MENIU CAUTĂ
20 Iul. 2018 12:55

Câte E-uri găsim într-un sandviș. Românii îl consumă fără să știe cât de nociv poate fi

Distribuie

Un studiu InfoCons arată că banalul sandviș care reprezintă pentru mulți dintre români o gustare rapidă conține un minum de 4 E-uri. Cum ar putea un preparat simplu, din trei ingrediente, să ajungă să ne facă rau. 

În cadrul studiului, experții Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor InfoCons au analizat mai multe produse de tip șuncă de Praga, pâine integrală și unt pentru a realiza un calcul simplu în stabilirea numărului de E-uri consumat odată cu un sandviș alcătuit din trei ingrediente.

După analiza a 13 tipuri de șuncă de Praga, 20 tipuri de pâine integrală și 39 de tipuri de unt, InfoCons a ajuns la concluzia că într-un sandviș simplu vom consuma minimum 4 E-uri.

Maximul numeric al E-urilor ce pot fi regăsite într-un sandviș cu șuncă de Praga, unt și pâine integrală, ajunge la 15 E-uri. Multe dintre acestea se pot regăsi și în alte produse pe care le consumăm de-a lungul zilei, astfel încât putem ajunge să consumăm același E de 3-4 ori pe zi.

În cazul în care doriți totuși să vă faceți o astfel de gustare, este recomandat să folosiți unt, deoarece niciunul din produsele studiate nu au prezentat E-uri.

Cantitatea de sare recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății este de 5 grame pe zi, iar cantitatea de sare dintr-un sandviș se poate situa între 2,13 și 5,8 grame pe zi. Astfel, în 100 de grame de sandviș putem regăsi aproape întreaga cantitate recomandată pentru toată ziua sau chiar o putem depăși.

„Este clar este că într-un sandviș putem găsi puține sau multe E-uri, la fel ca în pâine, în unt/margarină, în felia de parizer/șuncă/salam, în muștar/ketchup/maioneză (după gust, cum ar spune bucătarul). Găsim și sare în pâine, unt, șuncă, ketchup/muștar și de cele mai multe ori putem găsi și zahăr în pâine, unt, felia de șuncă sau ketchup/muștar.

Așadar, pe lângă ceea ce credem noi că înseamnă un sandviș, haideți să ne imaginăm cum se adună E-urile, sarea și zahărul, și să vedem că, odată mâncat sandvișul, e posibil să fii ajuns la limita maximă dintr-o zi și cu sarea, și cu zahărul, dar poate și cu E-urile”, a declarat Sorin Mierlea, președinte InfoCons.


CITEȘTE ȘI: 

Câte E-uri se găsesc în șunca de Praga. Lista celor mai dăunătoare produse din România

Câte E-uri se găsesc în crenvurști. Lista celor mai dăunătoare produse din România

Câte E-uri conține brânza topită, un aliment preferat des de români la micul dejun


 

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Constantin Cotimanis pregătește o emisiune culinară
Loading...
Comentarii