În cadrul studiului, experții Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor InfoCons au analizat mai multe produse de tip șuncă de Praga, pâine integrală și unt pentru a realiza un calcul simplu în stabilirea numărului de E-uri consumat odată cu un sandviș alcătuit din trei ingrediente.

După analiza a 13 tipuri de șuncă de Praga, 20 tipuri de pâine integrală și 39 de tipuri de unt, InfoCons a ajuns la concluzia că într-un sandviș simplu vom consuma minimum 4 E-uri.

Maximul numeric al E-urilor ce pot fi regăsite într-un sandviș cu șuncă de Praga, unt și pâine integrală, ajunge la 15 E-uri. Multe dintre acestea se pot regăsi și în alte produse pe care le consumăm de-a lungul zilei, astfel încât putem ajunge să consumăm același E de 3-4 ori pe zi.

În cazul în care doriți totuși să vă faceți o astfel de gustare, este recomandat să folosiți unt, deoarece niciunul din produsele studiate nu au prezentat E-uri.

Cantitatea de sare recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății este de 5 grame pe zi, iar cantitatea de sare dintr-un sandviș se poate situa între 2,13 și 5,8 grame pe zi. Astfel, în 100 de grame de sandviș putem regăsi aproape întreaga cantitate recomandată pentru toată ziua sau chiar o putem depăși.

„Este clar este că într-un sandviș putem găsi puține sau multe E-uri, la fel ca în pâine, în unt/margarină, în felia de parizer/șuncă/salam, în muștar/ketchup/maioneză (după gust, cum ar spune bucătarul). Găsim și sare în pâine, unt, șuncă, ketchup/muștar și de cele mai multe ori putem găsi și zahăr în pâine, unt, felia de șuncă sau ketchup/muștar.

Așadar, pe lângă ceea ce credem noi că înseamnă un sandviș, haideți să ne imaginăm cum se adună E-urile, sarea și zahărul, și să vedem că, odată mâncat sandvișul, e posibil să fii ajuns la limita maximă dintr-o zi și cu sarea, și cu zahărul, dar poate și cu E-urile”, a declarat Sorin Mierlea, președinte InfoCons.


CITEȘTE ȘI: 

Câte E-uri se găsesc în șunca de Praga. Lista celor mai dăunătoare produse din România

Câte E-uri se găsesc în crenvurști. Lista celor mai dăunătoare produse din România

Câte E-uri conține brânza topită, un aliment preferat des de români la micul dejun