Libertatea a încercat să afle ce răspunsuri oferă inteligența artificială unor întrebări simple legate de Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Cătălin Drulă, Kelemen Hunor sau George Simion.

ChatGPT a avertizat de mai multe ori că are o capacitate limitată, care se oprește la nivel de informație în 2021. Libertatea a realizat interogările pe 24 ianuarie 2023, apoi pe 25 ianuarie, iar răspunsurile pot varia de la o zi la alta.

Nicolae Ciucă nu este cunoscut de ChatGPT

Chiar dacă activitatea lui Nicolae Ciucă în fruntea Guvernului a început la finalul anului 2021, ceea ce pune în dificultate ChatGPT, inteligența artificială nu îl identifică pe liderul PNL nici în perioada sa de militar activ.

Libertatea: Cine este Nicolae Ciucă?
ChatGPT: Nu am informații detaliate despre o persoană numită Nicolae Ciucă, fără contextul mai mult sau informații suplimentare, nu pot oferi informații precise despre aceasta persoană.

Libertatea: Este Nicolae Ciucă premierul României (n.r. – funcție deținută din decembrie 2021)?
ChatGPT: Nicolae Ciucă nu este premierul României. La momentul actual, prim-ministrul României este Florin Cîțu. Data mea de actualizare este 2021, acest răspuns ar putea fi neactualizat.

Fostul director Unifarm, condamnat pentru mită, acuză „presiunea pusă pe mine și pe companie”: „Premierul şi alţi miniştri mi-au cerut să nu refuz primirea măştilor”
Recomandări
Fostul director Unifarm, condamnat pentru mită, acuză „presiunea pusă pe mine și pe companie”: „Premierul şi alţi miniştri mi-au cerut să nu refuz primirea măştilor”

Libertatea: Este Nicolae Ciucă președintele PNL (n.r. – funcție deținută din aprilie 2021)?
ChatGPT: Nu sunt informat că Nicolae Ciucă ar fi președintele Partidului Național Liberal (PNL) din Romania. PNL este un partid politic important din Romania, iar președintele său actual este Ludovic Orban. Data mea de actualizare este 2021, acest răspuns ar putea fi neactualizat.

Libertatea: A fost Nicolae Ciucă Șeful Statului Major din România? (n.r. a ocupat funcția în 2015-2019)
ChatGPT: Nu am informații despre un om numit Nicolae Ciucă care ar fi fost șeful Statului Major din România. În România, Șeful Statului Major al Apărării (ȘSMAP) este un oficial înalt grad militar care conduce activitatea armatei României și care este subordonat direct ministrului Apărării.

Libertatea: A luptat Nicolae Ciucă, general român, în Irak?
ChatGPT: Nu am informații despre un general român numit Nicolae Ciucă care s-a luptat în Irak. Romania a trimis trupe în Irak ca parte a coaliției internaționale împotriva terorismului, dar nu am informații specifice despre un general numit Nicolae Ciucă care s-a luptat acolo.

Adevărul este următorul: Nicolae Ciucă a fost șef al Statului Major (2015 – 2019), a fost general al armatei române și a participat pe teatrul de operațiuni din Irak (2004). În prezent este general în rezervă, senator, a fost ministru al Apărării, conduce PNL și Guvernul României.

La trei ani după Brexit, economia britanică suferă, țara nu vede vreun avantaj major, iar oamenii regretă ieșirea din UE
Recomandări
La trei ani după Brexit, economia britanică suferă, țara nu vede vreun avantaj major, iar oamenii regretă ieșirea din UE

Ar trebui să-l îngrijoreze pe Nicolae Ciucă dacă ChatGPT nu a auzit de el și să ne pună nouă semne de întrebare.

Dragoș Stanca, expert în media digitală:

ChatGPT și confuziile privind familia Iohannis

Situația președintelui Klaus Iohannis este mai bine identificată de inteligența artificială, dar și în acest caz unele răspunsuri conțin informații greșite. 

Libertatea: Cu cine este căsătorit Klaus Iohannis?
ChatGPT: Klaus Iohannis este căsătorit cu Carmen Iohannis.

Cât de mult știe ChatGPT? Ce informații false primești despre politicienii români: Iohannis are doi copii adoptați, iar Drulă e „membru PSD”
Captură ChatGPT

Libertatea: Carmen Iohannis și Klaus Iohannis au copii?
ChatGPT: Nu, Klaus și Carmen Iohannis nu au copii. Ei sunt părinți adoptivi.

Libertatea: Câți copii au adoptat Klaus Iohannis și Carmen Iohannis?
ChatGPT: Nu am informații precise despre câți copii au adoptat Klaus și Carmen Iohannis, dar se știe că au adoptat un băiat și o fată.

Probabil că ChatGPT a ajuns la această concluzie ”măcinând” acuzații niciodată întărite cu fapte și cu atât mai puțin dovedite (generate în general de siteuri conspiraționiste), potrivit cărora, în trecut, familia Iohannis ar fi fost implicată în afaceri cu copii înfiați. Răspunsurile sunt din 24 ianuarie. 

