MENIU CAUTĂ

Câți bani au trimis acasă românii care lucrează în străinătate

Distribuie

Câți bani au trimis acasă românii din străinătate. După trei ani de declin consecutiv, remitențele trimise către Europa și Asia Centrală au crescut cu 20,9%, cele mai mari transferuri de bani în regiune fiind către Rusia (opt miliarde de dolari), Ucraina (7,9 miliarde de dolari) și România (4,9 miliarde de dolari), arată un raport publicat luni de Banca Mondială.

Creșterea remitențelor s-a datorat aprecierii euro și a rublei față de dolar, avansului economic solid și perspectivelor de angajare în țările în care lucrează cei care trimit bani în Europa și Asia Centrală.

Perspectivele pentru anul acesta și următor sunt pozitive, dar creșterea remitențelor ar urma să fie moderată, în urma stabilizării creșterii PIB-ului în zona euro, Rusia și Kazahstan. Cursul de schimb rublă-dolar rămâne un factor crucial, care influențează perspectiva, consideră Banca Mondială.

În 2017, cei 266 de milioane de migranți au trimis către țările din care vin o sumă record: 466 de miliarde de dolari, după trei ani de declin, datorită accelerării creșterii economiei globale, se arată în raport. Pentru acest an se previzionează tot o sumă record de 485 miliarde de dolari.

Tot anul trecut, cele mai mari creșteri ale remitențelor au fost notate în Europa și Asia Centrală (21%) și Africa sub-sahariană (11%).

”Redresarea generală a remitenţelor este mai bună decât ne-am aşteptat. Ea este condusă de avansul mai solid din UE, Rusia şi SUA, de preţul mai ridicat al ţiţeiului şi de aprecierea euro şi a rublei”, scriu experții Băncii Mondiale.

În India s-au înregistrat cele mai mari transferuri de bani în 2017 (69 de miliarde de dolari), pe listă urmând China (64 miliarde de dolari), Filipine (33 de miliarde de dolari), Mexic (31 de miliarde de dolari), Nigeria (22 de miliarde de dolari) și Egipt (20 de miliarde de dolari).

Cele mai mari ieșiri au fost din Statele Unite (67 de miliarde de dolari) și Arabia Saudită (38 de miliarde de dolari).


VIDEO / România, prin ecranul televiziunilor ruseşti controlate de Putin: 93% din informaţii sunt negative

Citește mai multe despre ani, India, Romania, Rusia și străinătate pe Libertatea.

Comentarii