MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

UPDATE | CCR a amânat decizia pe modificările la Codurile Penale, până pe 28 mai

Distribuie

Curtea Constituţională a României a amânat, miercuri, sesizările formulare de PNL şi USR asupra neconstituţionalităţii modificărilor Codului penal şi Codului de procedură penală, contestate şi de preşedintele Klaus Iohannis şi criticate de oficialii europeni. Codurile au fost modificate în Parlament, pentru a doua oară, majoritatea parlamentară eliminând prevederile declarate neconstituţionale la prima verificare a CCR. 

UPDATE ora 12.00 Curtea Constituţională a amânat miercuri pentru 28 mai dezbaterile pe sesizările USR şi PNL privind modificările aduse de Parlament Codului penal şi Codului de procedură penală.

Pe 25 aprilie, cele două partide de Opoziţie au depus la Curtea Constituţională sesizări în legătură cu proiectul care a modificat Codul penal şi pe cel care a schimbat Codul de procedură penală, iniţiative adoptate de Parlament.

Modificările la Codul Penal şi de Procedură Penală au trecut de votul Parlamentului, după dezbatere în regim de urgenţă, în Senat şi apoi în Camera Deputaţilor.

PSD spunea că s-au pus în acord cu decizia CCR doar articolele declarate constituţionale.

Iniţial, Puterea a vrut ca toate articolele constituţionale din cele două proiecte să treacă prin Ordonanţă de Urgenţă. Refuzul ministrului Justiţiei de la acea vreme, Tudorel Toader, de a semna această OUG a dus la remanierea sa din funcţie.

PSD a revenit la legiferarea prin Parlament şi a adoptat proiectele într-un maraton de câteva zile.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea spunea, după vot, că nu s-a produs nicio schimbare, „nici măcar o virgulă deasupra deciziilor CCR”.

„Nu a fost făcută nicio modificare. Haideţi să fim riguroşi, o să vină alţii să vorbească – nişte mincinoşi, la Codurile penale s-a declanşat procedura de modificare acum multe, multe luni de zile, cu dezbateri şi spectacol. Au fost contestate la CCR aceste legi, CCR a spus că o serie de articole nu sunt constituţionale şi nu pot fi acceptate şi o serie de articole trebuie să fie modificate pentru a deveni constituţionale şi o serie de articole sunt constituţionale fără să fie modificate. Decizia luată de noi de anul trecut a fost ca doar articolele declarate constituţionale şi cele neatacate să continue procedura parlamentară, ca să se închidă o procedură. Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziilor CCR. Astăzi s-a încheiat această procedură parlamentară parţial, pentru că o să atace din nou la CCR nişte articole declarate deja constituţionale. Deci, nu e niciun fel de modificare”, a afirmat Dragnea, la Parlament.


Citeşte şi:

Vicepremierul Viorel Ştefan a fost numit membru al Curţii de Conturi Europene, o funcție cu salariu brut de 22.000 de euro, dar pentru care nu are experiență

Citește mai multe despre CCR, codul de procedura penala și Codul Penal pe Libertatea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Imagini noi cu Sorina, în timp ce se joacă
Comentarii