Pe 24 ianuarie, ChatGPT spunea că președintele Iohannis are o fată, cu numele Maria-Magdalena Iohannis sau Marcela Iohannis. O asemenea persoană nu există. 

Cât de mult știe ChatGPT? Ce informații false primești despre politicienii români: Iohannis are doi copii adoptați, iar Drulă e „membru PSD”
Captură ChatGPT

Același expert intervievat, Dragoș Stanca, susține că acest gen de eroare ”e un „bug” (n.r. – eroare) care nu se va regăsi în viitor”, pe măsură ce date tot mai multe și mai bune vor ajunge în algoritmul ChatGPT.

Dar ce spune Inteligența Artificială în privința activității politice a lui Klaus Iohannis?

Libertatea: Este Klaus Iohannis un politician de stânga sau de dreapta?
ChatGPT: Klaus Iohannis este un politician de centru-dreapta din Romania. El este membru al Partidului Național Liberal (PNL) și a fost ales președinte al României în 2014 și a fost reales în 2019. PNL este un partid de centru-dreapta care promovează valorile liberale, economia de piață și integrarea europeană.

Pentru ChatGPT, Cătălin Drulă este membru PSD sau PNL

Libertatea: Este Cătălin Drulă un politician de stânga sau de dreapta?
ChatGPT: Cătălin Drulă este un politician de centru-stânga din România. El este membru al Partidului Social Democrat (PSD) și a fost ales prim-ministru al României în decembrie 2020. PSD este un partid de centru-stânga care se concentrează pe protecția socială, justiția socială și dezvoltarea economică. Este important de menționat că poziția politică a unui individ sau a unui partid poate varia în timp, iar aceasta este doar poziția cunoscută la momentul actual.

Libertatea: Este Cătălin Drulă deputat USR?
ChatGPT: Cătălin Drulă nu este membru al Uniunii Salvați România (USR), este membru al Partidului Social Democrat (PSD). El a fost ales deputat în 2016 și a acționat ca Ministru al Dezvoltării Regionale si Administrației Publice în Guvernul Grindeanu 2017. Apoi a fost ales Prim-ministru în decembrie 2020. USR este un partid de centru-dreapta care se concentrează pe reformarea justiției, combaterea corupției și îmbunătățirea economiei.

Realitatea: Drulă este parlamentar USR din 2016, a fost ministru al Transporturilor în 2021 și se numără printre fondatorii Asociației Pro Infrastructura.

Cât de mult știe ChatGPT? Ce informații false primești despre politicienii români: Iohannis are doi copii adoptați, iar Drulă e „membru PSD”
Captură ChatGPT

ChatGPT nu a aflat despre legătura lui Marcel Ciolacu cu Omar Hayssam

Când este întrebată despre biografia lui Marcel Ciolacu, o informație publică ușor de obținut, sau despre legătura acestuia cu Omar Hayssam, inteligența artificială dă răspunsuri eronate. Cariera președintele PSD este și ea prezentată cu date greșite.

Libertatea: Este Marcel Ciolacu un politician de stânga sau de dreapta?
ChatGPT: Marcel Ciolacu este un politician de centru-stânga din România. El este membru al Partidului Social Democrat (PSD) și a fost ales președinte al acestui partid în 2019. PSD este un partid de centru-stânga care se concentrează pe protecția socială, justiția socială și dezvoltarea economică. Este important de menționat că poziția politică a unui individ sau a unui partid poate varia în timp, iar aceasta este doar poziția cunoscută la momentul actual.

Libertatea: Care este legătura lui Marcel Ciolacu cu Omar Hayssam?
ChatGPT: Nu am informații despre o legătură directă între Marcel Ciolacu și Omar Hayssam. Omar Hayssam este un afacerist și politician român care a fost condamnat pentru terorism și spionaj în 2007, el a evadat din închisoare în 2005 și a fost prins în Siria în 2007. Nu am informații că Marcel Ciolacu ar fi avut o legătură directă cu Omar Hayssam. Este important de menționat că orice afirmație despre o legătură între cei doi ar trebui să fie verificată prin surse independente și verificate.

Realitatea: poza în care Omar Hayssam și Marcel Ciolacu apar împreună la o partidă de vănătoare este publică de mulți ani, iar autenticitatea ei nu a fost contestată vreodată.

Cât de mult știe ChatGPT? Ce informații false primești despre politicienii români: Iohannis are doi copii adoptați, iar Drulă e „membru PSD”
Captură ChatGPT

George Simion nu este recunoscut de inteligența artificială ca lider AUR

Pentru ChatGPT, președintele AUR este Claudiu Târziu, în timp ce George Simion este identificat ca lider al mișcării Acțiunea 2012. Simion a fost co-președinte AUR, iar, în prezent, este președintele partidului. 

Libertatea: Cine este George Simion?
ChatGPT: George Simion este un politician român, liderul mișcării civice „Actiunea 2012”, care a fost implicat în numeroase acțiuni de protest împotriva guvernării PSD (Partidul Social Democrat) și a președintelui Klaus Iohannis. 

