Cuprins:
„Dar noi am mâncat întotdeauna viermi”
În ciuda titlului primit în 2009, cazu marzu este pentru unii dintre cunoscători un afrodiziac, dar modul în care este consumată poate varia.
Mai exact, unii producători preferă să amestece brânza și viermii cu ajutorul unei centrifuge, asta în timp ce alții preferă să se delecteze folosindu-se doar de o lingură.
Din punct de vedere legal, cazu marzu se află într-o zonă gri, fiind considerat un produs tradițional din Sardinia.
Comercializarea sa a fost interzisă în conformitate cu o serie de reglementări ale guvernului italian din 19962, care interzic vânzarea de alimente infestate cu paraziți.
Acest tip de brânză este periculos din cauza ingredientului secret: viermii care se dizolvă în interiorul preparatului.
Giovanni Fancello, un jurnalist din Sardinia, este de părere că originile acestei specialități culinare vin chiar din perioada Imperiului Roman.
El spune că cele mai vechi rețete înregistrate datează de la începutul secolului trecut, dar și că consumul viermilor a fost menționat de figuri istorice ca Aristotel sau Plinius cel Bătrân. „Dar noi am mâncat întotdeauna viermi”, spune Fancello.
Jurnalistul este familiarizat din copilărie cu acest tip de brânză, tatăl său fiind unul dintre păstorii specializați în producerea de cazu marzu.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_59a806a6591520e1c1cd0777a7aa5c42.jpg)
„Ingredientul magic”
În general, producția de cazu marzu începe în luna iunie, atunci când animalele întră în perioada de reproducere, iar iarba pe care o consumă își schimbă calitățile și devine mai uscată. În primă fază, laptele este transformat într-o varietate locală de pecorino sărat.
Cu toate acestea, procesul de maturare a brânzei este completat de musculițele care își depun ouăle în crăpături.
Brânza în sine se face destul de normal, cu ingrediente standard, care formează cea mai mare parte a fazei de producție. Numai că, la un moment dat, localnicii adaugă în ea viermi vii.
Acesta este „ingredientul magic”, care o face să fie o delicatesă locală, viermii eclozând în brânză și făcându-și loc prin produsul lactat.
Ei consumă proteinele din brânză, ceea ce, la rândul lor, face ca produsul să fie mai cremos și mai moale. Localnicii chiar învârt casu marzu printr-un dispozitiv de centrifugare pentru a amesteca viermii cu brânza.
Alte zece regiuni italiene au varianta lor de brânză infestată cu viermi. Brânza are mai multe denumiri diferite, cum ar fi casu becciu, casu fattittu, hasu muhidu, formaggio marcio. Fiecare subregiune a insulei are propriul mod de a o produce folosind diferite tipuri de lapte.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_3056cc339f478de58c09cdf1bc0e0e12.jpg)
Amenzi de mii de euro pentru cei care vând preparatul
Deși venerat, statutul legal al brânzei este o zonă gri.
Casu marzu este înregistrat ca produs tradițional al Sardiniei și, prin urmare, este protejat la nivel local. Totuși, a fost considerat ilegal de către guvernul italian din 1962 din cauza legilor care interzic consumul de alimente infectate cu paraziți.
Cei care vând brânza se pot confrunta cu amenzi mari, de mii de euro, dar sardinii râd când sunt întrebați despre interzicerea brânzei lor iubite.
În ultimii ani, Uniunea Europeană a început să studieze și să revigoreze noțiunea de a mânca larve datorită conceptului de hrană nouă, în care insectele sunt crescute pentru a fi consumate.
Cercetările arată că consumul lor ar putea contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon asociate cu creșterea animalelor și poate ajuta la atenuarea crizei climatice.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_ab728aba05a09fb91d8c2ae78e9bc305.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_2eb9cda2065cd7ac8e5ca8716e8a1e6d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_2eb6443bc3136bc1f8e952252ff752bd.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_cad3ece7a369c80838ca704141961a08.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_b654fd5fa59bde962f82d0d47b378d87.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_8139378a34e2e3e40388c629f53fe950.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_350f458a6c9c8f9828c3521aaceb47b4.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_e15a40f1495f984b44c7834b18f2b416.jpg)