cuplu de castori la Holnicote, în apropierea Parcului Naţional Exmoor, în sud-estul Angliei.

Un alt cuplu de castori va fi eliberat la marginea Parcului Naţional South Down, în apropiere de coasta de sud a Angliei.

Toţi castorii vor fi reintroduşi în zone împădurite, unde experţii vor monitoriza schimbările din mediu ca urmare a prezenţei lor.

O parte din nordul Angliei a fost lovită de inundaţii în ultimele săptămâni, cu precipitaţii record, potrivit serviciilor meteorologice britanice. Printre factorii care favorizează inundaţiile se numără construcţiile pe câmpuri inundabile sau întreţinerea deficitară a râurilor.

Foto: Pixabay

Citeşte şi:

Singurul centru pentru animale sălbatice din sudul României e la București. De la începutul anului, Fundația Visul Luanei a salvat peste 800 de animale

Fosila unei balene cu patru picioare a fost descoperită în Peru! Mamiferul trăia și în apă, și pe uscat

Hunedorean găsit mort în pârâul Cerna, în dreptul unui stăvilar construit de castori. Bebe, câinele pompierilor, a adulmecat şapca bătrânului

Greșeala uriașă a lui Nicolae Ceaușescu! Ce a aflat cu 11 zile înainte să fie executat
GSP.RO

Greșeala uriașă a lui Nicolae Ceaușescu! Ce a aflat cu 11 zile înainte să fie executat

Horoscop 27 ianuarie 2020. Balanțele au furtună în relația de cuplu
HOROSCOP

Horoscop 27 ianuarie 2020. Balanțele au furtună în relația de cuplu