Cat costa benzina in lumeDe fiecare data cand se produc cresteri ale preturilor la benzina, romanii dau vina fie pe stat, fie pe interesele companiilor de petrol, iar cei mai multi tind sa faca o comparatie cu tarifele din alte tari. Pretul carburantilor variaza de fapt in functie de cotatia petrolului la nivel mondial si de specificul fiecarei economii in parte. Automarket.ro a intocmit un top al preturilor din principalele orase ale lumii.


Topul releva astfel faptul ca exista cazuri mai grave decat in Romania, dar si mult mai fericite. Potrivit automarket.ro, aceasta problema este extrem de subiectiva si tine de specificul fiecarei regiuni in parte, de rezervele de petrol ale fiecarei tari sau de politica guvernamentala, dar in cele mai multe cazuri este vorba de evolutia cotatiei barilului de petrol pe piata internationala. Dupa o perioada de acalmie, pretul barilului si-a reluat cresterea, ajungand deja la aproape 75 de dolari.


Europenii platesc cel mai mult

Totusi, lucrul care are cele mai adanci repercusiuni este puterea de cumparare din fiecare tara in parte. La nivel european, de exemplu, pretul litrului de benzina se situeaza in jurul valorii de un euro, lucru care este valabil inclusiv in Romania. Cu toate acestea, nivelul salariilor este incomparabil mai mare in tarile dezvoltate din UE. Daca un roman care castiga 300 de euro net, atat cat este salariul mediu net la ora actuala in tara noastra, isi poate face lunar aproximativ sase plinuri de benzina cu acesti bani, un cetatean din tarile dezvoltate ale UE isi poate alimenta masina de nu mai putin de 24 de ori pe luna.

Potrivit informatiilor automarket.ro, in Statele Unite s-a ajuns, in prezent, la  cel mai ridicat pret al benzinei din istorie. La New York se platesc intre 73 si 87 de centi (1,5 si 2 lei) pentru un litru de benzina. Cu toate acestea, in Europa, si mai ales in tarile UE, pretul unui litru de benzina e mult mai ridicat. Astfel, in Marea Britanie, Franta si Germania acesta e aproape dublu fata de SUA.

Cele mai mici preturi sunt in Orientul Mijlociu: Arabia Saudita, Iran sau Kuweit. Totusi cea mai ieftina benzina o poti cumpara din Caracas, Venezuela, unde pentru un litru de benzina platesti circa 5 centi, adica 10 bani.


Carburantii din Romania se situeaza in topul celor mai mari preturi  


In ceea ce priveste Romania, trebuie spus ca tara noastra e depasita la valoarea benzinei de state ca Irlanda, Portugalia, Croatia, Cehia sau Ungaria. Totusi, pretul la benzina din Romania este mai mare decat in Bulgaria, Estonia sau Rusia.

Anul trecut divorța cu scandal de cea de a doua soție. Acum,  Marian Drăgulescu nu se mai ferește și se afișează alături de noua iubita. Cum arată
PARTENERI - GSP.RO
Anul trecut divorța cu scandal de cea de a doua soție. Acum, Marian Drăgulescu nu se mai ferește și se afișează alături de noua iubita. Cum arată
Anna Lesko, declarație șocantă despre un concurent: ”M-a distrus, m-a violat!” Ce se întâmplă la Ferma 2020!
PARTENERI - PLAYTECH
Anna Lesko, declarație șocantă despre un concurent: ”M-a distrus, m-a violat!” Ce se întâmplă la Ferma 2020!
Horoscop Urania | Previziuni astrologice pentru perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2020. Luna Plină în Berbec | VIDEO URANISSIMA
HOROSCOP
Horoscop Urania | Previziuni astrologice pentru perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2020. Luna Plină în Berbec | VIDEO URANISSIMA
INCREDIBIL! A găsit 18 milioane de dolari în peretele unui apartament. A cui a fost locuinţa
Telekomsport
INCREDIBIL! A găsit 18 milioane de dolari în peretele unui apartament. A cui a fost locuinţa