UPDATE ora 9.30 Potrivit lui Ionel Danca, mesajul Departamentului de Stat al SUA, prin care cere Parlamentului României să nu aprobe propunerile legislative de modificare a legilor Justiției pentru că afecteaza lupta anti-coruptie și independența sistemului judiciar este ”fără precedent si grav”.

”Independența sistemului judiciar este absolut necesară pentru o Românie normală cu instituții democratice puternice și stabile în care oamenii pot avea încredere. Solicitarea imperativă a partenerilor strategici ai României din alianță NATO este în interesul românilor pentru că PSD-ALDE să renunțe la tentativă lor de subordonare a Justiției în scopuri personale.
Este în interesul nostru și al partenerilor noștri să construim și să păstrăm în România un sistem democratic, cu instituții independente puternice, bazat pe respectarea legilor”, a transmis PNL.


Reacţia fostului ministru a venit după ce Statele Unite au anunţat că îşi exprimă „preocuparea” în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială, avertizând că măsurile riscă să afecteze acţiunile de combatere a corupţiei şi independenţa justiţiei din România.

„Eu am sprijinit şi sprijin cu fapte administrative şi politice independenţa Justiţiei şi parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA. Lupta cu PSD pentru independenţa Justiţiei nu e uşoară şi orice sprijin e binevenit. Dar nu pot să accept tonul pe care Departamentul de Stat vorbeşte României. Suntem, poate, cel mai fidel aliat al SUA în regiune şi cel mai apropiat partener în teatrele de război, pentru democraţie şi valorile nord-atlantice. Măcar pentru acest motive ar trebui să se discute pe un alt ton cu România, orice probleme, indiferent cât de delicate. Nu e sigur cât de inspirată şi eficientă este această mişcare din punct de vedere tactic, ce ar putea alimenta un curent anti-american şi naţionalist, care poate fi manipulat de Rusia. Poate că e nevoie de mai multă ingeniozitate din partea Departamentului de Stat. Poate că diplomaţii americani ar trebui să fie mai atenţi la modul în care abordează România, mai adaptaţi la realităţile din teren, pentru a fi eficienţi. O spun de pe poziţia unui prieten al Americii”, a scris Cătălin Predoiu pe Facebook.

„Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi afectează combaterea corupţiei”, precizează Departamentul de Stat.


CITEȘTE ȘI…

VIDEO/Anastasia Lazariuc și-a lansat dublul album cu un dublu moment de reculegere

VIDEO/Europa ne taie porcii înainte de Ignat. Cel mai vechi târg de animale s-a închis


 

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”
GSP.RO

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”

Horoscop 17 noiembrie 2019. Este o zi încărcată de sensibilitate, pentru Tauri
HOROSCOP

Horoscop 17 noiembrie 2019. Este o zi încărcată de sensibilitate, pentru Tauri