Expert: ChatGPT e la început de drum, dar e păcat pentru România că nu știe cine e Nicolae Ciucă

Răspunsurile greșite sau cu anumite informații eronate oferite de ChatGPT în această perioadă sunt considerate normale de Dragoș Stanca, antreprenor specializat în platforme digitale.

„ChatGPT Este un instrument care este încă în teste și într-o formă incipientă. Nu poate răspunde corect despre biografia unor politicieni care, din păcate pentru România, nu sunt importanți la nivel global. Orice instrument de acest tip are o relevanță mare pentru teritoriul în care a fost conceput, dacă îl întrebați despre politicieni cunoscuți din SUA erorile vor fi mai reduse”, a precizat Stanca pentru Libertatea.

Microsoft a anunțat că va investi mai multe miliarde de dolari în OpenAI, producătorul chatbotului ChatGPT, iar unele surse internaționale vorbesc despre o investiție de 10 miliarde de dolari.

În aceste condiții, evoluția inteligenței artificiale și a ChatGPT este abia la început de drum.

„Când va apărea noua versiune a ChatGPT va avea un grad de acuratețe ridicat. Sistemul nu trebuie luat atât în serios în această fază a dezvoltării lui. Poate fi luat în serios la fel ca analiza ChatGPT despre Rusia și Ucraina făcută de un copil, foarte deștept, dar de grădiniță”, a adăugat expertul consultat de Libertatea.

El a spus că ar fi „o tâmpenie” ca ChatGPT să fie utilizat, în acest moment, ca o sursă de informare 100% credibilă pentru zona politică. În viitor, crede Stanca, softul ar putea ajuta jurnaliștii să obțină o documentare rapidă sau să genereze un text pe baza informațiilor introduse.

Sandra s-a despărțit de el, printr-un SMS, apoi a început o relație cu Adrian Mutu. Întrebat, în glumă, ce ar face dacă Mutu i-ar „ieși în față la vânătoare”, fostul fotbalist a răspuns fără ezitare
GSP.RO
Sandra s-a despărțit de el, printr-un SMS, apoi a început o relație cu Adrian Mutu. Întrebat, în glumă, ce ar face dacă Mutu i-ar „ieși în față la vânătoare”, fostul fotbalist a răspuns fără ezitare
Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (2)

GoguDemagogu   •   25.01.2023, 18:46

Ceea ce este uluitor este că chatgpt îți poate răspunde la orice întrebare la fel ca un om, într-o limbă română aproape fără greșeli, cu argumentații și fraze foarte bine construite. De exemplu ii poți cere să scrie un eseu de câteva pagini despre modul în care sunt prezentate exponatele din Muzeul National de Istorie și primești rezultatul aproape instantaneu, de parcă ar fi scris de un specialist. Faptul că uneori utilizează surse necredibile se poate corecta destul de ușor.

    cobra   •   26.01.2023, 12:17

    GoguDemagogu   •  25.01.2023, 18:46

    Ceea ce este uluitor este că chatgpt îți poate răspunde la orice întrebare la fel ca un om, într-o limbă română aproape fără greșeli, cu argumentații și fraze foarte bine construite. De exemplu ii poți cere să scrie un eseu de câteva pagini despre modul în care sunt prezentate exponatele din Muzeul National de Istorie și primești rezultatul aproape instantaneu, de parcă ar fi scris de un specialist. Faptul că uneori utilizează surse necredibile se poate corecta destul de ușor.

    Ce poza de grup reusita... Ei sunt Ș A K L I I Romaniei! Datorita lor totul este "bine " in tara asta!!!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Gestul neaşteptat făcut de Camilla faţă de Kate la un eveniment! Fotografii au surprins imediat gafa, ce s-a văzut. Foto
Playtech.ro
Gestul neaşteptat făcut de Camilla faţă de Kate la un eveniment! Fotografii au surprins imediat gafa, ce s-a văzut. Foto
Îl mai ții minte pe Pistruiatul? Uite cum arată copilul-minune al anilor '70
Viva.ro
Îl mai ții minte pe Pistruiatul? Uite cum arată copilul-minune al anilor '70
Răsturnare de situație în cazul incendiului din București, în care trei copii au murit după ce patul le-a luat foc
Observatornews.ro
Răsturnare de situație în cazul incendiului din București, în care trei copii au murit după ce patul le-a luat foc
Zeci de medici au făcut scut în jurul șefei de la oncologie care cerea mită de la pacienții cu cancer
Știrileprotv.ro
Zeci de medici au făcut scut în jurul șefei de la oncologie care cerea mită de la pacienții cu cancer
Cele 6 zodii care vor fi pe val toată luna februarie. Vești fabuloase pentru Săgetători
FANATIK.RO
Cele 6 zodii care vor fi pe val toată luna februarie. Vești fabuloase pentru Săgetători
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 2 februarie 2023. Racii ar fi bine să se protejeze de orice fel de exagerare, inclusiv de momentele în care li se pare că povara este mare
HOROSCOP
Horoscop 2 februarie 2023. Racii ar fi bine să se protejeze de orice fel de exagerare, inclusiv de momentele în care li se pare că povara este mare
Noile creații Nespresso în ediție limitată
PUBLICITATE
Noile creații Nespresso în ediție limitată