„Legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică”, se arată în declarație.

„Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei”, transmite Departamentul de Stat al SUA.

Şi ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a declarat, luni, că urmăreşte cu foarte mare atenţie dezbaterile din Parlament privind legile justiţiei.

”În ceea ce priveşte pachetul de legi ale Justiţiei pregătit iniţial de către ministrul Justiţiei şi prezentat ulterior Parlamentului, urmărim îndeaproape evoluţia şi aşteptăm să vedem ce modificări vor apărea în Parlament şi care va fi forma finală rezultată din comisie. Aşa cum aţi menţionat, avem îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei. Motivul îngrijorării noastre este acela că în ultimii 15 ani România a dus o luptă din ce în ce mai credibilă împotriva corupţiei de nivel înalt şi mediu. România a creat independenţă judiciară, a înfiinţat instituţii care se ocupă cu descoperirea infracţiunilor şi a corupţiei, mă refer aici în principal la DNA. În ce priveşte situaţia din regiune, Statele Unite cred că România este ţara cu cea mai credibilă luptă împotriva corupţiei. Desigur, se mai pot face multe lucruri în ceea ce priveşte prevenţia şi educaţia, însă România are rezultate excepţionale în ce priveşte pedepsirea corupţilor”, a declarat ambasadorul SUA.

Tolo: Ce se întâmpla dacă Bănicioiu făcea lucrări stomatologice în același timp în care el, ca ministru, schimba legea pentru ca spitalul unde lucra să ia mai mulți bani de la stat?!
Recomandări

Tolo: Ce se întâmpla dacă Bănicioiu făcea lucrări stomatologice în același timp în care el, ca ministru, schimba legea pentru ca spitalul unde lucra să ia mai mulți bani de la stat?!

Cristian Diaconescu: SUA vor urmări dacă mesajul a fost înțeles

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a declarat, conform Digi 24, că Statele Unite vor urmări dacă mesajul lor a fost înțeles.

„Ar trebui să ne îngrijoreze de o manieră extrem de serioasă. Este poziția SUA în legătură cu o serie de dezvoltări din România în ceea ce privește, pe de o parte, funcționarea statului de drept și, pe de altă parte, în legătură cu neamestecul dorit al politicului în funcționarea sistemului judiciar. Putem considera că este poziția oficială a SUA în relația cu România”, a spus Cristian Diaconescu.

BREAKING NEWS | Ministrul Sănătăţii şi secretarul de stat operează în continuare la clinicile private care beneficiază de schimbările la legea sănătăţii promovate de minister
Recomandări

BREAKING NEWS | Ministrul Sănătăţii şi secretarul de stat operează în continuare la clinicile private care beneficiază de schimbările la legea sănătăţii promovate de minister

„Statele Unite consideră că acest pachet de legi afectează funcționarea României, vulnerabilizează statul român în relația cu partenerul său (SUA, n.r.). Această declarație a Departamentului de Stat nu rămâne niciodată fără consecințe. Partea americană urmărește îndeaproape dezvoltările ulteriorare și în ce măsură a fost înțeleasă poziția americană. Poate fi ignorată, poate fi înlăturată cu consecințele de rigoare”, a adăugat Diaconescu.

Alina Gorghiu: O premieră absolută

Senatorul PNL Alina Gorghiu consideră că mesajul Departamentului de Stat al SUA reprezintă o premieră absolută.

Premieră absolută! O reacție pe care sigur o să o catalogheze PSD-Dragnea drept politică și nejustifică, ca de la oamenii răi, așa cum sunt și cei care protestează, așa cum e PNL, CSM și alții. Reacția Departamentului de Stat SUA: respingeți legile justiției!!”, a scris Alina Gorghiu, pe Facebook.

Experiența unei românce din China, în timpul epidemiei
Recomandări

Experiența unei românce din China, în timpul epidemiei

Florin Iordache: Fără îndoială ţinem cont de acest semnal

Preşedintele Comisiei speciale parlamentare privind domeniul justiţiei, Florin Iordache, a reacționat la mesajul Departamentului de Stat al SUA și a declarat că vor „ține cont” de acest semnal, însă modificările pe care le avea în plan nu ar fi afectat independenţa justiției.

„Fără îndoială, susţinem parteneriatul strategic. Fără îndoială ţinem cont de acest semnal. Dar atâta timp cât modificările propuse şi atâta timp cât cred că a existat o lipsă de comunicare cu ceea ce e în dezbatere acum. E o diferenţă foarte mare între prima formă propusă de MJ şi ce discutăm acum. Atâta timp cât modificările propuse nu afectează independenţa justiţiei, fără îndoială analizăm şi în perioada următoare discutăm”, a declarat Florin Iordache.

Olguța Vasilescu: România este stat suveran şi Parlamentul este ales pentru a face legi

Ministrul Muncii Olguţa Vasilescu a reacționat față de criticile Departamentului de Stat al SUA și a declarat că în Constituţie scrie că România este stat suveran şi că Parlamentul este ales pentru a face legi. Ea a adăugat că ar fi interesant ca partenerii americani să spună care articol din legile Justiţiei deranjează.

„Poate fi interesant care articol din legile Justiţiei deranjează”, a spus Vasilescu.

România, criticată și în raportul anual al Departamentului de Stat al SUA

România a fost criticată și în raportul anual al Departamentului de Stat al SUA, publicat în prima parte a acestui an, cu privire la respectarea drepturilor omului în lume în 2016. Motivul: discriminarea romilor și corupția din țara noastră.

Raportul anul al Departamentului de Stat arată că principala problemă în România este corupția la nivelul instituţiilor statului. Legile nu sunt implementate eficient, judecătorii recurg la practici corupte fără a fi pedepsiți, iar imunitatea deținută de foștii și actualii miniștri, care sunt și membri ai Parlamentului, a blocat în unele cazuri anchetele, susține raportul.

România a fost criticată în raportul anual al Departamentului de Stat și din cauza dicriminării romilor, care a afectat accesul acestora la educaţie corespunzătoare, locuinţe, servicii medicale şi ocuparea forţelor de muncă.

Condițiile de detenție și supraaglomerarea închisorilor sunt de asemenea menționate în raport. Diplomația americană susține că „sistemul judiciar nu are suficient personal, spaţiu fizic şi tehnologie pentru a funcţiona eficient”

În raport se mai menționează și că discriminarea socială împotriva persoanelor gay, bisexuale, transsexuale şi intersezuale (LGBT), în mod special împotriva minorilor, a rămas în continuare prezentă la un nivel foarte ridicat.

România a fost criticată și anul trecut de către SUA, pentru încălcarea drepturilor romilor şi deţinuţilor, pentru discriminarea minorităţilor sexuale şi a bolnavilor de SIDA, dar şi pentru nerespectarea libertăţii presei.


Ponta, atac la Guvern: “Haosul Fiscal Bugetar” bate la ușă, de la 1 Ianuarie, Dumnezeu cu mila! Iar noi ne uităm la războiul “Dragnea – Kovesi”


 

Acordul secret pe care Kobe Bryant îl avea cu soția sa în cazul unui accident de elicopter
GSP.RO

Acordul secret pe care Kobe Bryant îl avea cu soția sa în cazul unui accident de elicopter

Horoscop 29 ianuarie 2020. Gemenii au parte de multă gălăgie în jurul lor
HOROSCOP

Horoscop 29 ianuarie 2020. Gemenii au parte de multă gălăgie în jurul lor