MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Catedrala Mântuirii Neamului primește 115 milioane de lei la rectificarea bugetară

Distribuie

Catedrala Mântuirii Neamului primește 115 milioane de lei la rectificarea bugetară, potrivit proiectului, în contextul în care Biserica Ortodoxă Română (BOR) a fost în centrul mai multor scandaluri în ultimii ani în privința finanțărilor primite de la stat sau a afacerilor derulate.

Rectificarea bugetară a provocat deja un scandal-monstru, președintele Klaus Iohannis acuzând Guvernul că lasă Administrația Prezidențială în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea din cauza reducerii alocărilor cu aproape 20%.

Inițial, trebuia construită din donații

Reamintim, oficialii BOR declarau la momentul la care Catedrala era la stadiul de proiect că aceasta va fi construită din donații.

Terenul pe care aceasta este construită se află în imediata vecinătate a Parlamentului, iar acesta a fost cedat de către stat în anul 2005.

Catedrala Mântuirii Neamului este un mastodont de 120 de metri înălțime, 126 metri lungime și are lifturi și parcări.

Construcția acesteia a fost estimată la 80 de milioane de euro ”la roșu”, adică fără finisaje. Alte estimări, neoficiale, arată că monumentul va necesita în total peste 200 de milioane de euro.

Cum rămâne cu impozitarea Bisericii?

Atât Guvernul, cât și Primăria București sau Primăria Sectorului 1 au alocat sau ”donat” mai multe sume de bani în ultimii ani, ceea ce a atras mai multe critici în privința BOR, mai ales în contextul în care Biserica nu este impozitată.

Eugen Teodorovici, actualul ministru de Finanțe, a declarat în mai multe rânduri că vrea să impoziteze veniturile Bisericii, însă nu a venit până acum cu un proiect în acest sens.

Potrivit estimărilor, BOR este cea mai bogată instituție din țară, cu active de 9-10 miliarde de dolari.

Scandal după scandal

Recent, Guvernul a fost acuzat că vrea să dea BOR păduri pe care nu le-a deținut și asupra cărora a pierdut mai multe procese.

Concomitent, Biserica a fost acuzată că face afaceri imobiliare și vrea să construiască un cartier rezidențial.

În fine, Curtea de Conturi a dispus recuperarea mai multor sume de bani plătite ilegal unor preoți.

Citește mai multe despre Eugen Teodorovici și catedrala mantuirii neamului pe Libertatea.

Comentarii